UA
RU

Про що жінка мовчить: Таїсія Кутузова, режисерка

Редагувати переклад
Таїсія Кутузова, режисерка документального фільму Закрий рота! / Shut the Fuck Up! і журналістка, родом з Криму. Минулого року вона стала єдиною українською режисеркою, яка отримала грант IDFA Bertha Fund у Амстердамі на розвиток проекту. В грудні Таїсія стала лауреаткою премії з прав людини від Французької Республіки "Свобода, рівність, братерство". 5 лютого премію буде офіційно вручено режисерці у Французькій резиденції в Києві, а напередодні цієї події вона погодилася відповісти на запитання рубрики Marie Claire.
Закрий рота!

Про що сьогодні не варто говорити вголос, а про що просто не можна мовчати?

В жовтні 2020-го на мене напали троє поліцейських. В той момент, коли я знімала свій документальний фільм Shut the Fuck Up! Напали за те, що я абсолютно законно знімала поліцейських на відео. Мені заламали руки і відібрали камеру. Більше того, на цей злочин дивились інші правоохоронці і ніхто з них мені не допоміг. Я написала заяви в поліцію і ДБР, та вони не квапилися визнавати мене потерпілою. Але гласність змінила все. Після того, як я оприлюднила відеозапис нападу у фейсбуці, справу нарешті відкрили. Проте розслідування тягнеться вже четвертий місяць, хоча на відео зафіксовані всі події, а головне — обличчя. І нехай мені бридко передивлюватись це відео, бо я стала жертвою людей, які мали мене захищати, але оприлюднити його було єдиним способом боротись за свою гідність.

Коли та з ким останнім часом вам було приємно помовчати?

Минулого тижня приємно помовчала з шаховими фігурами. Вийшла нічия.

Коли ви востаннє себе хвалили, а за що сварили?

Не хвалю себе, практикую неврози. Шутка. Сєкрєт. Просто дозволяю іншим себе хвалити. А от сварю себе часто. Востаннє себе картала, бо не вистачило смєкалки мати під рукою рішення Ради суддів, аби приструнити секретарку суду, коли та не захотіла пускати мене на відкрите засідання. Сподіваюсь, вона теж сварить зараз себе за те, що порушила законодавство.

Назвіть найкрасивішу річ і чому ви її такою вважаєте?

Найкрасивіша річ — це коли головний герой мого фільму Сергій Чагаров приходить до слідчого по своїй кримінальній справі, а той вже все розслідував і передав справу до суду. А суд натомість такий неупереджений і справедливий, як сама Феміда. If you know what I mean. Я не назову вам річ, яка було б для мене красивою, бо чим довше я дивлюсь на неї, тим швидше ця річ втрачає свій шарм. А красивий вчинок залишається назавжди.

Яким талантом вам би дуже хотілося володіти?

Танцювати хіп-хоп. Бо це красивий і сексуальний спосіб протесту.

Якби ви могли залишити тільки один спогад, що б це було?

Це був би дотик.

Таїсія Кутузова 2

Читайте також: #BOOKSHELFY: СЕРГІЯ МАРТИНЮКА, ЛІДЕРА ГУРТУ «ФІОЛЕТ», ПИСЬМЕННИКА

Що личить сучасним чоловікам, а що не прикрашає сучасних жінок?

Це сексистське запитання (усміхається). Людська природа андрогінна, тобто в кожному з нас є дещо від чоловіка, і дещо від жінки. Тому не личить нам всім лише самоцензура, страх здатись занадто чуттєвим і ніжним або занадто сильною і сміливою. Кожному і кожній з нас личить весь список людських чеснот. Наприклад, пускати журналістів до суду — личить всім.

Якби вам довелося себе порівняти із алкогольним напоєм чи коктейлем. Ви який?

Асоціюю себе з дорогим віскаріком, який несуть до суду. Шутка. Сєкрєт. Щоб знайти відповідь на це запитання, пройшла онлайн-тест. Виявилось, що я — Шотландський віскі. Бо, цитуючи результат тесту: «спокійна і врівноважена людина, яка знає, чого хоче від життя».

До якої поради мами ви не дослухалися, і наразі жалкуєте про це?

Мені було до трьох років, я йшла з тарілкою манки в руках з кухні у вітальню, мама “наставляла”: «Не пролий манку на сукню». Я дуже повільно йшла, бо дуже не хотіла пролити манку на сукню. Але мама зверталась до мене, а не до манки — тож манка взяла — і пролилась. Але прочухан отримувала таки я. Це чиста правда. Мама померла, коли мені було три. Її фотоальбоми і щоденники, які вона вела за мене і мого брата в дитинстві, залишаються мені книгою маленького життя.

Зовнішність якого визнаного красеня завжди здавалася вам перебільшеною? І, навпаки, хто з чоловіків із невиразною зовнішністю видається вам дуже привабливим?

Ніколи про це не думала. Найбільший красень, але, на жаль (а може і на щастя), не визнаний — це мій брат.

Чим пахне щастя?

Щастя пахне як суд, до якого мене пустили. А якщо серйозно, то пахне воно кримським морем і санжолінським чірусом.

Автор фото: Тетяна Мельниченко

Читайте також: В УКРАЇНІ СТВОРИЛИ КАЛЕНДАР ІЗ ВІДОМИМИ УКРАЇНКАМИ, КОТРІ РОЗПОВІЛИ ЯК СУСПІЛЬСТВО СТАВИТЬСЯ ДО ЇХНЬОЇ ЕТНІЧНОЇ ІНАКШОСТІ

Статьи по теме