UA
RU

Small Talk: Микита Лиськов про проєкт I’M FINE! в рамках анімаційного фестивалю LINOLEUM

Редагувати переклад
Своїм досвідом та спостереженнями ділиться режисер анімації Микита Лиськов, який в березні ініціював флешмоб короткометражок про смерть Путіна, до якого долучились не лише українські аніматори, а й іноземні. Наразі Лиськов працює на естонській студії над новим фільмом разом з відомим аніматором Прійт Пряном, спікером цьогорічного фестивалю LINOLEUM, та його супругою Ольгою, зокрема проєкту I’M FINE!. I’M FINE! відбудеться з 7 по 11 вересня в межах анімаційного фестивалю LINOLEUM, підіймає питання емоційного вигорання  та концентрується на тому, як митцям зберегти психічне здоров’я, залишатись мотивованими та працездатними у світі, який змінюється щохвилини.

Small Talk: Микита Лиськов про проєкт I’M FINE! в рамках анімаційного фестивалю LINOLEUM-Фото 1

Що ви відчували 24 лютого, і що відчуваєте зараз? Яка трансформація відбулась за цей час?

Того дня я відчув потужний панічний страх. зараз я теж його відчуваю, але він перейшов у фоновий режим, десь там на задньому плані він продовжує поглинати мої ресурси. Зараз якщо я прокидаюся серед ночі через вибухи це так само лякає мене, до цього неможливо пристосуватися.

Яку роль зіграли для вас робота та творчі процеси з терапевтичної точки зору?

Ніякого терапевтичного ефекту від творчості я не отримав. Але проєкт Путлер Капут допоміг мені відволіктися і висловити свою злість. Я використовую мистецтво як спосіб відключення від реальності, таку собі паузу, це дозволяє відновлювати емоційні сили. 

Проєкт I’M FINE поєднує роботи авторів, які так чи інакше стикались з творчим вигоранням і трансформували цей досвід у свої фільми. Чи доводилось вам переживати вигорання? Якщо так, чи робити ви щось зараз, аби його попередити і не дозволити повернусь?

Так, я переживав у своєму житті етап вигоряння. Тепер я розумію, що не варто так фанатично ставитися до своєї роботи. Зараз намагаюся дотримуватися розкладу, не працювати у вихідні, менше читати новини і займатися фізичними вправами, наприклад два рази на тиждень граю в настільний теніс з тренером.

Чи є вам що сказати митцям, як їм зберегти психічне здоров’я, залишатись мотивованими та працездатними у нашому бентежному світі, який змінюється щохвилини?

Не можу давати, порад, бо це все дуже індивідуально. Треба піклуватися про власний психічний стан, у разі виникнення проблем звертатися до лікарів-психотерапевтів.

Small Talk: Микита Лиськов про проєкт I’M FINE! в рамках анімаційного фестивалю LINOLEUM-Фото 2

I’M FINE! — проєкт фестивалю актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM та британського видання Skwigly Animation Magazine, який реалізується за підтримки Британської Ради у межах Сезону культури Велика Британія/Україна.

Читайте також: SMALL TALK: КУРАТОРКА КАТЕРИНА ФІЛЮК ПРО ВИСТАВКУ «ПІВНИК З ЧОРНИМИ КРИЛАМИ: ВІДНАЙДЕНА РЕЛІКВІЯ» 

Статьи по теме