UA
RU

Small Talk: фотограф Антон Матюха про фестиваль «1000 шедеврів знятих на смартфон»

Редагувати переклад
В Gorodok Gallery відбувся фестиваль мобільного фотомистецтва "1000 шедеврів знятих на смартфон". У виставці взяли участь як професійні фотографи так і аматори. Серед членів жюрі був Антон Матюха, предметний фотограф відомих українських брендів. Про мету та переможців фестивалю він розповів в інтерв'ю Marie Claire.

Small Talk: фотограф Антон Матюха про фестиваль «1000 шедеврів знятих на смартфон»-Фото 1

Наскільки складно було обрати переможця? Якими критріями ви керувалися, надаючи перевагу тому чи іншому автору?

Було багато гарних робіт, тому передивитись і оцінити було що. Всі фотороботи я оцінював за критеріями: задум, підхід до реалізації, якість. Багато було цікавіх ідей, але на жаль не всі автори ще можуть достатньо розкрити ту тему, котрої хочуть торкнутися, та не всі приділили достаньо часу, щоб розкрити той чи інший момент під час зйомки. 

Що вам найбільше подобається фотографувати?

Для мене найбільше цікава тема фото — їжа та товари з цікавим дизайном. На мій погляд, їжа — це завжди дуже динамічна історія. Вона постійно змінюється, як і тренди на неї. Дуже багато для неї робить атмосфера, де і коли це зняти, це дає більше для розкріття теми і тому людина, котра дивиться на ці знімки також собі уявляє як вона її їсть та за яких обставинах і це все вона розуміє з одного тільки фото. З приводу предметів, коли вони цікаві самі по собі, то просто хочеться показати їх особливості де сам дизайнер приділив увагу кожній деталі. Це цікаво як для мене спостерігача предмету так і для людей подивитись на його відміності.

Ви самі берете участь у конкурсах?

Дуже рідко якщо чесно, я більше займаюсь комерційними зйомками, але є і творчі проєкти, котрі зроблені в першу чергу для себе. Їх вже можна відправити на розсуд для інших людей і подивитись вдалось мені розкрити тему чи ні. (Усміхається.)

Яке з представлених фото заставило вас довго розмірковувати над ним?

Найбільше мене вразила фотографія хлопчика з літаком, знята знизу на фоні неба, це фото показує дитячу свободу як у мисленні, поведінці, тому ще немає нічого неможливого, воно повернуло мене до моїх дитячих років. Тому що зараз у дорослому житті ми вже бачимо багато перешкод, над якими навіть не задумувалися коли були малими, коли не знали що щось може бути неможливо.

Яке з всесвітньо відомих фото викликало у вас таку реакцію? 

Не можу назвати фото яке викликало таку саму реакцію, але є інше. Років 10 напевно назад виграло багато премій фото дівчини з близького сходу. Її погляд на тому портреті просто заворожує та занурює у таку атмосферу цього знімку, що тобі здається що ти стаєш поруч з нею і можешь побачити усе її навколищне середовище яке воне далеке від твого, як воно розбите чи замріяне тим що може бути.

Small Talk: фотограф Антон Матюха про фестиваль «1000 шедеврів знятих на смартфон»-Фото 2

Хто ваш улюблений фотограф український чи світовий?

Один з най улюбленіших фотографів це італієць Mauro Turatt, він робить просто дивовижні проєкти як комерційні так і творчі. Це захоплює погляд і хочеться вчитись у цієї людини так бачити.

Фото — це закарбована миттєвість. Часто воно інтригує саме тим що ми немодемо дізнатися, що будо за мить до та після того як його було зроблено. Розкажіть про фото, про яке вам би хотілося дізнатися, що сталося потім.

Мені дуже подоюаться історичні фотографії, вони показують той світ котрого вже немає, ті події котри вже давно пройшли і багато чого змінлось з цієї миті, це дуже цікаво роздивлятить, бо це як дивитись у якусь паралельну реальність, тобі здається що цього ніколи і не було, дуже багато дивних відчуттів. Якщо дивитись на це знімок, то дуже цікаво як потім відбудовували Париж, як повела себе держава, як поведи себе люди, як повів себе світ.

Small Talk: фотограф Антон Матюха про фестиваль «1000 шедеврів знятих на смартфон»-Фото 3

Читайте також: ЗРУЙНОВАНУ МОЗАЇКУ «ВОГНЕБОРЦІ» БУДЕ ВІДНОВЛЕНО! ДОСЛІДЖУЄМО: ЗА ЩО ВАРТО ЛЮБИТИ УКРАЇНСЬКУ АРХІТЕКТУРНУ СПАДЩИНУ. 

Статьи по теме