Що робити з харчовими продуктами, які підтопило
В Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, що робити з харчовими продуктами, які зазнали підтоплення: які можна вживати, а які краще викинути.
Через підрив росіянами Каховської ГЕС у зоні підтоплення опинилося 80 населених пунктів. Зараз рівень води поступово починає знижуватися. У квартирах і будинках, які зазнали підтоплення, залишалися харчові продукти, які також контактували із водою. У МОЗ нагадують, що така їжа має використовуватися обережно. Якщо ви вагаєтесь, чи можна вживати якусь їжу, то краще не вживайте її.
Яких продуктів потрібно позбутися
- з незвичним запахом, кольором чи текстурою
- у звичайній, не захищеній від води упаковці
- у картонній упаковці
- з негерметичною кришкою
- консервовані в домашніх умовах, бо є ризик порушення герметичності пакування
- консервовані, якщо у них здуті кришки, а бляшанки деформовані або з ознаками іржі
Не можна їсти продукти, які були щільно закриті, але під час відкривання з них виливається рідина чи йде піна. Також їх не можна їсти, якщо інгредієнти втратили колір.
Як очистити та дезінфікувати посуд чи прибори
- вимити все гарячою водою з мийним засобом
- промити чистою безпечною водою (це бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами)
- облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо
Очищати, а краще — дезінфікувати, потрібно все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.
Як очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці
- видаліть етикетки (та не забудьте записати термін придатності)
- очистіть поверхню від бруду та мулу
- помийте упаковки гарячою мильною водою
- ополосніть її чистою безпечною водою
- промийте окропом
- додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб
- ці консерви потрібно спожити якомога швидше
Якщо є підозра, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.
Автор: Яна Панюшкіна
Фото: Офіс Президента України, Міністерство охорони здоров’я України
Читайте також: БОТУЛІЗМ: ЯКІ СИМПТОМИ І ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ