UA
RU

Що робити з харчовими продуктами, які підтопило

В Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, що робити з харчовими продуктами, які зазнали підтоплення: які можна вживати, а які краще викинути.

Харчові продукти підтопило - що робити

Через підрив росіянами Каховської ГЕС у зоні підтоплення опинилося 80 населених пунктів. Зараз рівень води поступово починає знижуватися. У квартирах і будинках, які зазнали підтоплення, залишалися харчові продукти, які також контактували із водою. У МОЗ нагадують, що така їжа має використовуватися обережно. Якщо ви вагаєтесь, чи можна вживати якусь їжу, то краще не вживайте її.

Яких продуктів потрібно позбутися

  • з незвичним запахом, кольором чи текстурою
  • у звичайній, не захищеній від води упаковці
  • у картонній упаковці
  • з негерметичною кришкою
  • консервовані в домашніх умовах, бо є ризик порушення герметичності пакування
  • консервовані, якщо у них здуті кришки, а бляшанки деформовані або з ознаками іржі

Не можна їсти продукти, які були щільно закриті, але під час відкривання з них виливається рідина чи йде піна. Також їх не можна їсти, якщо інгредієнти втратили колір.

Харчові продукти підтопило - що робити

Як очистити та дезінфікувати посуд чи прибори

  • вимити все гарячою водою з мийним засобом
  • промити чистою безпечною водою (це бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами)
  • облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо

Очищати, а краще — дезінфікувати, потрібно все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі. 

Як очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці

  • видаліть етикетки (та не забудьте записати термін придатності)
  • очистіть поверхню від бруду та мулу
  • помийте упаковки гарячою мильною водою
  • ополосніть її чистою безпечною водою
  • промийте окропом
  • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб
  • ці консерви потрібно спожити якомога швидше

Якщо є підозра, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.

Автор: Яна Панюшкіна

Фото: Офіс Президента України, Міністерство охорони здоров’я України

Читайте також: БОТУЛІЗМ: ЯКІ СИМПТОМИ І ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ

 

Статьи по теме