UA
RU

Тамувати біль творчістю: історія переселенки з Криму, що знайшла себе у гончарстві

Редагувати переклад

Тетяна Болгарова із сином уже шостий рік мріє повернутися до Криму, звідки вони виїхали з початком окупації півострова Росією. Водночас жінка зазначає, що бачить себе виключно в Україні, більше жити ніде б не змогла. Її історію розповів Ukraїner.

Ukraїner

Спершу Тетяна знайшла помешкання на Волині, де вони прожили близько року. Та через вологий клімат вирішили перебратися у Херсон. Тут Тетяна опанувала гончарство. Ремесло стало для неї своєрідною терапією.

«Треба було починати життя спочатку, емоційно і психологічно дуже було важко. Мене врятувала глина. Від депресії, від відчуття, що ти не знаєш, що тобі робити. Глина дуже допомогла: знайшлися сили, знайшла себе»

— згадує Тетяна Болгарова.

Згодом Тетяна виграла грант від Міжнародної організації з міграції у Великій Британії і придбала гончарний круг. Зараз вона орендує майстерню, де працює сама і проводить майстер-класи, навчає гончарства дітей з аутизмом.

Переселенка зізнається, що їй бракує не власного будинку чи статків, що були в Криму, а відчуття дому, де можна вільно дихати і думати. 

«Відчуття дому не вистачає, і я вже зрозуміла, що й не вистачить. Я думала, що ми вирішили вже тут жити в Херсоні. Та все одно залишається оце відчуття вимушеності.

Може, часу треба ще більше, не знаю, але ми шість років чекаємо, щось не з’являється відчуття дому. Дім там. Україна для мене — все.

Це свобода, це можливість робити те, що ти хочеш і все. Ну просто все»

— зазначає майстриня.

Більше про Тетяну та її майстерню: у відео Ukraїner

Довідка. У 2019 році на материковій частині України було зареєстровано понад 40 тисяч переселенців з Криму. Більшість із них мають схожі потреби, опиняючись далеко від дому: інтегруватися в досі незнайоме середовище, побороти фінансові та бюрократичні труднощі та врешті облаштуватися на новому місці. 

 

Статьи по теме