UA
RU

Виставковий проєкт Ukraїner у Львові: Маланка. Відродження Карнавалу

Редагувати переклад

25 січня у Львові відбудеться відкриття спільного виставкового проєкту Ukraїner та Львівського муніципального мистецького центру ― «Маланка. Відродження Карнавалу».

Свято Маланки в Осичках. Фотограф — Дмитро Бартош

Свято Маланки в Осичках. Фотограф — Дмитро Бартош

На стінах лекторію будуть представлені світлини Сергія Коровайного, Дмитра Бартоша та Олександра Хоменка, що показують святкування Маланки у Красноїльську, Космачі й Осичках. Ці фото були зроблені під час експедицій Ukraїner.

 

«Протягом декількох років команда медіапроєкту Ukraїner досліджувала, як святкують Маланку в тих регіонах України, де радянські заборони не змогли вповні перервати автентичні звичаї. Ідеєю ж для цієї експозиції стало розширення локальних традицій. У Львівському муніципальному мистецькому центрі ми покажемо, які яскраві та нетипові для інших регіонів свята відбуваються на Буковині, Поділлі та Карпатах»,

 

― зазначає Катя Акварельна, більд-редакторка проєкту та авторка експозиції.

 

До експозиції виставки також увійдуть роботи художниці Ірини Полянської: маски та крила, у які вбираються маланкарі під час буковинського карнавалу.

 

«Зробити ці декорації це для мене така можливість долучитися до святкування Маланки, не виїжджаючи зі Львова. Мене завжди вражав колорит цього свята, і я радію, що мала можливість відтворити хоча б невелику його частинку. Мрію наступного року зробити таку маску для себе і поїхати в Красноїльськ, щоб відчути всі емоції святкування і взяти в ньому участь»,

― говорить Ірина Полянська.

 

Маланку або Щедрий вечір відзначають 13 січня за новим григоріанським календарем. Раніше ж Маланка припадала на 31 грудня, тобто була новорічним святом.

Найбільша й найвідоміша з усіх буковинських Маланок відбувається в селищі Красноїльськ, що на кордоні з Румунією. 13 і 14 січня тисячі людей у вигадливих костюмах виходять на вулиці селища з виставами, піснями й танцями, святкуючи прихід Нового року. Традиції маланкування тут зберегли попри заборони радянської влади й сьогодні до Красноїльська на Маланку з’їжджаються тисячі туристів не тільки з усієї України, а і з інших країн світу.

Більше про традиції зимових свят в Україні: в історії Ukraїner.

 

Виставка триватиме з 25 січня до 14 лютого 2021.

Вхід ― вільний, у захисних масках.

Адреса:  Львівський муніципальний мистецький центр (вул. Стефаника, 11).

 

Нагадаємо, Ukraїner ― це волонтерський медіапроєкт, що у дослідницьких експедиціях відкриває справжню, несподівану, цікаву та автентичну Україну й презентує її у світі.

Статьи по теме