? Я працювала маркетологом у журналі Story і одного разу подумала, чим би здивувати селебріті на черговому заході. В Інтернеті натрапила на відео Марти Стюарт про магазин Papabubble у Нью-Йорку. Побачивши, як вони роблять цукерки з малюнками та написами всередині, відразу зрозуміла, кому в Україні це може бути цікаво.
? Зайнявшись ідеєю, я перечитала величезну кількість інформації про карамелі, переглянула все відео на YouTube, звернулася до кондитерів з питанням, хто зможе мене навчити робити таку карамель. Але мені відповідали, що це надто специфічні знання. Тоді мені довелося розширити зону пошуку: потрібну людину я знайшла в Австралії. Коли ми з чоловіком на місяць запросили його до Києва, він був дуже здивований, що ми вже багато знаємо про карамелі.
? За освітою я не технолог, тож було складно. Ми зіткнулися з проблемами, коли стали шукати ароматизатори, барвники – на жаль, українських виробників якісної сировини немає.
? Ми ніколи не відкидали ідею, що наш бізнес може стати міжнародним. Нью-Йорк для мене – місто натхнення та сили. Американські ласощі marshmallows – моя слабкість, я збираю рецепти з усього світу і готова 24 години на добу експериментувати. Щоправда, мені не подобається, що не можна одразу, як із карамеллю, оцінити смак. Поки marshmallows застигнуть, доводиться чекати від трьох до п’яти годин, інколи ж і цілу ніч.
? Конкуренти – це люди, які змушують тебе рухатися вперед. Якщо ти один на ринку, то ти не прагнеш розвиватися. Як маркетолог я всіх монітор, пробую, дивлюся на цінову політику, але є речі, в які ми не граємо – не занижуємо ціни.
? Кидати роботу варто, коли ви розумієте, що є запас грошей та час знайти нову роботу у разі невдачі. Але я б радила спробувати поєднати роботу та бізнес: із роботодавцем майже завжди можна домовитися.
? Минув рік, і я розумію, що мені, напевно, простіше вигадати ще один бізнес, ніж повернутися до офісної роботи – це зовсім інше життя.
Фото: Дмитро Денисов