UA
RU

5 правил харчування, які варто запозичити у сицилійців

Редагувати переклад
Солодкий сніданок і багато оливкової олії – чим відрізняється харчування сицилійців від нашої?

Сонячний італійський острів Сицилія щороку приваблює тисячі туристів комфортними пляжами, мальовничими краєвидами та небезпекою діючого вулкана Етна. Не в останню чергу справляє враження легкий та яскравий спосіб життя сицилійців. В його основі лежить одночасно насолода всіма дарами сонячної землі та суворі принципи правильного харчування. Не дивно, що сицилійці, як правило, мають гарну фігуру, мають міцне здоров'я і доглянуту шкіру, і, схоже, знають секрет довголіття.

5 правил харчування, які варто запозичити у сицилійців-Фото 1

Провідна програма ДжеДАІ на каналі 2+2 Катерина Нестеренко прожила на райському італійському острові Сицилія п'ять років. Ми попросили її розкрити п'ять фішок середземноморського харчування, які варто запозичити.

5 правил харчування, які варто запозичити у сицилійців-Фото 2

перше правило, яке прищеплює Сицилія – це солодкий сніданок. Жителі острова вважають за краще зранку їсти солодку випічку з кавою. Це можуть бути булочки з листкового тіста або у фритюрі, круасани та просто знайомі нам пончики з різноманітними наповнювачами. Мені найбільше подобалися корнетті - це рогалики з листкового тіста з білим шоколадом або кремом. А до них завжди чашка ароматного капучіно. До речі, капучіне італійці п'ють виключно у першій половині дня. Про це багато хто говорить і пишуть у різних блогах, але ось чому вони так роблять знають не всі. Розповідаю: середземноморська дієта має на увазі, що продукти, які людина вживає в їжу, повинні легко і швидко засвоюватися, а молоко ускладнює цей процес. Тому капучино та випічка – лише вранці! А ось класична яєчня на сніданок там рідкість: тільки якщо дуже попросити, у кафе спеціально вам можуть її приготувати. Хоча в північних провінціях Італії таких упереджень немає, і страви з яєць там є одними з найпопулярніших на сніданку.

5 правил харчування, які варто запозичити у сицилійців-Фото 3

друге правило - Готувати швидко. Італійці вважають за краще їсти свіжі страви і витрачати на їхнє приготування мінімум часу. Таким чином продукти не втрачають своїх смакових якостей, а сама їжа стає ароматнішою та кориснішою. Так, на приготування справжньої італійської пасти витрачається в середньому 15 хвилин. Щоб макарони зварилися до стану «al dente» (на зубок), потрібно близько 11 хвилин. За цей час на сковороді можна приготувати соус, який кожен може вибрати собі за смаком: томатний, грибний із вершками, баклажанний з помідорами або будь-який інший з того, що є у холодильнику на даний момент. Це займає буквально 5 хвилин, потім можна дістати пасту, змішати з соусом і ще буквально пару хвилин прогріти. Готово!

Читайте також: СЕКРЕТИ КРАСИ ІТАЛЬЯНОК

5 правил харчування, які варто запозичити у сицилійців-Фото 4

Третє правило - диференціація кухні у регіонах. Мені дуже подобається цей італійський принцип. У країні буквально культ приготування страв за принципом "нуль кілометрів". Він означає, що місцеві готують тільки з тих продуктів, які були виготовлені в цьому самому регіоні. Це як історія з українським борщем – хто ж його вимагатиме в Мілані? Борщ треба пробувати лише в Україні. До речі, італійці внесли піцу до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Може, не погано було б і нам захистити нашу кулінарну спадщину?

5 правил харчування, які варто запозичити у сицилійців-Фото 5

четверте правило – оливкова олія скрізь і завжди, якщо так можна охарактеризувати цю звичку. У країні, де воно ллється річками, а його видів десятки, ніхто навіть і не замислюється на якій саме олії смажити. Звичайно, питання спірне, для фритюру італійці теж купують соняшникову, але основні страви готують рідною – зеленою. Ця звичка у мені живе на 99%. В оливковій олії є сонячна магія: навіть просто з гарячим хлібом і сіллю - це вже казкове смакове поєднання. Крім того, воно надзвичайно корисне, адже містить велику кількість антиоксидантів, омега-кислоти та вітамін Е, який у свою чергу допомагає засвоювати вітаміни А та К. Результатом такої природної «ланцюгової реакції» є загальне омолодження організму, покращення стану шкіри, волосся та нігтів .

Читайте також: НОВА ПОПУЛЯРНА ДІЄТА: ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО СИСТЕМУ ХАРЧУВАННЯ «КЕТО»

5 правил харчування, які варто запозичити у сицилійців-Фото 6

п'яте правило - Пити багато води. Сицилія – дуже спекотний острів, тому організм там буквально вимагає воду, особливо коли з кінця травня повітря прогрівається до високих температур. Слабогазовану воду там п'ють щонайменше півтора літри на день. В Україні це правило також дуже актуальне, адже наш організм на 70% складається з води та потребує її постійного оновлення. Я привезла цю звичку з собою до Києва, тільки ще додаю шматочки імбиру в пляшку: так і цікавіше смак, і менший ризик додати у вазі.

Джерела фото: unsplash.com, nonnapaperina.it

Статті на тему