UA
RU

5 вуглеводних продуктів, які можна їсти регулярно

Редагувати переклад
Не всіх вуглеводів слід боятися.

5 вуглеводних продуктів, які можна їсти регулярно-Фото 1

У нас є багато упереджень щодо вуглеводних продуктів. Але важливо знати про прості вуглеводи (які швидко засвоюються і не приносять користі організму) та складних (насичують організм за рахунок поступового перетравлення). Найважливіша властивість вуглеводів у тому, що вони є незамінним джерелом енергії. Але які продукти можна їсти, яких варто уникати? Розповідаємо про поради кількох дієтологів на цю тему. 

Читайте також: Продукти, яких варто уникати при боротьбі з депресією

 

Що можна їсти: 

5 вуглеводних продуктів, які можна їсти регулярно-Фото 2

Цільнозерновий хліб та пасту

За словами Емі Шапіро, дієтолога та засновника Real Nutrition NYC, не всім варто уникати глютену. «Продукти із цільної пшениці містять клітковину і піддаються меншій кількості обробки, тому навіть невелика кількість наситить вас набагато швидше. Вони також містять вітаміни групи В, які є важливими для підтримки обміну речовин та енергії», — пояснює фахівець. 

Квасоля та бобові

Дієтолог Венді Леонард радить їсти чорні боби, нут та сочевицю через велику кількість фолієвої кислоти, калію, магнію та клітковини. "Вони можуть знизити рівень цукру в крові, покращити рівень холестерину і допомогти підтримувати здоров'я кишечника", - додає Венді. Звичайно, ці продукти варто їсти в межах розумного. 

Читайте також: Як покращити травлення: 5 продуктів, які вам варто їсти

5 вуглеводних продуктів, які можна їсти регулярно-Фото 3

Фрукти

Фрукти містять у собі багато цукру, тому багато хто помилково вважає, що їх вживання потрібно звести до мінімуму. За словами Емі Шапіро, «коли ми їмо вуглеводні продукти, то хочемо максимально використати всі поживні речовини, що містяться в них. Фрукти чудово справляються з цим, тому що в них містяться вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які допомагають боротися із хворобами». 

гарбуз

Гарбуз насичений клітковиною та такими поживними речовинами як бета-каротин, який допомагає зору, та вітамін А, корисний для здоров'я легень. У ній також міститься вітамін С, що підвищує імунітет і допомагає шкірі боротися зі зморшками. Рецептів з гарбузом є безліч, з неї можна робити супи, запікати і навіть салати. Експериментуйте та не бійтеся нових смаків! 

Читайте також: П'ять рецептів з гарбузом від Євгена Клопотенка

5 вуглеводних продуктів, які можна їсти регулярно-Фото 4

Цільнозернові крупи та пророслі зерна

Вибір цільнозернових круп досить різноманітний: коричневий рис, кіноа, вівсяна крупа та дикий рис. Яка користь від таких круп? Вони містять оболонку і тому збагачені великою кількістю корисних речовин та покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Пророслі зерна є ще одним джерелом складних вуглеводів. "Я завжди рекомендую пророслі зерна своїм клієнтам, оскільки вони легше засвоюються, і ми можемо поглинати з них більше поживних речовин", - пояснює дієтолог Шапіро. 

Читайте також: 5 продуктів для зменшення болю під час менструацій

 

Що варто уникати:

5 вуглеводних продуктів, які можна їсти регулярно-Фото 5

Білий хліб

Оскільки в білому хлібі мало клітковини, він швидко засвоюється, що підвищує рівень глюкози у крові та інсуліну. Якщо цей продукт регулярно знаходиться на вашому столі, радимо замислитись. Науково доведено, що жінки, які душі не чують у хлібобулочних виробах з білого борошна, схильні до проблем із серцем. 

білий рис

Білий рис примітний високим глікемічним індексом та властивостями схожий на білий хліб. Він підвищує рівень цукру в крові та не бажаний для вживання діабетиками. Відмінний варіант для заміни – коричневий рис. 

Чіпси

Ні для кого не секрет, що чіпси дуже шкідливі і не приносять нашому організму жодної користі, навіть кукурудзяні аналоги, які називають корисними, краще не їсти. Тим більше, ними складно насититися, тому невеликою кількістю ви точно не зможете обмежитися.  

Читайте також: Продукти, які містять велику кількість білка

5 вуглеводних продуктів, які можна їсти регулярно-Фото 6

Мюслі та пластівці

Для багатьох це ідеальний сніданок, адже він простий та швидко готується. А оскільки вранці більшість з нас не має часу для приготування складних страв, то на допомогу приходять мюслі та пластівці. "Більшість злаків не дуже корисні, позбавлені клітковини і містять у складі багато цукру", - попереджає Шапіро. Натомість дієтолог рекомендує починати свій день з білкових продуктів, наприклад, яєць. Вони теж швидко готуються, але при цьому набагато корисніше. 

Знежирені продукти та закуски

Багато людей побачивши написи або наклейки на продукті «знежирено» ведуться на рекламний хід і скуповують все підряд. «Якщо продукт знежирений, це не означає, що він корисний; зазвичай це означає, що ви будете хотіти їсти ще більше, тому що вам захочеться насититися, а за його допомогою це не вдасться», - попереджає дієтолог. Тримайтеся подалі від випічки, йогуртів та закусок, на яких є позначка «знежирені».

Джерело фото: unsplash.com

Статті на тему