UA
RU

Пологи вдома в умовах війни

Редагувати переклад
Лікарка та блогерка Катерина Доберніг (@pivneba) розробила інструкцію щодо того, як народжувати дитину за межами лікарні. 
пологи не вдома

Почалися перейми і лунають бузки? Ти не осягаєш до родового?

💙витягай усі рушники, одеяла, обстелюй місце, де пройдуть пологи. Готуй 2-3 сухих ТЕПЛИХ рушників для немовляти, коли воно з'явиться на світ.

💛кілька посудин з теплою водою та чисті ганчірки (поріжте простині та наволочки), простерилізуй (прокип'яті) ножиці.

💙не лягайте на спину. Найкраще ходіть, якщо можете. Коли відчуєте сильний тиск в області куприка, біль у крижовій ділянці, відчуття, ніби хочете в туалет какаті — це ВОНО, дитина опустилася низько в таз. Залишилося зовсім не довго.

💛Найменш травматична позиція - рак. Тоді найменший шанс, що розриви будуть глибокими і необхідно їх шити. Маленькі поверхневі тріщини, які не дуже покрівляють, можна не зашивати.
Якщо на рак фізично не можете витримати, то займайте ту позицію, яку зручно, але не лежіть горілиць, має бути напівсидяче положення.

💙правильно дихати! Нагадайте собі всі дихальні вправи з підготовчих курсів, ютуб роликів.

💛в ідеалі — той, хто допомагатиме при родах, подивитись у ютубі кілька відео «біомеханізм пологів».

💙 чисті ганчірки мочіть у посудинах із теплою водою і прикладаєте легенько до промежини. Так промежина стане еластичнішою і менший ризик порватися.

💛коли дитина народилася — одразу кладемо мамі на живіт, накриваємо теплими рушниками. Якщо не плаче — трохи б'ємо по попі. Як пуповина дозволяє - можна відразу посунути дитину ближче до соска. Вона почне сопіти і може навіть почати сосати. Пуповину перерізуємо чистими прокип'яченими ножницями після того, як вона перестала пульсувати або після народження плаценти (якщо довжина дозволяє)

💙 коли почнуться знову переймоподібні болі - відходити плацента. Помічник натискає на низ живота (над лобком), якщо пуповина при русі вилазитиме більше, а при відпусканні руки знову втягується — ще чекаємо. Зазвичай плацента народжується 20-30 хв після дитини. Якщо дуже сильна кровотеча, плацента не народжується більше 45 хв, то шукайте негайно акушерку, пологовий, допомогу!!!

💛 не забудь — твій помічник часто має руки з милом і в ідеалі має рукавиці

💙не забувай пити воду.

Фото та текст взяті з Інстаграм @pivneba

Читайте також: Як діяти при пологах біля бомбосховища

#ВсеБудеУкраїна!

Статті на тему