Якщо раніше говорити про кишечник у жіночому глянці було не комільфо, то зараз ми можемо дозволити собі це навіть.
Про важливість мікробіома, що має 100 мільйонів нервових закінчень, знали давно, але заговорили лише зараз. Слово «бактерії» більше не викликає негативних реакцій, адже ми знаємо, що вони бувають і добрі теж.
Протягом останніх кількох років вчені, лікарі та дієтологи просувають ідею правильного харчування для здоров’я кишечника. Вже зараз вони починають уважно вивчати зв’язок відділу травного тракту коїться з іншими частинами тіла, наприклад, з мозком.
Нове дослідження підтверджує цей зв’язок кишечника і мозку, ідентифікуючи «нейронний ланцюг, який дозволяє кишечнику передавати сигнали за лічені секунди».
Результати дослідження можуть призвести до нових методів лікування ожиріння, розладів харчової поведінки та навіть депресії та аутизму – всі ці захворювання так чи інакше пов’язані з проблемами у роботі кишечника.
А тепер давайте дізнаємося, яких правил варто дотримуватися, щоб ваш кишечник був завжди задоволений.
Якщо ви ставитеся до тих людей, які краще перебдеют, ніж недобдеют, тоді послухайте, що ми скажемо: у жодному разі не приймайте антибіотики без дозволу вашого лікаря. Антибіотики вбивають не лише погані, а й хороші бактерії, які мирно проживають у мікробіомі кишечника. У найкращому разі це може призвести до набору ваги та стійкості до антибіотиків, у гіршому – загрожує серйозними проблемами зі здоров’ям.
Убогий раціон – це корінь багатьох бід, у тому числі і бід, пов’язаних з кишечником. Чим різноманітніше ваше харчування, тим різноманітнішим ваш мікробіом, який є показником доброго здоров’я кишечника. Зокрема, бобові, квасоля та фрукти містять багато клітковини та можуть сприяти зростанню здорових біфідобактерій.
Читайте також: БРАТИ МЕНШІ: ЧОМУ БАКТЕРІЇ ЗАРАЗ У ВСІХ НА СЛУХУ
На жаль, але ласунам доведеться нелегко по дорозі до здорового кишечника. Якщо про шкоду цукру можна говорити нескінченно, то остання надія підсолоджувачі завжди залишалася під питанням. Але тепер вони опинилися в епіцентрі критики. За деякими даними, штучні підсолоджувачі, такі як аспартам, підвищують рівень цукру в крові, стимулюючи зростання хворих бактерій типу Enterobacteriaceae у мікробіомі кишечника.
Ферментовані продукти, такі як йогурт, квашена капуста і кефір містять здорові бактерії, головним чином лактобацили, і можуть зменшити кількість хвороботворних видів в кишечнику.
Пребіотики – це тип волокна, що стимулює зростання здорових бактерій. Пребіотичні продукти включають артишоки, банани, спаржу, овес та яблука.
Поліфеноли – це рослинні сполуки, знайдені в червоному вині, зеленому чаї, темному шоколаді, оливковій олії та цілісних зернах. Ці речовини допомагають стимулювати зростання корисних бактерій у мікробіомі кишечника.
Не дарма цільнозерновий хліб має такий попит! Справа в тому, що в злаках міститься багато клітковини та повільних вуглеводів, таких як бета-глюкан, які перетравлюються бактеріями кишечника – це допомагає знизити ризик розвитку раку, діабету, ожиріння та інших захворювань.
Читайте також: У ЧОМУ РІЗНИЦЯ: ПРЕБІОТИКИ ТА ПРОБІОТИКИ
Пробіотики – це живі бактерії, які можуть допомогти відновити здоров’я кишківника після дисбалансу мікрофлори. Вони роблять це шляхом пересадки корисних мікробів. До речі, пробіотики ви можете знайти не тільки в йогурті, кефірі та квашеній капусті, але й у вигляді пігулок.
Це може бути не філософія харчування та життя, а тимчасовий захід, щоб повернути кишечник у здоровий стан. Дієти на основі рослинної їжі допомагають знизити рівень хвороботворних бактерій, таких як кишкова паличка, а також вирішити питання із запаленням та холестерином.