Закрити
UA
Краса

Що варто знати про рослинне молоко і яке вибрати

Поділись:

Із десятків видів рослинного молока складно зупинити свій вибір на одному. 

posts-to-db-Фото 1

Вибір рослинного молока на прилавках вражає: рисове, мигдальне, гречане, соєве, кокосове, вівсяне, конопляне, рисове і не тільки. Альтернатив коров’ячому маса, але вибір від цього не стає легшим. 

В останні роки рослинне молоко стало актуальним настільки, що в США збанкрутувала найбільша компанія Dean Foods, яка спеціалізувалася на виробництві молочних продуктів.

Поки що подібна хвиля любові до нетрадиційних продуктів не захлеснула Україну, випереджаємо події та розуміємося на рослинних видах молока. 

Читайте також: Найкращі продукти для мозку: список дієтолога

 

Що потрібно знати при виборі рослинного молока? 

Головна відмінність різних видів рослинного молока – смакові якості. Залежно від виду молоко може бути з нейтральним ароматом або чітко вираженим, щільною вершковою структурою або водянистою, з цукром і без. При покупці молока варто уважно читати його склад, адже не завжди воно виробляється виключно з рослинного компонента та води, недобросовісні компанії економлять і додають у продукт загусники, олію та смакові підсолоджувачі. 

posts-to-db-Фото 2

Один із головних мінусів рослинного молока – його неуніверсальність у порівнянні з аналогом тваринного походження. Наприклад, рисове молоко складно назвати найкращим супутником для кави через його водянисту структуру, а ось кокосове підходить на цю роль куди краще. Так, одні види відмінно поєднуються з латте, наприклад, інші — для приготування супу чи десерту. 

З погляду поживності рослинне молоко поступається тварині і загалом йому складно знайти альтернативу.

Крім соєвого отримати ту ж дозу білка з молока рослинного походження неможливо. Особливо відмова від нього позначиться на раціоні людей, котрим коров’яче молоко було основним джерелом протеїну. 

 

Рослинне молоко буває збагачене додатковими вітамінами та мінералами, наприклад кальцієм, вітаміном D, B12.

Читайте також: 7 продуктів, які допоможуть зміцнити імунну систему восени

 

Види рослинного молока та їх основні особливості: 

мигдальне молоко

  • має нейтральний смак, щільну текстуру, підходить для додавання в каву, смузі, соуси;
  • некалорійне.

Крім мигдального є інші різновиди молока з горіхів: кешью, пекана і не тільки. 

posts-to-db-Фото 3

Соеве молоко

  • найкращий замінник молока тваринного походження;
  • має специфічний смак, який сподобається не всім;
  • підходить для страв із продуктами з вираженими смаковими якостями;
  • Якщо додати трохи цукру, кориці або ванілі, смак сої стане менш вираженим. 

Читайте також: В яких продуктах міститься велика кількість кальцію

Кокосове молоко

  • за багатьма критеріями схоже на мигдалеве молоко;
  • підходить людям з алергією на горіхи, які не можуть пити молоко з них.

posts-to-db-Фото 4

вівсяне молоко

  • добре поєднується з іншими гарячими рідинами в єдину консистенцію;
  • солодке на смак;
  • виготовляється з цільного зерна;
  • містить більше калорій, вуглеводів, цукру та клітковини ніж інші види рослинного молока. 

Читайте також: 10 продуктів, які мають бути в раціоні кожної жінки

рисове молоко

  • ідеально підходить для алергіків;
  • з усіх видів рослинного молока найрідше водянисте;
  • має яскраво виражений смак.

Фото: unsplash.com