UA
RU

Як зберегти здоров'я печінки: все, що потрібно знати про «друге серце»

Редагувати переклад
Печінка часто називають другим серцем. Як зберегти її здоров'я з'ясовувала редакція Marie Claire.

як зберегти здоров'я печінки

«Що ви один одного так ніжно погладжуєте? Бійте жорсткіше! Цільтесь у печінку!» – часто вигукував під час навчальних спарингів мій тренер з боксу. Саме на цих тренуваннях я дізналася, що печінка знаходиться праворуч.

Вже значно пізніше я зробила зовсім інші висновки. По-перше, скільки б у твою печінку не цілився партнер зі спарингу, цей внутрішній орган не постраждає так сильно, як від твоїх способів життя та звичок у їжі. А по-друге, якщо вона не проявляє себе болючими відчуттями, це ще не означає, що з нею все гаразд.

Читайте також: ПО ПОЛОЧКАМ: ГОЛОВНІ ТИПИ ДІЄТ І ЇХ СУТНІСТЬ

«У печінці немає нервових закінчень, тому хворіти вона не може. А болі, що виникають під правим рубом, частіше говорять про проблеми із жовчним міхуром».

 – пояснює головний лікар Медичного центру Віта Медікал, кандидат медичних наук, лікар-гастроентеролог Катерина Лобас

печінка

Функції печінки:

  • Цей орган синтезує безліч гормонів, ферментів та вітамінів, а також виробляє жовч, без якої неможливий процес травлення.
  • У печінці відбувається метаболізм інсуліну та виробляються речовини, що відповідають за згортання крові.
  • Саме печінка відповідає за забезпечення організму глюкозою, а також за розподіл жирів, білків та вуглеводів та створення їх запасів.
  • Вона ж знешкоджує та утилізує токсини та нейтралізує алергени.

У цей орган, який є, до речі, найбільшим із внутрішніх, а заразом і найбільшою в організмі людини залозою, потрапляє все, що ми приймаємо всередину. Іншими словами, печінка – це те, що ми їмо, п'ємо, які ліки приймаємо і чим дихаємо готівку.

Читайте також: КОРИСНИЙ СНІДАНОК: 6 ПРОСТИХ РЕЦЕПТІВ СМУЗІ БОУЛ, ЯКИХ ЗАХОЧЕТЬСЯ Є ЩО РАНКУ

Якби не печінка, смертельно отруйними для нас були б навіть вихлопні гази. Але нам пощастило, і по-справжньому нашкодити організму людини можуть хіба що токсичні пари, важкі метали та хімічні сполуки, що містяться у повітрі у високій концентрації. Вони можуть викликати збільшення печінки і навіть інтенсивне відмирання клітин із переходом у хронічну форму.

Шкідливість алкоголю

Найбільшу шкоду печінки завдає алкоголь

І не тільки тому, що він руйнує мембранну структуру клітин печінки і призводить до їхньої загибелі, але й через поширену помилку про користь для травлення невеликої кількості алкоголю.

«Навіть невеликі дози, які приймаються регулярно, можуть призвести до захворювань печінки, – спростовує таку думку Катерина Лобас. – Спершу розвивається жирова дистрофія. У кожного третього хворого потім виникає алкогольний гепатит, а 20-40% випадків – цироз печінки».

Читайте також: А ЩО В ТАРІЛЦІ: ЯК ПРАВИЛЬНО КОМПОНУВАТИ ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ ЖИВЛЕННЯ

Півкели вина за вечерею печінки, швидше за все, не зашкодять. А ось один, два чи більше, випиті замість вечері, вже можуть. Якщо ж вино ігристе та солодке, то зашкодить подвійно. Речовини з газованих напоїв швидше потрапляють у кров, а цукор відкладається у печінці як жиру. При цьому ціна напою, який ви п'єте, не має значення: з погляду розвитку алкогольного гепатиту дорогий алкоголь так само небезпечний, як і дешевий сурогат, пояснює гастроентеролог.

Що шкідливо для печінки

Шкідлива дія алкоголю на печінку – загальновідомий факт, і переконувати в цьому нікого не потрібно. А ось зі щоденним раціоном справи складніші.

Печінка не любить усе, що «надто» – надто солодке, кисле, гостре, жирне, міцне, важке для переробки.

Смажене краще замінити тушкованим, відвареним і приготованим на пару, від занадто гарячої і холодної їжі теж доведеться відмовитися: вона має дратівливий вплив.

Зловживання в раціоні неминуче призводять до порушення відтоку жовчі, вона застоюється, розвивається холангіт (запалення жовчних проток), інколи ж навіть утворюються камені в протоковій системі печінки. Проте є й добрі новини.

печінка

Печінка - орган, що самовідновлюється

Якщо діагноз поставлено на ранній стадії, то у 90-100% випадків здоров'я можна відновити. Обов'язковий пункт – зміна дієти. Ті, хто сидів на ній, добре знають це почуття, коли здається, що тобі не просто не можна багато продуктів, які ти раніше любив, - тобі взагалі не можна практично нічого. Але при цьому потрібно постійно щось їсти: при проблемах із печінкою лікарі рекомендують переходити на 5-6-разове харчування та приймати їжу кожні 3-4 години.

Головна складність полягає в тому, що найчастіше помітити неполадки у роботі печінки виходить лише тоді, коли зміни вже стали необоротними. Саме тоді виявляються симптоми, які не залишають сумнівів у тому, що настав час до лікаря.

Наприклад, шкіра і білки очей набуває жовтуватого відтінку, з'являється свербіж шкіри і рясні висипання, часті кровотечі з носа, гіркоту в роті, підвищена набряклість обличчя і ніг, білий або коричневий наліт на язику.

Читайте також: НІЯКИХ ВІДМОВИХ: ЯК ЗАНИМАТИСЯ СПОРТОМ, КОЛИ «НЕМАЄ ЧАСУ»

Більшість симптомів, які говорять про серйозні проблеми з печінкою, помітити складніше, та й далеко не завжди їх прив'язують до збоїв у роботі саме цього органу. Такими є втома та погіршення апетиту, часті почуття голоду та спраги, незначне підвищення температури та різке зниження ваги, біль у правому підребер'ї та нудота, що доходить до блювоти.

Про проблеми з печінкою можуть говорити синяки, що постійно з'являються і довго не проходять, нескінченні алергічні реакції, сезонний риніт, погіршення зору і порушення сну.

Звичайно, ці приховані і, як їх називають лікарі, неспецифічні симптоми можуть говорити про інші проблеми. Щоб з'ясувати точно, достатньо сходити до терапевта та здати стандартний набір аналізів, включаючи загальний аналіз крові, печінкові проби та УЗД органів черевної порожнини. За результатами лікар може призначити розгорнуте обстеження на вірусні інфекції та аутоімунні захворювання, а також випише направлення на комп'ютерну томографію, МРТ та еластографію.

Читайте також: НОВИЙ FOOD-ТРЕНД: СМУЗІ БОУЛ

Печінка у цифрах

  • 8 – на стільки сегментів лікарі ділять печінку відповідно до запропонованої в 1957 році Клодом Куїно теорією;
  • 200 років – на стільки вистачило б запасу життя печінки, якби воно існувало в ідеальному організмі з ідеальними зовнішніми умовами;
  • 25% – стільки здорової тканини необхідно печінці, щоб відновитись до початкового розміру;
  • 90 г – стільки жирів тваринного походження можна дозволити собі за легких проблем з печінкою;
  • 1,5 кг – приблизно стільки важить печінка здорової людини;
  • 2000 л - така кількість крові пропускає через себе печінку за добу;
  • 1000 мл – таку кількість жовчі виробляє здорова печінка дорослої людини на добу;
  • 500 - приблизно стільки функцій виконує печінку в організмі людини.

ДІЄТА №5

При проблемах із печінкою лікарі прописують дієту «Стіл №5». Її основні принципи можна використовувати і тим, хто хоче радикально оздоровитися. Дієта повинна сприяти відновленню печінки та нормалізації обміну речовин у всьому організмі.

Читайте також: ЇЖА ДЛЯ РОЗУМУ: 5 ПРОДУКТІВ, ЯКІ ПОКРАЩАЮТЬ ПАМ'ЯТЬ

Дієта для печінки

Що МОЖНА їсти на дієті №5:

  • Слабкий чорний чай.
  • Несолодкі соки та відвар шипшини.
  • Нежирне м'ясо (індичку, кролика, яловичину, курку).
  • Нежирну рибу, особливо річкову.
  • Житній або з висівками хліб, краще вчорашній, а також галетне печиво.
  • Іноді можна дозволити собі бісквіт.
  • Вершкове масло – до 30 г на день.
  • Нежирні молочні продукти.
  • Варені яйця, але не більше одного на добу.
  • Свіжі овочі, особливо корисний болгарський перець – але лише у сирому вигляді.
  • Відвареними або запеченими можна їсти картопля, гарбуз, цвітну капусту, кабачки, моркву, буряк
  • Пасту та локшину, гречку, рис, вівсянку.
  • З солодкого – варення, мед та мармелад у невеликих кількостях
  • З приправ та спецій можна використовувати лавровий лист, корицю, ваніль, петрушку, кріп, соєвий соус.

Чого НЕ МОЖНА їсти на дієті № 5:

  • Алкоголь навіть не обговорюється.
  • Кава та міцний чай.
  • Виноградний сік (надто солодкий).
  • Помідори та томатний сік (можуть підвищувати кислотність).
  • Жирне м'ясо та субпродукти.
  • Перлову та кукурудзяну каші.
  • Жирну рибу, ікру та суші.
  • Копченості та консерви.
  • Свіжий хліб та здобну випічку.
  • Яєчню.
  • Солоні сири.
  • Жирне молоко та сир.
  • Баклажани, білокачанну та брюссельську капусту, спаржу, редис, шпинат, щавель, а також цибулю, часник та гриби.
  • Фрукти, дуже солодкі або дуже кислі ягоди: виноград, журавлину, фініки, інжир, малину.
  • Шоколад та продукти, що містять какао.
  • Тістечка та торти з жирним кремом.
  • Гірчицю, оцет, перець, кетчуп, майонез, аджику, гострі соуси та інші приправи з різким смаком.

Статті на тему