UA
RU

Все про шкоду синтетичних продуктів

Редагувати переклад
Взяти курс на здорове меню – найпростіше. Досить сказати «ні» найшкідливішим синтетичним продуктам на магазинних полицях, упевнена Ганна Кондратенко.

Все про шкоду синтетичних продуктів-Фото 1

Найближчий до будинку супермаркет – це відправна точка, де постійно відбувається вибір між здоров'ям та швидкоплинним задоволенням. Чи завжди ви замислюєтеся про те, що, віддаючи перевагу фруктовому йогурту кефіру або пакетованому сік фруктам, оплачуєте підрив власного організму? Факти промовисті. Близько 80% продуктів у магазинах містять цукор, половина якого припадає на кетчупи, соуси, спагетті, знежирене молоко та навіть м'ясні делікатеси.

За даними ООН, споживання цукру, солі та жирів зростає з кожним роком, як і кількість серцево-судинних захворювань, діабету та деяких видів раку. 

Останнє не дивно: за чверть століття напівфабрикати витіснили крупи, свіже м'ясо та фрукти з наших столів. Це хороша новина для хімічної промисловості та виробників готової їжі. Але, на жаль, не для споживачів. Відмовитися від безглуздих витрат на продукти, що є з харчової точки зору "мертвими", простіше, ніж здається на перший погляд. Багатьом з них не важко знайти здорову заміну, і це не вимагатиме від вас великих зусиль або нечуваних капіталовкладень. Близько п'яти років тому я наклала вето на низку продуктів, зовсім переставши відчувати в них потребу. Про це по порядку.

Читайте також: ЩО ЗНАЧИТЬ «ПРОДУКТИ З ГМО» І ЧИ СТОЇТЬ ЇХ БОЯТИСЯ

Все про шкоду синтетичних продуктів-Фото 2

Під соусом

Майонез, найнебезпечніший гастрономічний ворог, першим покинув мій раціон, щоби більше ніколи не повертатися. А салати, що потопають у липкій жовтуватій субстанції, назавжди перестали для мене існувати. Популярність майонезу неймовірно висока. Його використовують як маринад, заправку до закусок і борщів і навіть деякі другі страви. Ви здивуєтеся, але майонез із супермаркету не дотягує навіть до категорії «їжа». Ця водножирова емульсія абсолютно позбавлена ​​користі. Головний її компонент - транс-жири, що виступають як дешева альтернатива рослинним маслам і продовжують життя самому продукту.

Змінена молекулярна структура цих сурогатів збентежує нашу травну систему: Ферменти шлунка не знають, як розщеплювати чужорідні речовини, і організм починає відкладати транс-жири у вигляді шлаків. Закупорка судин, хвороби серця, цукровий діабет та порушення обміну речовин – лише неповний список можливих недуг, спричинених надмірним споживанням трансжирів.

Читайте також: СПИСОК ДІЄТОЛОГА: ШКІДЛИВІ І КОРИСНІ ЖИРИ В ХАРЧУВАННІ

Де шукати альтернативу майонезу, запитаєте ви? Перше, що спадає на думку: приготувати його своїми руками (до речі, домашній майонез при нагріванні неминуче розшаровується, але виробники врахували цей природний «недолік»: завдяки емульгаторам і стабілізаторам штучний аналог набув неймовірної термостійкості). Особисто мені до душі заправка із натурального кислого йогурту з гірчицею. Спробуйте! З нею багато ваших улюблених страв тільки виграють. Цей легкий соус зовсім не забиває смаку салатів, а, навпаки, вигідно відтіняє кожну складову. Інший варіант – сметана. Занадто багато калорій? Але навіть жирну сметану майонез обганяє по калорійності в два-три рази. Вживаючи його регулярно, про стрункість можете забути.

До речі, про гірчицю. Здавалося б, ну яка від неї шкода? Але при близькому знайомстві зі складом численних баночок з'ясувалося, що гостра приправа приховує хімічні добавки, крохмаль та ароматизатори. Але кілька сумлінних вітчизняних виробників все ж таки знайшлося. До речі, найправильніша гірчиця виявилася і найдешевшою. Моя улюблениця - зерниста, ще її називають дижонська чи французька. У неї тонкий солодкуватий смак та неповторний складний аромат. Вона настільки самодостатня, що абсолютно не потребує м'яса. Саме таку гірчицю використовую для приготування соусів до салатів.

Все про шкоду синтетичних продуктів-Фото 3

Сосиски, сер?

Ковбасні відділи я давно оминаю. Не приховую, що ця акція потребує вольових зусиль. Щоразу, опиняючись біля закликаючих ароматних рядів із соковитими копченостями, рожевими пухленькими сардельками та пружними червоно-бордовими ковбасками, я близька до спокуси. Але дещо змушує мене стриматись. А саме склад цих виробів. Назвати його м'ясним можна з натяжкою:

Частка фаршу зазвичай вбирається у 10%, інше – досягнення хімпрому. Найнешкідливіші наповнювачі - харчові волокна, що видобуваються з моркви або буряка.

Інший обов'язковий компонент - карагінан (Е407), похідна бурих водоростей. Через здатність набухати і перетворюватися на гель, карагенан надає ваги і маси вареної ковбасі. Ця желеподібна речовина надовго затримується в організмі, погіршуючи лімфодренаж та провокуючи целюліт. Далі йдуть різноманітні нітрити, що надають всім без винятку готовим м'ясним продуктам привабливий і зовсім неприродний рожевий колір. Ці токсичні речовини погіршують доставку кисню до клітин і сьогодні визнані одними з провокаторів онкозахворювань. Дієтологи сходяться на думці, що 40-50 г готового м'яса на тиждень (еквівалент двом скибочкам шинки або одній сосисці) не зашкодять здоров'ю, але якщо ви звикли до більшого, то напрошуєтеся на неприємності.

Читайте також: ЛІКБЕЗ ЗА ЗДОРОВ'ЯМ: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З ОРГАНІЗМОМ ПРИ ВІДМОВІ ВІД М'ЯСА

Зовсім не має значення, які сосиски ви віддаєте перевагу - "Мюнхенські", "Мисливські" або "Молочні". Будь-які, навіть найпреміальніші з них, у кращому разі просто не засвоюються. Тому моя відповідь ковбасної індустрії – запечена в духовці вирізка (можна використовувати індичку або телятину), покрита хрусткою скоринкою. Спеції, трави та маринад – справа фантазії. Особисто я не можу встояти перед гірчицею, перцем і розмарином: ця трійця якнайкраще відтіняє смак м'яса. Скибочка такого делікатесу відмінно лягає на бутерброд до сніданку, а організм запасається білками, вуглеводами, цінними амінокислотами та мінеральними речовинами.

Класичний сніданок з яєчні та сосисок, щеплений всій Європі вікторіанською Англією, ймовірно, 200 років тому був цілком здоровим початком дня. Але не сьогодні. Щоб ранкова трапеза була не тільки смачною, а й корисною, достатньо 10 хвилин. Я роблю так: ставлю на плиту вівсяну кашу або курячі яйця і готую смузі. Сміливо кидайте в блендер будь-які фрукти або овочі, миттєво вони перетворяться на яскраве пюре. За бажання його можна розбавити кефіром або навіть водою. За однією з версій, «їду в склянці» вигадали тихоокеанські серфери, що підкріплювалися таким напоєм, коли виходили на берег. А тепер прогресивне людство вважає ці мікси цілком самостійною стравою.

Все про шкоду синтетичних продуктів-Фото 4

Солодка брехня

Виявляється, є речі страшніші за шматок торта з масляним кремом – всілякі сиркові маси з наповнювачами. У їхньому складі мізерно мало сиру, зате з лишком рослинних жирів, пальмової олії, дріжджів, крохмалю, консервантів. Для порівняння: у глазурованому сирку близько 27% жиру – приблизно, як і у жирній баранині.

Але головне лихо – кількість цукру, третина від загальної ваги. Побалувавши себе в перерві між обідом і вечерею двома такими сирками вагою 50 г кожен, вважайте, що ви подужали доверху наповнену столову ложку цукру. Претензії до йогуртів із фруктовими добавками практично ті самі.

Приготування смачних сирних ласощів будинку займає у мене не більше п'яти хвилин. Я кладу в блендер пару ложок крупнозернистого сиру, сметану (її можна замінити вершками або молоком), банан або будь-які інші фрукти і за лічені секунди всі інгредієнти збиваються в пишну апетитну масу. Ви можете додати до неї горіхи або прикрасити блюдо тертим шоколадом.

Читайте також: Поганий БІЛИЙ: ЧИМ ЗАМЕНІТИ ЦУКОР?

Крім вищезгаданих десертів, недозволеною кількістю цукру грішать солодкі напої. Ними я балую себе у свята. Кола щедра на ортофосфорну кислоту, що вимиває кальцій з організму, та вуглекислий газ. У стандартних пакетованих соках, на відміну свіжих фруктів, немає харчових волокон, а пастеризація руйнує більшість вітамінів. Відсоток цукру в шипучій колі і соках практично однаковий: близько шести чайних ложок на 250 мл! Солодкий наркотик у великих пропорціях присутній і в знежирених продуктах. Справа в тому, що позбавлена ​​жирів їжа стає огидною на смак, і виробникам доводиться йти на хитрощі.

Шкідливі уподобання в їжі призводять до біохімічних порушень, провокуючи небезпечний і непомітний вид ожиріння - вісцеральний, що огортає жиром внутрішні органи. У результаті фізичні навантаження не дають результату (самі по собі вони навряд чи допомагають скинути зайві кілограми), дієти проявляють підступність (рано чи пізно кожна з них закінчується, і ви повертаєтеся до звичного раціону). Але, можливо, відмовившись від самих згубних продуктів і проявивши поміркованість у їх споживанні, вам зовсім не доведеться сидіти на дієтах, що виснажують, і навіть щадна гімнастика буде мати ефект.

Статті на тему