Чи не ЗОЖ, а орторексія: як розпізнати харчовий розлад?
Редагувати перекладВирушаючи за покупками, ви шукаєте тільки продукти з низьким вмістом жирів, без глютена, без солі та цукру, без лактози та з високим вмістом суперфудів? Як відрізнити прагнення людини харчуватися здорово, з турботою про своє тіло, від нервової фіксації та харчового розладу? Давайте розумітися на новому явищі!
Ми часто зустрічаємо статті про булімію та анорексію, але рідше — про новий вид харчового розладу.
Орторексія – це нервове харчове розлад, що характеризується нав'язливим прагненням правильно харчуватися, на межі неврозу.
Це порушення харчової поведінки включає суворе дотримання обмежень і щоденних ритуалів. Наприклад, дотримання «списку заборонених продуктів», який може містити значну кількість пунктів.
Читайте також: КАЖЕ ЕКСПЕРТ: ПЛЮСИ І МІНУСИ ПОПУЛЯРНИХ ДІЄТ
Зазвичай, цей перелік людина формує самостійно, без медичних показань. Замість консультації з фахівцем такі люди самі переконують себе в харчовій непереносимості або ставлять собі діагноз за допомогою «онлайн-діагностики» на просторах Google.
«Непереносимість глютену, лактози, невсвоєння 20 видів продуктів? Здається, у мене є всі симптоми».
Термін «орторексія» запровадив американський лікар Стівен Братман ще 1997 року. Але саме у наші дні він став найактуальнішим. Зараз найсприятливіше середовище для розвитку подібних симптомів для суспільства, коли блогер у білій футболці, самопроголошений експертом з харчування, пропонує вам назавжди перейти на кето-дієту, прожити рік на соках і заявляє, що «глютен – новий вид смерті». Після солі, звісно.
Читайте також: ЧИ ПОТРІБНО БОРОТИСЯ З емоційною їжею?
Іронічно, що міленіалів (24-35 років, вікова градація умовна) ще називають поколінням «авокадо-тост». Ми, на відміну від покоління наших батьків, ставимо під сумнів усталені традиції харчування, створюємо нові й нові хайп-хвилі, скуповуючи черговий суперфуд місяця. У цьому немає нічого поганого, ми пробуємо нове, розширюємо свої межі та знання про смак, приготування їжі. Але якщо ви або ваш знайомий наважитеся на дієту з ягід годжі та спіруліни, і нав'язливо налаштовані влаштувати «чистку організму», варто стурбуватися.
Ось кілька пунктів, які мають прозвучати як «тривожні дзвіночки»:
- Переконані, що їжа вбиває вас. Використовуєте вирази "сіль - біла смерть", "жирна їжа - шлях до інфаркту" та інші.
- Панічно боїтеся порушити заборони, практикуєте покарання за провини. Наприклад, додатковий час на доріжці за з'їдений.
- Контролюєте харчування вашого оточення. Ви можете влаштувати скандал, якщо ваші друзі відмовляються харчуватися правильно або відібрати у них шкідливий перекус.
- Намагаєтеся уникнути місць з нездоровою їжею, наприклад, зустрічі з друзями у їхньому улюбленому кафе.
- Плануєте раціон харчування, що займає понад три години на день.
- Переживаєте настрої, пов'язані з їжею.
- Ставте під сумнів склад продукту, Навіть якщо з написами на етикетці все гаразд, немає консервантів та підсилювачів смаку, ви переконані, що вас обманюють. Їжа промислового виробництва виглядає зловісно.
Читайте також: ІНТУІТИВНЕ ЖИВЛЕННЯ: ТАК ЧИ НЕМАЄ? ВІДПОВІДАЄ ДИПЛОМОВАНИЙ НУТРИЦІОЛОГ
Незважаючи на те, що орторексію офіційно не визнано захворюванням, фахівці з дієтології та психологи серйозно стурбовані розвитком цього розладу. Більше дізнатися про орторексію ви можете з книги Рене Макгрегора "Орторексія: коли здорове харчування шкодить".
Фахівці стверджують, що розвиток нового харчового неврозу пов'язаний з великими обсягами інформації на тему правильного харчування (не завжди з правильних джерел), а також із нестачею освіти суспільства на цій темі. Простіше кажучи, ми наражаємося на популярні течії, не підлаштовуючи їх під індивідуальні потреби організму, не перевіряючи достовірність інформації.
профілактика:
Вчіться любити себе, слухати своє тіло. Перевіряйте інформацію, не поспішайте слідувати новомодним системам харчування - часто вони просто суперечать один одному. Слідкуйте за своїм раціоном, вибирайте натуральні та свіжі продукти, але не перетворюйте це на культ!