UA
RU

Непереносимість лактози: причини, симптоми, лікування

Редагувати переклад
Дослідження показують, що непереносимість лактози знайома близько 75% населення світу. На жаль, їхня любов до молочних продуктів може негативно позначитися на якості життя. 
непереносимість лактози

Зміст:

Що таке непереносимість лактози?

Непереносимість лактози - це форма розладу травлення, спричинена неможливістю перетравлювати лактозу, основний вуглевод у молочних продуктах. Люди з цією особливістю організму не отримують достатньої кількості ферменту лактази, який необхідний для травлення лактози.

Що ж таке ця сама лактоза? Вона є дисахарид, тобто, кажучи простими словами, складається з двох цукрів. Він утворюється з однієї молекули кожного з найпростіших цукрів глюкози та галактози. Фермент лактазу необхідний для розщеплення лактози на глюкозу і галактозу, які можуть всмоктуватися в кровотік і використовуватися для отримання енергії.

Без достатньої кількості лактази лактоза рухається кишечником у неперетравленому стані і викликає неприємні симптоми, про які ми детально поговоримо нижче. 

Цікавий факт: лактоза міститься і в грудному молоці, і майже кожна людина народжується зі здатністю її перетравлювати. Дуже рідко спостерігається непереносимість лактози у дітей віком до п'яти років.

Непереносимість лактози це нездатність перетравлювати лактозу. Це викликано зниженням вироблення ферменту лактази у кишечнику.

Читайте також: ОВСЯНЕ МОЛОКО: КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я АБО ДАНЬ МОДІ

чим небезпечна непереносимість лактози

Причини непереносимості лактози

Існує два основних типи непереносимості лактози, які мають різні причини.

1. Первинна непереносимість лактози

Первинна непереносимість лактози є найпоширенішою. Вона викликана зменшенням виробітку лактази з віком, тому лактоза починає гірше засвоюватися організмом. До речі, ця форма непереносимості може бути викликана генетичною схильністю.

Цікавий факт: дослідження показали, що від непереносимості лактози страждають 5-17% європейців, близько 44% американців та 60-80% африканців та азіатів.

Читайте також: ЯКІ ПРОДУКТИ ПРОВОКУЮТЬ ЗДОРОВ'Я ЖИВОТА

2. Вторинна непереносимість лактози

Вторинна непереносимість лактози трапляється рідко. Вона викликана хворобою, такою як шлунковий грип або целіакія (порушення травлення, спричинене пошкодженням ворсинок тонкої кишки деякими харчовими продуктами). Що відбувається? Під час цих захворювань запалення у стінках кишечника може призвести до тимчасового зниження вироблення лактази.

Первинна непереносимість лактози є поширеним явищем і включає зниження вироблення лактази з віком. Вторинна непереносимість лактози викликана запаленням у кишечнику, вторинним стосовно інфекції чи захворювання.

непереносимість лактози

Які симптоми непереносимості лактози?

При неправильному лікуванні непереносимість лактози може спричинити серйозні проблеми із травленням.

Найбільш поширеними симптомами є:

  • здуття
  • спазми у животі
  • підвищене газоутворення
  • діарея

Деякі люди також скаржаться на нудоту, блювоту, біль у нижній частині живота та інколи запори.

Вираженість симптомів може змінюватись в залежності від того, скільки лактози ваш організм може переварити і скільки ви вже її з'їли. 

Непереносимість лактози може спричинити проблеми із травленням. Основними симптомами є здуття живота, метеоризм, спазми та діарея.

Читайте також: ВСЕ МІФИ ПРО КОРИСТЬ МОЛОКА

заборонені продукти при лактазній недостатності

Які продукти містять лактозу?

Лактоза міститься у молочних продуктах та продуктах, до складу яких вони входять. 

Молочні продукти, що містять лактозу:

  1. Коров'яче молоко (всі види)
  2. Козяче молоко
  3. Сир (включаючи тверді та м'які сорти)
  4. Морозиво
  5. Йогурт
  6. Вершкове масло

Читайте також: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З ОРГАНІЗМОМ ПРИ ВІДМОВІ ВІД МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Продукти, які можуть містити лактозу:

  1. Продукти, виготовлені з молочним соусом (наприклад, пиріг із заварним кремом)
  2. Печиво 
  3. Шоколад та кондитерські вироби
  4. Хліб і хлібобулочні вироби
  5. Торти
  6. пластівці 
  7. Супи швидкого приготування
  8. Оброблене м'ясо (наприклад, ковбаса, сосиски, балик)
  9. Соуси та підливи
  10. Чіпси та горішки

До речі, якщо ви побачили на етикетці такі інгредієнти як "молочна кислота", "лактальбумін", "лактат" або "казеїн" - будьте певні, що вони не є лактозою.

Молочні продукти містять лактозу. Але важливо перевіряти етикетки продуктів та інших категорій, щоб точно бути впевненою, що вони не містять прихованої лактози. 

лактозна непереносимість

Чи можуть люди з непереносимістю лактози вживати молочні продукти?

Всі молочні продукти містять лактозу, але це не означає, що вони повністю заборонені для людей із її непереносимістю. Більшість людей, які страждають на цю проблему, можуть переносити невелику кількість лактози. Наприклад, з ними нічого не станеться після чашки капучіно або тарілки з пластівцями та молоком. 

Цікавий факт: вважається, що люди з непереносимістю можуть споживати до 18 г лактози на день. А за результатами інших досліджень ця цифра зростає до 12 г лактози за один присід, що приблизно дорівнює кількості 1 чашки (230 мл) молока.

До речі, не вся молочна продукція містить велику кількість забороненого інгредієнта, наприклад, в маслі є лише 0,1 грама лактози на 20-грамову порцію. Деякі види сиру також містять менше 1 г лактози на порцію (чеддер, швейцарський, моцарелла).

Більшість людей з непереносимістю лактози можуть переносити невелику кількість лактози. Молочні продукти, такі як масло, йогурт та деякі сири найчастіше не викликають неприємних симптомів. 

Читайте також: ПРОСТІ ПРАВИЛА ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ, ЩО МОЖЕ ПРИТРИМАТИСЯ КОЖНИЙ

непереносимість лактози.

Лікування непереносимості лактози

Якщо ви не бажаєте відмовлятися від молочних продуктів, тобто кілька методів лікування, які можуть допомогти.

Ферментні добавки

Можна купити ферменти, що допомагають перетравлювати лактозу: таблетки, капсули або краплі, які слід приймати перед їдою. Проте ефективність цих засобів варіюється від людини до людини. Для деяких — це вирішення питання, для інших — просто неефективна методика та марнування грошей. Щоб зрозуміти, чи допоможуть вам ферменти чи ні, потрібно звернутися до лікаря. 

Читайте також: ЯКІ ПОМИЛКИ У ХАРЧУВАННІ НАВОДЯТЬ ДО ПРОБЛЕМ З ШКІРОЮ

Вплив лактози

Ще один спосіб примирити організм з лактозою - це поступово вводити її в раціон та допомагати у процесі адаптації. Поки що повноцінні дослідження на цю тему не проводилися, але деякі досліди показують, що є позитивний результат. В одному дослідженні взяли участь дев'ять людей, які не переносять лактозу, і після 16 днів плавного введення в раціон молочних продуктів, вони зазнали триразового збільшення виробництва лактази.

Пробіотики та пребіотики

Деякі дослідження показали, що як пробіотики, так і пребіотики зменшують симптоми непереносимості лактози, хоча питання потребує більш ретельного вивчення. Деякі їхні види можуть бути ефективнішими, ніж інші. Вважається, що одним з найкорисніших пробіотиків є біфідобактерії, які часто зустрічаються в пробіотичних йогуртах та добавках.

Є кілька способів полегшити непереносимість лактози, включаючи ферментні добавки, вплив лактози та прийом пробіотиків чи пребіотиків.

що таке непереносимість лактози

Висновок

Радикальна відмова від молочних продуктів може з одного боку покращити ваше самопочуття, з іншого боку – позбавити маси корисних речовин. Тому не завжди це рішення єдине вірне. Більшість людей з непереносимістю лактози може вживати невелику кількість молочних продуктів. У будь-якому випадку похід до лікаря – це найкраще, що ви можете зробити для себе у цій ситуації. 

Джерело фото: unsplash.com

Статті на тему