UA
    RU

    Особливо небезпечні: продукти, якими найлегше отруїтися влітку

    Редагувати переклад
    Попереджений значить озброєний. Список продуктів, які особливо небезпечні влітку.

    їжа

    Всі ми добре знаємо, що літо – це пора, коли можна їсти овочі та фрукти у необмеженій кількості. Але, якщо неправильно зберігати продукти харчування, можна зіткнутися з неприємними, котрий іноді небезпечними, наслідками для організму.

    Щоб останній місяць літа пройшов без проблем, ми зібрали список продуктів, з якими потрібно бути максимально обережними. 

    1. Фрукти і овочі

    їжа

    У цю категорію входять усі фрукти та овочі без винятку. Небезпека полягає в тому, що вони перегріваються на сонці та починають гнити. Особливу увагу приділяйте кавунам та диням. Такі продукти можуть спричинити сильне харчове отруєння.

    симптоми:  біль у шлунку, особливо після їжі, розлад чи нудота. Якщо ви помітили висипання на тілі — звертайтеся до лікаря, це явна ознака отруєння нітратним кавуном або динею.

    Як уникнути: ретельно переглядати кожен овоч чи фрукт, який ви плануєте купувати. Не важливо, ви робите покупки на ринку або в супермаркеті, це правило діє скрізь. Також добре промивайте продукти перед вживанням.

    2. Яйця та яєчний крем

    їжа

    Ці продукти можуть стати вкрай небезпечними для вашого здоров'я влітку. При дії високої температури на шкаралупу яйця, там з'являються бактерії сальмонели. А ми всі чули про це кишкове захворювання!

    симптоми: ознаки з'являються через 7-8 годин після вживання яєць. Є нудота і висока температура.

    Як уникнути: купувати лише свіжі яйця, вони не повинні лежати понад 5 днів. Мити яйця категорично заборонено – треба розбивати їх сухими. 

    3. Риба та суші

    їжа

    Цього літа риба та суші потрапили до категорії заборонених продуктів через бактерії, які викликають ботулізм. 

    Читайте також: НАУКОВО ДОКАЗАНО: 7 ПРОДУКТІВ, ЯКІ ПІГРУЮТЬ НАСТРОЮ

    симптоми: розлад шлунка, нудота та висока температура.

    Як уникнути: купувати рибу лише у спеціалізованих магазинах чи супермаркетах. Добре проварюйте, просмажуйте та тушкуйте рибу, щоб усі бактерії були знищені за допомогою термальної обробки. А ось від суші краще відмовитись на літній період.

    4. гриби

    їжа

    Найскладніше це правильно вибрати гриби. Їх дуже небезпечно купувати «з рук», не маючи підтвердження, що вони не отруйні.

    симптоми: виявляються вже за 20 хвилин після вживання. Гострий біль у животі, запаморочення, холодний піт та рідкісний пульс.

    Як уникнути: краще не купувати гриби у бабусь або у придорожніх лотках. Якщо ви самі збирали гриби, то краще сім разів переконатися, що вони їстівні. А ще краще вибирати альтернативу із супермаркету у вигляді шампіньйонів.

    Читайте також: 5 ІДЕЙ СМУЗІ ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ

    5. м'ясо

    їжа

    Влітку все готують шашлик, але потрібно бути гранично обережним із м'ясом у цю пору. Отруїтися зіпсованим м'ясом набагато легше, ніж вам здається!

    симптоми: нудота та тяжкість у шлунку. Також піднімається температура до 38 градусів.

    Як уникнути: не купуйте вже замариноване м'ясо у магазині, краще маринувати самостійно. Добре просмажуйте м'ясо.

    Фото:stocksnap.io

    Статті на тему