Чому не потрібно скуповувати всі продукти: як планувати меню на карантині
Редагувати перекладУ період карантину, який так несподівано нас спіткав, перше, що все зробили - запаслися величезною кількістю продуктів.
Але самоізоляція рано чи пізно закінчиться, а ваше тіло буде з вами завжди, тому не варто з нього знущатися і годувати себе так, щоб у квітні викотитися з дому.
Крім того, саме збалансоване харчування, насичене всіма вітамінами та мікроелементами, справді підвищує імунітет.
Читайте також: ДУМКА ПСИХОЛОГА: ЯК СПРАВИТИСЯ З ТРЕВОГОЮ?
Цей час дано нам для того, щоб подбати про себе. Саме тому можна нарешті спланувати свій раціон і навчитися готувати щось нове.
Ви коли-небудь вважали, скільки їжі ви регулярно викидаєте з різних причин: чи не з'їли чи зіпсувалося?
За статистикою, близько 25% їжі з холодильника регулярно потрапляє в смітник, а це ¼ місячного бюджету на їжу, що дуже чимало.
Зараз, коли всі накупили стільки всього, без грамотно спланованого раціону – ризик багато викинути.
Редакція поговорила з дипломованим нутриціологом та засновницею школи правильного харчування theBODY school Софією Рожко і дізналася, навіщо та як планувати меню.
5 років тому я вперше написала меню на тиждень. За цей час я склала для своєї сім'ї 211 варіантів та прочитала 36 практичних лекцій для учнів з цієї теми. Я тепер можу ніколи нічого не писати і користуватися своїми старими заготовками,
- Коментує нутріціолог.
Софія поділилася причинами, з яких складає меню та способами, як правильно це зробити.
- Планування меню - хороша економія грошей і часу.
- Впевненість у тому, що до кінця тижня все буде з'їдено і нічого не вирушить у смітник.
- Легко та радісно готувати, коли всі інгредієнти на місці та не потрібно нічого докупляти та витрачати додатково час.
А тепер поговоримо про те, як це зробити, якщо ви – новачок у цій справі.
Читайте також: 12 ПОРАД, ЯК ПОЧАТИ ЗАЙМАТИСЯ СПОРТОМ БУДИНКУ
Покрокова інструкція зі складання меню від Софії Рожко:
Крок 1
Виберіть зручну для вас денну форму. Можна починати з меню на 3 дні та робити закупівлі з такою періодичністю. Таким чином, ви 2 рази на тиждень сходите в магазин і на 7 день можна доїсти "залишки розкоші". Є другий варіант: можна планувати меню одразу на 7 днів і робити заготовки. І з огляду на нинішню ситуацію краще робити саме так.
Крок 2
Перевірте все, що є у вас вдома. Випишіть на аркуш паперу все, що бачите у холодильнику та морозилці. А потім дістаньтеся до круп, борошна, спецій.
Крок 3
У перші дні сплануйте меню лише з того, що є вдома. Таким чином ви все доїсте та мінімізуєте ваші витрати.
Читайте також: ІНТУІТИВНЕ ЖИВЛЕННЯ: ТАК ЧИ НЕМАЄ? ВІДПОВІДАЄ ДИПЛОМОВАНИЙ НУТРИЦІОЛОГ
Крок 4
Придумайте, що їстимете в інші дні. Пошукайте рецепти чи використовуйте вже знайомі вам страви.
Крок 5
Складіть чіткий перелік продуктів. Пишіть все в кількості, необхідної для конкретного рецепту або страви, наприклад: 1 кг помідорів може вміщувати як 3 великі, так і 100 чері. Тож писати кілограмами не дуже зручно. Або не доїсте, або купіть мало.
Крок 6
Зробіть закупівлі за списком або замовте продукти онлайн. Тут все просто: головне - слідувати списку і "не відволікатися".
Читайте також: ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ: ЯК СПРАВИТИСЯ З ЕМОЦІОНАЛЬНИМ ПЕРЕЇДАННЯМ
Крок 7
Зробіть будинки заготівлі. Наприклад, замаринуйте м'ясо, замочіть бобові, відваріть крупи та розкладіть по судочках.
Крок 8
Приготуйте складні страви наперед.
Дуже часто людині складно скласти меню, тому що вона не розуміє, як це зробити: писати на аркуші від руки, завантажувати програму або щось інше. Тому я рекомендую користуватися календарем у телефоні. По-перше, календарем можна "поділитися" з усією сім'єю, і ваш чоловік, хлопець, дочка зможуть допомагати вам у цьому процесі. А можна складати самому, але кожен член сім'ї знатиме, що його чекає на вечерю,
- каже нутріціолог.