UA
RU

Чому під'їдання це погано: каже фахівець

Редагувати переклад
Кажуть, що літо - найактивніший сезон для того, щоб зайнятися собою і нарешті схуднути. Чи погоджуєтесь ви з цим твердженням?
Чому під'їдання це погано: каже фахівець-Фото 1

Аніта Луценко вважає, що літо - це чудовий час зайнятися собою. У теплу пору року одягу на нас стає все менше, а тому й виглядати в ньому хочеться краще. Короткі спідниці та шорти стимулює не з'їсти чогось зайвого. До того ж, коли спекотно, то й їсти не так хочеться. Головне не накидатися на фрукти та ягоди, так ака черешні-кавуни - це все-таки цукор. Ми поговорили з Анітою про найнагальніші проблеми тих, хто хоче залишатися у формі.

— Нещодавно ви активно почали порушувати тему під'їдань. З чим це пов'язано?

— Зовсім недавно, завдяки карантину, я пройшла піврічний курс нутріціології та дієтології та зрозуміла, що недостатньо просто демонізувати один продукт — цукор. Необхідно побудувати своє харчування таким чином, щоб і цукор можна було їсти, і при цьому худнути. Проаналізувавши свої дії та дії своїх клієнтів, я зрозуміла, що акцент на під'їдання зробить максимальний результат, і я мала рацію, тому що результати, які вийшли на першому потоці марафону «14 днів без під'їдань» приголомшливі! У середньому, учасники втрачали 3-5 кілограмів. І я вважаю, що потрапила до крапки. 

Чому під'їдання це погано: каже фахівець-Фото 2

— Чому не під'їдати це хороша ідея?

  1. Коли ми їмо в проміжках між їжею, виділяється гормон, який зупиняє дію іншого гормону, що спалює запаси жиру.
  2. Коли ми їмо часто, але мало і постійно, ми постійно відчуваємо голод.
  3. Кишечник та ШКТ загалом повинні мати можливість відпочити. Ми ж не працюємо без перерви і хаотично: серед ночі та в різний час вдень.
  4. Чим чіткіший режим, тим краще працює організм. Він ніби готується до прийомів їжі.
  5. Постійне жування - це, як не крути, зайві калорії. А перекушування - це найчастіше калорійна їжа, що не має вітамінів і мінералів у складі.
  6. Нормальний розмір порцій, розтягуючи шлунок, подає сигнал мозку, що ти наївся, і 3-4 години ніякого голоду не слід.

Раціонально вважається їсти 3-4 десь у день. Часте та дрібне харчування показано при деяких хворобах ШКТ, високих стадіях ожиріння. Нерідко часто і дрібне харчування призводить до зациклювання на їжі та постійного пошуку їжі та часу на неї. 

Читайте також: ІНТУІТИВНЕ ЖИВЛЕННЯ: ТАК ЧИ НЕМАЄ? ВІДПОВІДАЄ ДИПЛОМОВАНИЙ НУТРИЦІОЛОГ

— Що загалом можете сказати про головні принципи харчування влітку?

— Все те саме, що й узимку, навесні та восени. Найголовніше – це орієнтир на свій організм та розуміння того, що ти їси. Наприклад, в яйцях, крім білка, дуже багато жиру. Неправильно вважати, що там лише чистий білок. Тому розуміння плюс інтуїція – запорука успіху та пружного тіла. 

Чому під'їдання це погано: каже фахівець-Фото 3

— Найкращий спосіб підрахунку калорій — щоденник харчування, мобільний додаток чи браслет? Взагалі, чи потрібно їх рахувати?

— Я не рекомендую рахувати калорії, бо це може звести з розуму. Але я рекомендую порахувати калорії протягом трьох-п'яти днів у програмах для телефону. До речі, дослідження довели, що записування того, що ти їси, вже саме собою формує усвідомлений підхід до харчування. І це вже допомагає схуднути. 

Читайте також: ЯК ПОЧАТИ ТРЕНУВАННЯ ПІСЛЯ КАРАНТИНУ: 5 ЛАЙФХАКІВ ВІД ФІТНЕС-ТРЕНЕРА

- Яке фізичне навантаження рекомендуєте робити для підтримки тіла у формі?

— Для підтримки тіла у формі я рекомендую щонайменше 10 000 кроків на день — це те, що називається побутова активність і навіть до тренувань не належить. Якщо у вас менше, це називається гіподинамія — відсутність достатнього руху. До кроків ще потрібно додати легкі тренування (20-30 хвилин) тричі на тиждень.

— Назвіть три головні правила для тих, хто вирішив змінити своє життя та зайнятися здоров'ям тіла?

  1. Пити воду, а чи не солодкі напої. 
  2. Немає в проміжках між їжею.
  3. Прийняти те, що їжа - це хороша частина життя і вона робить тебе щасливою від смаку та пружною від правильного поєднання.

Статті на тему