UA
RU

Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати

Редагувати переклад
Сьогодні мова піде про надзвичайну екосистему нашого організму – мікробіом кишечника, його роль у нашій житті та повноцінному існуванні.
Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати-Фото 1

Мікробіом: що, де, коли

Мікробіом – це сукупність трильйонів мікроорганізмів та дев'яти мільйонів мікробних генів. Він є не лише у кишечнику, а й у шкірі, дихальних шляхах та інших нішах організму. Цікаво, що у кожного людини вони різні – тобто унікальні, як відбиток пальця чи ДНК.

У 2007 році стартував проект Національного інституту здоров'я США "Мікробіом людини", над яким працюють близько 200 учених. 7 років вони досліджували кожен вид мікробіому. А з 2014 року і по сьогодні вивчають його роль та вплив на наше здоров'я.

Проте, вже є певні результати, підсумувавши які, можна дійти висновку, що цей мікросвіт, а особливо кишечника, має вплив на все. Тож давайте детальніше з'ясуємо, чому важливо залучитись підтримкою наших мікродрузів.

Читайте також: БРАТИ МЕНШІ: ЧОМУ БАКТЕРІЇ ЗАРАЗ У ВСІХ НА СЛУХУ

Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати-Фото 2

1. Підтримка шлунково-кишкового балансу

Передбачуваним та логічним є вплив на шлунково-кишковий тракт та цілісність кишківника. Це включає у собі розвиток лімфоїдної тканин, яка підтримує імунітет.

2. Здоров'я кісток

Зменшує втрату кісткової маси та збільшує засвоєння важливих поживних речовин, таких як витамин D, магній та кальцій. Внаслідок чого кістки стають міцнішими. А від результатів дисбалансу є більший ризик остеопорозу та інших захворювань.

3. Функціонування мозку

Впливає на правильне виконання всіх необхідних функцій, що здійснюються через мережу нервних систем. Особливо здоровий мікробіом полегшує симптоми різних нейроповедінкових захворювань. А від порушення даного зв'язку викликають аутизм, тривожність, синдром дефіциту уваги та депресію.

Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати-Фото 3

4. Імунітет

Окремі види бактерий беруть участь у формуванні імунної системи та покращують відповідь організму різним шкідникам. Варто зазначити позитивний вплив на запобігання розвитку аутоімунних захворювань, таких як розсіяний склероз чи хвороба Крона.

5. Стан шкіри

Мікроорганізми кишечника посилають сигнали шкіри, що контролюють запалення, виділення та дерматологічні захворювання. Дослідження в цьому напрямку ще тривають, проте вже є підстави стверджувати про тісний зв'язок.

Читайте також: МІКРОБІОМНА ДІЄТА: ЩО ЦЕ І З ЧИМ ЇЇ ЇДЯТЬ

Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати-Фото 4

Загрози, спричинені дисбалансом мікробіому

1. рак

Баланс мікробіому навіть впливає на деякі види раку, зокрема молочної залози та товстої кишки. В результаті досліджень виявлено, що мікробіом у здорових жінок відрізняється від жінок з раком молочної залози.

2. Серцево-судинні захворювання

Відіграє важливу роль у нормалізації кров'яного тиску. У разі дисбалансу тиск підвищується, що спричиняє деякі хвороби. Ще одним ризиком є ​​збільшення артеріальної бляшки, внаслідок перенесення бактерій з кишечника до даху. Зрештою – інфаркт чи інсульт.

3. Діабет

Дуже тісно пов'язаний із функціонуванням інсуліну. А саме з дисфункцією цього гормону при діабеті 1-го типу. Через порушення мікробіому кишечника зменшується кількість з'єднань з протизапальною дією.

4. Аллергія

Коротко кажучи, бактериї відповідають за «підготовку» імунних клітин до правильної реакції на аллергени різних типів. Коли цей процес порушується, відповідно змінюється реакція організму, що призводить до алергій.

Як каже лікар-дієтолог, у минулому хірург, Оксана Скиталінська:

Ми можемо собі думати, що є господарями своїх мікроорганізмів, але точно цього сказати не може ніхто, бо бактериї з'явилися і успішно поширилися по земній кулі задовго до появи людини. У будь-якому разі ми можемо з ними створити щось на зразок дружби та взаємовигідного існування.

Читайте також: 9 ПРАВИЛ ЗДОРОВОГО КИШЕЧНИКА

Що таке мікробіом і як із ним потоваришувати-Фото 5

Упоратися з цим завданням нам допоможуть поради з XII науково-практичної конференції «Сучасні аспекти раціонального харчування»:

  • Клітковина. Вживайте їжу, що містить клітковину. Нагадувати про її користь не будемо. Проте зазначимо, що віддаємо перевагу свіжим або мінімальній термічній обробці продуктів.
  • Ферментовані продукти. Квашені та кисломолочні продукти є джерелом пробіотиків, що покращують кишковий бар'єр.
  • Вредні продукти. Як би це банально не звучало, уникайте рафінованих, змажених, копчених «ласощів» та алкоголю. Адже вони можуть дуже «розізлити» наш мікробіом.
  • Природа. Перебування на природі сприяє контакту з новітніми мікроорганізмами, що є важливим для урізноманітнення мікробіому та підвищення імунітету.
  • Стресс. Він підвищує протизапальні маркери в організмі, що призводить до порушення оболонки кишківника. Внаслідок чого мікроорганізми проникають углиб та спричиняють запальні процеси.

Тож давайте зустрічати з посмішкою всі перемоги та незгоди. Адже ми гідні бути здоровими та гарними!

Автор: Ліза Єрмоленко

Статті на тему