UA
RU

Все, що потрібно знати про приготування кави

Редагувати переклад

Кава – це не лише напій, це ціле мистецтво.

кава

Є таке поняття «третя хвиля кави» і його ще на початку нульових почала використовувати Тріш Ротгеб, обсмажниця кави та власниця Wrecking Ball Coffee Brew у Сан-Франциско. Сенс у цьому, що у сучасної кавової промисловості можна назвати три хвилі споживчого інтересу. Перша характеризується поширенням напою без заглиблення в нюанси. Друга хвиля – це пошук смаку та визначення якості. А третя – схожа на мистецтво, адже у виробництві кави нюансів не менше, ніж у винному.

Читайте також: НАСУТНЕ ПИТАННЯ: СКІЛЬКИ ЧАШОК КАВИ В ДЕНЬ МОЖНА ПИТИ?

Наприклад, для кави теж працює поняття терруару: чим вища плантація, тим більшою щільністю смаку відрізнятиметься напій. Наступний етап формування смаку – збір ягід: чим вони стигліші, тим краще.

кава

Не менш важлива і очищення зерен: «вологе», з вимочуванням у воді, або традиційне сухе. Не кажучи вже про сорт, вік кавових дерев і працездатність фермера, який їх вирощує. 

Отже, знаємо, які існують способи приготування кави.

кава

Пуровер

Це конічна вирва з кераміки зі спіральними ребрами, в яку вкладають тонкий паперовий фільтр, насипають змелену каву і акуратно ллють круговими рухами гарячу воду (не окріп) з чайника з дуже тонким носиком. Виходить прозорий напій з тонким смаком та без осаду. Вважається найкращим способом для розкриття всіх смакових нюансів кави та зручним у домашньому побуті. 

Читайте також: Холодна кава: 5 незвичайних напоїв

Габет, або сифон

Найдавніший із відомих на сьогодні способів приготування кави. Являє собою дві сполучені судини. Нижній з водою нагрівають пальником, пара піднімається у верхню посудину з меленою кавою. Коли вогонь прибирають, готова кава стікає вниз. Спосіб дуже ефектний, але рідко використовується через неможливість контролювати ступінь екстрадиції смаку. 

кава

Аеропресс

Нагадує дію класичного френч-пресу, але більш лояльної до тонкого смаку кави. У верхньому циліндрі мелена кава контактує з гарячою водою 10 секунд, потім її продавлюють поршнем через фільтр у нижню ємність за 10-20 секунд. Виходить щільний, міцний та ароматний напій. 

Кемекс

Посудина з жароміцного скла зі шкіряним «пояском». У вузьку частину судини вставляють фільтр з кавою, воду ллють повільно – близько п'яти хвилин – із чайника з тонким носиком. Результат – прозора, ароматна і смачна кава. 

Читайте також: ЩО Є І ПИТИ НА СНІДАНОК, ЩОБ СХУДНЕТИ: ГОЛОВНІ ПРОДУКТИ

Фретта

Посудина з колбою, що виймається в центрі, дозволяє готувати холодну каву. На фретту встановлюють вирву пуровера і готують гарячу каву, яка проходить через лід у центральній колбі судини. Напій відразу охолоджується, не втрачаючи щільності та смаку. Фретта зручна вдома – у ній можна заварювати чай холодним способом чи готувати лимонади. 

кава

Холодна брага 

Дослівно перекладається як холодне заварювання, для нього підходить тільки вода кімнатної температури або вода з льодом. В результаті виходить «концентрат», який можна розбавляти водою, додавати вершки або використовувати для приготування інших напоїв. Процес триває близько восьми годин і дозволяє розкрити глибокі деревні уподобання кави. 

Статті по темі:

ЧОРНИЙ ДОКТОР: ВСЕ ПРО КОРИСТЬ І ШКОДУ КАВИ

ВАН ГОГ І КВІТНА САКУРА: БАРИСТА З ПІВДЕННОЇ КОРЕЇ СТВОРЮЄ ВРАЖАЮЧІ МАЛЮНКИ НА КАВІ

Кажуть вчені: кава допомагає скинути зайву вагу

Статті на тему