Ми звикли думати, що холестерин – це погано, дуже погано. А якщо весь цей час ми помилялися? Давайте розберемося!
Оскільки Вікіпедія дає дуже складне пояснення цього поняття, ми його трохи спростимо:
Холестерин – це субстанція на основі олії. Вона не поєднується з кров’ю, в основі якої вода.
У холестерину довгий час була погана репутація у світі охорони здоров’я, але зараз потроху її починають відновлювати. Насправді ця органічна сполука в помірних кількостях важлива для зростання здорових клітин, захисту нейронів мозку та вироблення гормонів, таких як естроген. Проте високий рівень холестерину підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та інших проблем із здоров’ям серцево-судинної системи.
Читайте також: 5 НЕЧЕКОВАНИХ РЕЧІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЗДОРОВ’Я СЕРЦЯ
Не обов’язково. Повторимося, вашому організму потрібна деяка кількість холестерину, щоб нормально функціонувати. За словами лікаря Емі Горін, існує два основних типи холестерину:
ЛПНЩ доставляє холестерин з печінки до інших частин тіла, тоді як ЛПВЩ очищають кров від зайвого холестерину.
ЛПВЩ зазвичай вважають «хорошим» холестерином, а ЛПНЩ — «поганим», тому що холестерин ЛПВЩ запобігає появі відкладень на стінках артерій, а холестерин ЛПНЩ утворює ці самі відкладення і може блокувати артерії,
– каже вона.
В ідеалі, для оптимального здоров’я у вас повинні бути вищі рівні ЛПВЩ і нижчі ЛПНЩ.
Читайте також: НЕ ТІЛЬКИ АЛКОГОЛЬ: ЩО НАНОСИТЬ ШКОДА ВАШОЇ ПЕЧЕНІ
За словами Горін, холестерин у вашому організмі походить з двох джерел: печінки, яка його виробляє природним шляхом, та з продуктів харчування, таких як:
Раніше існувала думка про те, що рівень холестерину в харчових продуктах впливає на загальний рівень холестерину в організмі, але в останнє десятиліття це твердження набуло слави міфу. Завдяки широкому спектру досліджень, що показують, що холестерин харчового походження сам собою може призвести до збільшення ризику серцево-судинних захворювань або надмірно вплинути на рівень холестерину в крові.
Читайте також: 10 ПРОДУКТІВ, ЩО ПОВИННІ БУТИ В РАЦІОНІ КОЖНОЇ ЖІНКИ
Дослідження підтвердили, що зв’язок між харчовим холестерином з яєць та рівнем холестерину в крові непереконливий, що означає необхідність проведення додаткових досліджень,
— каже Горін.
Однак це зовсім не говорить про те, що холестерин харчового походження не впливає на здоров’я. Просто він дає маленький, ледь помітний ефект, який сильно варіюється в залежності від людини. Є ті, чий рівень холестерину в крові більше залежить від харчового холестерину завдяки генетиці та іншим факторам, а є ті, на кого він практично не впливає.
У звіті, опублікованому в журналі Американської медичної асоціації, розглядалося шість когортних досліджень, у яких було зібрано дані понад 29000 дорослих різних расових та етнічних груп. Вчені виявили, що вживання 300 мг холестерину на день (близько 1,5 яєць) спричинило значне збільшення ризику серцевих захворювань. Це викликало великий галас у сфері охорони здоров’я.
Але щоб бути максимально об’єктивними, скажімо, що когортні дослідження засновані на особистій оцінці раціону. Це означає, що дослідники не контролювали харчування піддослідних, а покладалися з їхньої звіти. Також їм доводилося вірити на слово учасникам у питаннях, що стосуються продовження дієти (а вона, між тим, мала тривати 20 років!). І тут важко говорити про точності. Інші експерти порушили питання щодо методології дослідження, у тому числі про те, що воно не розглядало всі види споживання яєць (наприклад, у випічці чи інших продуктах).
Неточність цих даних робить результати не заслуговують на довіру,
— каже вчений Кевін Клатт.
Емі Горін вважає, що не варто виключати яйця зі свого раціону. Вона впевнена, що більшості людей можна їсти по два яйця на день, не переймаючись тим, як це вплине на рівень холестерину в крові. Тим не менш, «якщо у вас серцево-судинні захворювання або високий ризик їх виникнення, або проблеми з артеріальним тиском, постарайтеся обмежитися одним яйцем на день або яєчним білком», – каже вона.
Якщо ви хочете зменшити ризик розвитку захворювань серця, тоді контролюйте споживання насичених жирів. Вони переважно впливають підвищення рівня ЛПНП. (Показано, що насичені жири збільшують вироблення холестерину в печінці). Експерти радять знизити кількість насичених жирів до 10 відсотків загальної добової норми калорій, наприклад, не більше 20 грамів на день на 2000 калорій. Іншими словами: бійтеся не яєць, а бекону.
Джерело фото: unsplash.com