UA
RU

Вся правда про ферментовану їжу

Редагувати переклад
Чи варто довіряти продуктам, які піддалися впливу бродіння? Розбираємось у нашій статті.
ферментована їжа

Квашена капуста, огірки та помідори, кефір та інші продукти, знайомі нам з дитинства. Вони завжди були вірними супутниками наших прийомів їжі, і ми ніколи не замислювалися над тим, наскільки вони можуть бути шкідливими або корисними. Але сьогодні продукти, схильні до бродіння, вийшли на новий рівень і тепер всі нутріціологи підносять цю їжу до небес. Чому? Читайте нижче.

Що таке ферментована їжа?

Ферментація це процес розпаду речовин природного походження під впливом ферментів. Якщо заглибитися в деталі, то корисні бактерії, які живуть у продуктах, поїдають цукор і крохмаль, натомість утворюючи молочну кислоту. Саме вона здатна продовжувати термін зберігання продуктів, а також збагачує ферментами, вітамінами групи В, К, С, омега-3 жирними кислотами та різними видами пробіотиків. 

Ферментовану їжу часто називають штучним додатковим травленням, оскільки бактерії вже наполовину переробили продукт та організму легше його перетравлювати. Піддавати процесу ферментації можна абсолютно будь-які продукти, починаючи від звичних нам овочів та фруктів та закінчуючи крупами.

Читайте також: КАЖУТЬ Вчені: 5 ПРИЧИН, ЧОМУ ВАС ВИСИПАЄ

Вся правда про ферментовану їжу-Фото 2

У чому цінність ферментованої їжі?

1. Всім нам відомо, що за будь-якої термічної обробки навіть найкорисніший продукт наполовину втрачає свої цінні властивості. Але під час бродіння їжа не втрачає своїх корисних компонентів та смакових якостей.

2. Штучні процеси мікробіологічного розщеплення за участю корисних бактерій допомагають людям відновити травлення, нормалізувати мікрофлору кишечника, відновити імунітет та позбутися астми та алергії.

3. Під час бродіння виробляється особливий вітамін К2, який допомагає іншим корисним компонентам, наприклад кальцію досягати місця призначення, а не відкладатися в м'язах або вимиватися з кісток.

Вся правда про ферментовану їжу-Фото 3

Користь для здоров'я

Оскільки продукти в процесі бродіння перетворюються на пробіотики та пребіотки, про які ми писали раніше, їхня користь неймовірна для організму.

  • Вони добре позначаються роботі органів ШКТ, що дозволяє позбутися запорів і печії;
  • Зміцнюють імунну систему. Навіть невелика порція квашеної капусти або інших ферментованих продуктів збагачують організм вітамінами групи В, омега-3 жирними кислотами, травними ензимами – усі вони гальмують запальні процеси та старіння організму;
  • Вони містять необхідну кількість ферментів та бактерій, які підтримують молодість шкіри;
  • Вони покращують настрій і самопочуття в цілому. Доведено, що серотонін (гормон щастя) більшою мірою синтезується саме в нижньому відділі шлунково-кишкового тракту, і його виділений об'єм перевищує синтезований мозком. Від правильного метаболізму залежить психоемоційний стан людини;
  • Позбавляють організм від токсинів природним шляхом. Вони допомагають організму виконувати свої функції повноцінно, проводячи безпечну детоксикацію;
  • Очищають шкіру. Наявність шлаків та токсинів завжди відображається на стані шкіри. Ферментована їжа сприяє її легкому та швидкому засвоєнню, що перешкоджає формуванню застоїв. Швидке виведення шлаків позитивно впливає на здоров'я шкіри та судинної системи.

Читайте також: BEAUTY-АПТЕЧКА: КРАЩІ ДОБАВКИ ДЛЯ КРАСИ І ЗДОРОВ'Я ШКІРИ

Вся правда про ферментовану їжу-Фото 4

Список ферментованих продуктів

Ще одна причина, через яку всі так почали поважати ферментовану їжу - це її доступність. Як ми писали на початку статті, піддавати процесу бродіння можна різні продукти, але ми склали список найпопулярніших і найдоступніших з них:

  • квашена капуста, солоні огірки та мочені яблука;
  • кефір та натуральний йогурт без добавок;
  • напій із чайного гриба, або комбучі, схожий на газований чай із пряним, фруктовим присмаком, якщо до нього додати фрукти та трави;
  • гостра корейська капуста кімчі, чимось схожа на нашу квашену;
  • темп, що отримується з ферментованих соєвих бобів;
  • місо - ферментована паста з ячменю, рису або соєвих бобів, улюблена страва японців;
  • квас, айран, ряжанка;
  • м'які сири та сир;
  • крупи, пшеничні висівки та вівсянка;
  • бобові, спаржа, кукурудза та часник;
  • банани та полуниці.

Так що діставайте свої запаси солінь і швидше прокачуйте свій шлунок!

Фото: unsplash.com, pexels.com

Статті на тему