Спецпроекты now:

Список дієтолога: шкідливі і корисні жири в харчуванні - 162x46 Список дієтолога: шкідливі і корисні жири в харчуванні - 162x46
Краса

Список дієтолога: шкідливі і корисні жири в харчуванні

Жирів потрібно боятися, як вогню, впевнена більшість. Але чи дійсно це так? Розбираємося! Всім противникам жирів присвячується.

Жиры в питании

Для чого нам потрібні жири

Ви напевно здивуєтеся, дізнавшись, що не всі жири шкідливі для організму. Є й такі, які йому життєво необхідні. Жири допомагають формувати клітинні мембрани, сполучні тканини, фосфоліпіди. Вони допомагають худнути, підтримувати вагу і нарощувати м’язову масу.

Добова норма споживання жирів – 1 г на 1 кг власної ваги.

Дефіцит «правильних» жирів провокує гормональні порушення, які супроводжуються зниженням рівня естрогену в організмі, збоєм менструального циклу і т.д. І ясно, що потрібно віддавати перевагу саме такому виду жирів.

Як розрізняти шкідливі і корисні жири

Отже, ми вже розібралися, що жири бувають двох видів – шкідливі і корисні для організму.

Шкідливі жири

Вони надходять в наш організм з їжею. Їх надлишок може привести до ожиріння, діабету, серцево-судинних хвороб і підвищення рівня холестерину в крові, що веде до закупорки судин. Шкідливі жири бувають трьох видів:

1. Насичені. Найбільш шкідливі серед неправильних жирів. Щоб простіше було визначити, в яких продуктах вони містяться, запам’ятайте: при кімнатній температурі вони тверді. Насичені жири містяться в таких продуктах:

  • маргарин
  • тваринні жири (вершкове масло, сир, білий жир на м’ясі і куряча шкірка)
  • тропічні рослинні жири (пальмова і кокосова олія)
  • жирні м’ясні продукти (яловичина, баранина, свинина)
  • фастфуд
  • кондитерські вироби
  • шоколад
  • молочні продукти (молоко, сир, вершки і т.д.)

Читайте також: Что есть и пить на завтрак, чтобы похудеть: главные продукты

вредные жиры

2. Трансжири. Їх використовують для продовження терміну зберігання продуктів. Вони викликають різкий викид інсуліну в кров і накопичення зайвого жиру. Містяться в таких продуктах:

  • напівфабрикати
  • чіпси і сухарики
  • печиво та крекер
  • випічка
  • кондитерські та хлібобулочні вироби
  • фастфуд і закуски на ходу

3. Холестерин. Насправді, він життєво необхідний організму для вироблення тестостерону, естрогену і жовчних кислот. Але в малих кількостях. Його надлишок небезпечний для здоров’я: він осідає на стінках судин, а це часто призводить до атеросклерозу, стенокардії та інших серцево-судинних захворювань. Лікарі і дієтологи радять скорочувати споживання продуктів з його високим змістом. До них відносяться:

  • всі жирні молочні продукти
  • м’ясо
  • ковбаси, сосиски
  • сир

Читайте також: Все мифы о пользе молока

жиры: польза и вред

Які жири корисні?

Корисні, або правильні жири зазвичай перебувають в рідкому стані при кімнатній температурі і бувають двох видів – мононенасичені і поліненасичені. Обидві групи працюють спільно, забезпечуючи організм енергією, підтримуючи здоров’я шкіри, волосся і нігтів, покращуючи травлення, знижуючи рівень шкідливого холестерину і захищаючи від хвороб серця.

Мононенасичені жири. До них відноситься олеїнова кислота, відома також, як омега-9. Вона як раз і входить до складу клітинних мембран. При її нестачі в організмі сповільнюється обмін речовин. Продукти, багаті на мононенасичені жири:

  • оливкова і арахісова олія
  • маслини
  • грецькі горіхи
  • арахіс
  • насіння соняшнику, кунжуту, гарбуза
  • авокадо
  • фундук
  • пророщена пшениця

Читайте також: Топ-15 советов по питанию, которые помогут вам похудеть

полезные правильные жиры

Поліненасичені жири. До них відносяться омега-3 і омега-6 кислоти. Що одну, що іншу наш організм самостійно не виробляє. Такі жири повністю розщеплюються в організмі, підтримуючи шкіру і нирки в хорошому стані, забезпечуючи нормальне функціонування мозку, а також захищаючи наш організм від запалень. Більш того, ці жирні кислоти здатні прискорювати процес спалювання жирів.

  • Омега-3 міститься в: жирній морській рибі (лосось, макрель, оселедець), волоських горіхах, насінні льону, кунжутній і рапсовій олії.
  • Омега-6 міститься в: соняшниковій, кукурудзяній та соєвій олії, насінні соняшнику, кунжуті, маці, гарбузі, волоських горіхах і пророщеній пшениці.

Розподіл жирів в організмі

Якщо ви думаєте, що жири у вас містяться тільки в області живота і талії, тоді дивіться, як насправді він розподілений в організмі:

  • Кістки і кістковий мозок (39%)
  • Кровоносні судини і сполучна тканина (23%)
  • М’язи (23%)
  • Шкіра (8%)
  • Мозок (3%)
  • Шлунково-кишковий тракт (1,5%)
  • Кров та інші органи (1,5%)
  • Серце (1%)

Зрозуміло, що якщо повністю виключати жири зі свого раціону, можна серйозно нашкодити своєму здоров’ю. І набір зайвої ваги і проблеми зі шкірою і волоссям – лише найменше з того, що може трапитися.

Фото: GettyImages, Instagram (@hotchixdxb, @singaporeliciouz, @sandra_beenfeldt)




Понравилась статья? Оцените:
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (20 оценок, среднее: 3,60 из 5)
Loading...