Всмачна, корисна, красива – саме в цій ягоді ягоди міститься фолієва кислота, клітковина, залізо, кальцій та інші незамінні вітаміни та мікроелементи. Еллагова кислота, що міститься в ній, допомагає контролювати рівень холестерину, що значно знижує ймовірність серцево-судинних захворювань. А сильні антиоксиданти ефективно протидіють вільним радикалам – головним «винуватцям» старіння організму. Набір вітамінів (А, В1, В2, С, Е, К, РР), що міститься в ягодах, має протизапальну та зміцнюючу дію. Саме тому полуницю корисно не лише вживати в їжу, а й застосовувати її у косметології. Ця ягода особливо ефективна в домашніх масках для обличчя. У складі таких засобів полуниця не тільки знімає роздратування, але й бореться з висипом вугрів і навіть діє як м’який пілінг.
Класичний полуничний смузі
На 4 порції: 300 г полуниці, 500 мл охолодженого молока, 10 кубиків льоду.
Розімніть виделкою ягоди полуниці та додайте в блендер із молоком та льодом. За бажанням, можете додати 1 столову ложку цукру чи меду.
Безмолочний полуничний смузі
На 4 порції: 300 г полуниці, 500 мл води (або соку), 10 кубиків льоду, 1 ст. л. меду, цукру чи агави.
Як і в попередньому рецепті, розімніть ягоди полуниці вилкою і додайте в блендер із водою та льодом. Підсолодіть за смаком і прикрасьте ягідами, що залишилися.
Полунично-кокосовий смузі з ягодами годжі
На 4 порції: 200 г м’якоті кокосу, 400 мл кокосового молока, 1 банан, 250 г полуниці, 30 г сушених ягід годжі, 1-2 ст. л. коричневий цукор.
Наріжте м’якоть кокоса, подрібніть у блендері з невеликою кількістю кокосового молока. Додайте нарізаний скибочками банан, полуницю, 20 г ягід годжі та збийте до консистенції пюре. Поступово додавайте кокосове молоко, доки отримаєте бажану густоту. Підсолодіть цукром за смаком. Прикрасьте решту ягод годжі та іншими ягодами.
Бананово-полуничний смузі з колою
На 4 порції: 1 банан, 1 ст. л. лимонного соку, 250 г полуниці, 600 мл охолодженої коли.
Очистіть банан, приготуйте пюре в блендері, змішайте з лимонним соком. Розімніть полуницю виделкою та розподіліть між чотирма високими склянками. Зверху викладіть бананове пюре і долийте до верху коли. Прикрасьте мороженими ягодами.
Бананово-полуничний смузі з корицею
На 4 порції: 2 банани, 250 г полуниці, 1 ч.л. меленої кориці, 600 мл холодного молока.
Змішайте в блендері очищений банан та ягоди полуниці, потім влийте молоко. Остання в отриману суміш додайте корицю. Перед подачею можна прикрасити гілочкою м’яти.
Смузі з ківі та полуниці
На 4 порції: 250 г склянки полуниці, 2 ківі, 500 мл молока, 200 г ванільного морозива.
Ківі очистіть та наріжте скибочками, після чого всі інгредієнти змішайте у блендері. Під час подачі можете посипати корицею, тертим шоколадом, горіхами або какао. Склянку прикрасьте гілочкою м’яти.
Фото: Gettyimages