Закрити
UA
масло для жарки
Життя

5 рослинних олій, які мають бути у вашому раціоні

Поділись:

Не оливковим єдиним… різноманітність рослинних олій додасть не тільки пікантних ноток у ваш раціон, а й корисних незамінних жирних кислот. Популярність набирають масло авокадо, гарбузове та волоського горіха, але у використанні кожного є свої тонкощі.

масло авокадо

Важливими показниками у виборі будь-якої олії будуть точки димлення та ступеня фільтрації (рафіновананерафінована).

Крапка димлення – дуже важливий показник. Він позначає температуру, за якої масло починає горіти і димитися, виділяти канцерогени. На цей показник варто спиратися, вибираючи масло для смаження та випікання. 

Читайте також: Правильний вибір: яка оливкова олія має бути на вашій кухні?

Для салатів та холодних страв завжди вибирайте нерафіновану олію холодного віджиму (extra virgin).

нерафінована олія має насичений смак і колір, і, залежно від виду, може мати гіркуватість, горіхові нотки і т.д.

рафінована олія вже пройшло етап фільтрації і не має інтенсивного смаку і запаху. Але що важливо, точка димлення у нього вища – рекомендується для обсмажування. Різницю помітити дуже просто. Також нерафінована олія кокоса матиме яскравий кокосовий запах, а у рафінованого вона повністю відсутня.

масло авокадо

масло авокадо

Після того, як авокадо підкорило світ, не дивно, що в наших широтах з’явилося масло цього смачного плоду. Масло виробляють з м’якоті, воно має легкий горіховий смак і насичений смарагдовий колір. З переваг – у нього висока міра димлення (вище, ніж у оливкового) – 270 Сº. На олії авокадо можна гасити і обсмажувати, також додавати в салати. Масло авокадо має високий відсоток олеїнової кислоти, яка сприяє зниженню рівня холестерину крові.

Масло волоського горіха 

Найчастіше використовується як доповнення до базової олії, тому що має яскраво виражений смак, який надає страві пікантних нот. Олія волоського горіха має низьку точку димлення – всього 150Сº. Його не використовують для гарячих процесів, але воно ідеальне для різноманітних салатних заправок. Головна перевага — багатий склад корисних речовин та протизапальні властивості. Використовуйте тільки нерафінований холодний віджим.

Читайте також: Як стати веганом: 7 кроків для початківців

масло для смаження
Олія насіння гарбуза

Олію використовують для салатів та холодних закусок, так як температура димлення – 121 Сº. Багатий склад олії добре позначається на стан волосся та шкіри. У олії насіння гарбуза збалансований склад омега-3 та омега-6, також воно стимулює вироблення триптофану (це попередник серотоніну, який, як відомо, називають «гормоном щастя»).

Олія Cача Інчі

Екзотична олія ще не набула популярності у нас, але багато нутріціологів і фуд-блогерів почали активно додавати в своє меню. Олія виробляється з насіння та плодів, що росте в Південній Америці Sacha Inchi. Олія одна з рекордсменів за вмістом омега-3. 

Масло виноградної кісточки

Масло можна піддавати термічній обробці, хоч воно й не часто використовується при гасінні та випіканні. Температура димлення – 216 Сº. Ідеально для соусів та заправок, а також масляних витяжок із часнику, розмарину, базиліку.