UA
RU

Книжковий травень: твори про фінансову грамотність

Редагувати переклад
Відсутність фінансової грамотності у нашого та наближених до нього поколінь – помилка нашої молодості. Її треба викладати з молодших класів школи, щоб у дітей якомога раніше з'являлося адекватне уявлення про гроші, розуміння їхньої цінності та пошану до них.

Аліса Калюжна

Підбірка книг від колумністки Marie Claire Аліси Калюжної, яка займається промо українськими фільмами та піаром культурних проектів, читає одну книгу на тиждень і пише про прочитане у своєму Instagram за тегом #чтотаеталіса та однойменному Telegram-каналі.

Ми вже не діти, але вчитися новому завжди вчасно. У травневій добірці – практичні та надихаючі книги успішних людей, які допоможуть навести лад у фінансовому мисленні та у гаманці. Літо не за горами, відпустку помахує солом'яним капелюшком, а значить – настав час вибирати будиночок біля моря. І нехай допоможе вам фінансова грамотність зробити правильний вибір.

Окремо хочу відзначити українського автора, який пише про фінансову грамотність, актуальну з урахуванням українських реалій. Любомир Остапов - Фінансист і письменник, на даний момент автор двох книг: «Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансово успішних дітей» розповідає про те, як говорити про гроші з дітьми, а «Любов та Бюджет. Домашні фінанси для сімейних пар на шляху до фінансової свободи» – як грамотно та гармонійно побудувати сімейний бюджет. Якщо у вас є або плануються діти та чоловік – вам точно буде корисно. А наприкінці матеріалу не пропустіть рекомендацію «що почитати» від автора книг: що ж читають про фінансову грамотність експерти з фінансового планування?

І. Харв Екер, «Думай як мільйонер»

Думай як мільйонер

Харв Екер називає себе «фінансовим психологом» та його книга не просто про фінансову грамотність, а про фінансове мислення, що впливає на нашу фінансову долю. Справа не в тому, як багато ми знаємо, вміємо і робимо, а в тому, як мислимо. І якщо «фінансова програма» не «налаштована» на успіх, його не буде.

Екер дає 17 уроків спроможності, кожен з яких підкріплений маніфестами та практичними рекомендаціями. Місцями категоричними, але справедливими.

Мені близьке визначення фінансової свободи – «можливість вести той спосіб життя, який вам до душі, не бути зобов'язаним ходити на роботу і не залежати від грошей інших людей». А для цього необхідно мати пасивний дохід, який перевищував би витрати. І якби з раннього віку ми розуміли, що першорядним фінансовим завданням має стати організація пасивного доходу, думаю, все могло скластися зовсім по-іншому. Не склалося. Але ніколи не пізно розпочати.

«Найпрекрасніша можливість, яку дає багатство, – це можливість ніколи не дивитися на колонку цін у меню».

«У мене є девіз «Дія завжди краща за бездіяльність». Багаті люди беруться до справи. Вони впевнені в тому, що, включившись у гру, прийматимуть розумні рішення в потрібний момент, впораються з труднощами і змінять галс залежно від напряму вітру».

Анастасія Веселко, «Дівчина з грошима»

Дівчина з грошима

Книга написана дівчиною саме для дівчат (про що авторка попереджає з самого початку) через існування великої кількості стереотипів та установок, які широко застосовуються до «жінок та фінансів». Навіть у головах самих жінок.

Класна книга, щоб почати знайомство з азами фінансової грамотності. Легко, з гумором, простою мовою, з людськими прикладами.

Книга складається із трьох частин. У першій — про стосунки з грошима та звички. У другій частині про те, як вести бюджет і планувати витрати так, щоб не відчувати дискомфорту, і які кредити «хороші». І в третій частині про інвестиції.

У авторки є аккаунт в Instagram, Де вона регуляторів ділиться корисними порадами, досвідом та рекомендаціями. 

«Тисячу рублів зараз ми цінуємо вище, ніж дві тисячі за рік. Так працює психологічний ефект «зміщення до сьогодення». Тому нам складно відкладати та легко брати кредити. Ми думаємо: «Сьогодні я порадую себе новою сукнею (висока цінність грошей у теперішньому), а платежі за кредитом якось подужаю, нісенітниця (низька цінність грошей у майбутньому)»».

Роберт Кійосакі, «Багатий тато, бідний тато»

Багатий тато

Книга, яку варто прочитати підліткам. А якщо ви вже не підліток, але ще не прочитали – тим більше вартує. Легко і доступно, що таке фінансова грамотність і чому це важливо. Нічого такого, чого ви, можливо, не знали чи про що не здогадувалися, але дуже структурно та зрозуміло.

Автор - американець японського походження, і багато прикладів, про які він говорить, застосовні, звичайно, більше в Америці, але варто подивитися ширше і адаптувати їх до існуючих реалій.

Ми з дитинства купуємо установки щодо грошей. Суспільство, батьки, медіа. Школа, своєю чергою, не дає необхідних знань, а свідчить лише у тому, що «потрібно добре вчитися та інше прикластися». Але за підсумком ми виростаємо і робимо так, як нам кажуть, і живемо у постійному страху — не втратити роботу, не знайти роботу, не сплатити рахунки наприкінці місяця. І ми потрапляємо в нескінченний потік кредитних грошей, хочемо заробляти ще більше, щоб, у свою чергу, витрачати ще більше, тому що маркетинг та націлення.

Головне, про що говорить автор, про різницю активів та пасивів. Що багатство — це коли ти можеш не переживати про щомісячний дохід, бо ти знаєш, що твої активи щомісяця покривають пасиви (кредити, рахунки, обов'язкові витрати) і можеш бути спокійним, якщо раптом на якийсь період втратиш роботу. Те, що люди вважають за свій актив, будинок, наприклад, виявляється пасивом, тому що тягне за собою додаткові, не завжди виправдані витрати. І заробляючи більше, ми прагнемо розширити площу, наприклад, вдома, не усвідомлюючи, що це також збільшить витрати на нього. Тобто замість того, щоб гроші інвестувати і зробити так, щоб вони працювали на нас, ми занурюємося ще глибше у зобов'язання та гонку за заробітком.

Дуже відгукнулося про принцип оборотності: коли вам чогось не вистачає, спочатку дайте це іншим, і вам повернеться сторицею. Це правило застосовується абсолютно до всього: грошей, усмішок, любові, дружби.

«Слова «Я не можу цього собі дозволити»» позбавляють людину здатності думати. А питання «Як я можу це собі дозволити?» змушує мозок думати і шукати відповіді».

Читайте також: #BOOKSHELFY: ПІТЕР КАРДОНУ, ФОТОГРАФ І FASHION-ДИРЕКТОР MARIE CLAIRE

Анастасія Тарасова, “Сам собі фінансист. Як витрачати з розумом і збирати правильно»

Сам собі фінансист.

Загалом, у кожній книзі базові знання про фінансову грамотність скрізь одні й самі: вести облік доходів і витрат, відкладати % від прибутку, визначити фінансові довгострокові цілі на найближчі кілька років і йти до них. Але у всіх різні підходи до подачі інформації, а значить є можливість подивитися на те саме під іншим кутом, який, можливо, виявиться зрозумілішим і ближче. Тому що, по суті, фінансова грамотність — це зміна звичних парадигм, знайомих нам з дитинства, яких ми просто можемо бути не готові, і вони викликатимуть у мозку протест. Це окей, його можна зрозуміти, але якщо хочеться змін, мозок потрібно навчитися дурити.

Автор, наприклад, дуже просто і зрозуміло розписує різницю між кредитною карткою та споживчим кредитом, та переваги іпотеки. Пише про види інвестицій і розвінчує міфи у тому, що це «складно-дорого-не мені». Наводить приклади розрахунків і на пальцях пояснює як працює фінансова система. Дуже мало лірики, все у справі. І з прицілом на безтурботну пенсію.

Є лише один нюанс — автор пише про реалії сусідньої країни минулого десятиліття, наприклад, який банк, брокера або керуючу компанію вибрати, як оптимізувати оподаткування, яка ситуація на ринку нерухомості тощо, але достатньо вловити суть і вивчати локальну дійсність.

«На нашому поколінні лежить велика відповідальність — у нас є шанс виростити своїх дітей у нових реаліях та з новим ставленням до грошей, відмінним від морально застарілих установок, закладених у багатьох із нас. І оскільки діти відображають нашу поведінку, то починати зміни треба насамперед із себе».

Джордж Самюель Клейсон, «Найбагатша людина у Вавилоні»

Книжковий травень: твори про фінансову грамотність-Фото 6

Автор книги в 1926 випустив свій перший памфлет про фінансовий успіх, використовуючи сюжети з історії Стародавнього Вавилона. Памфлети швидко здобули велику популярність у мільйонів читачів. Назва найвідомішого з них - "Багач з Вавилону" - була запозичена для цієї книги.

Дуже легка книга, яка у художньому стилі розповідає про секрети фінансового благополуччя жителів найквітнішого міста стародавнього світу Вавилону, які актуальні й досі. Все просто: заробити гроші, зберегти їх та примножити.

Вавилон завжди асоціювався з багатством, перебуваючи при цьому в самому територіально не виграшному становищі, але має родючий грунт і воду в річці. І це приклад того, як людина, доклавши волю та зусилля, може досягти великої мети: її мешканці збудували дамби та канали, які несли воду до землі, що сприяло багатим урожаям. Були розвинені торгівля, мистецтво і, як кажуть історики, вавилоняни були першовідкривачами грошей як засобу обміну, боргових розписок та письмових свідоцтв про власність.

Зібрала вам сім правил збагачення. Детальніше про кожного, звичайно, у книзі, а ще там класний склад, тонна мудростей та п'ять законів багатства на додачу.

  1. Почни поповнювати гаманець
  2. Контролюй свої витрати
  3. Примножуй багатство
  4. Бережи своє багатство від втрат
  5. Перетвори своє житло на прибуткове підприємство
  6. Забезпечити дохід на майбутнє
  7. Вдосконалюй уміння заробляти

«Не можна собі дозволити втрачати вигоду через нерішучість і звичку зволікати з прийняттям рішення. Ось чому кожен, хто прагне стати багатим, має насамперед перемогти внутрішнього ворога».

Плюс одна думка:

Любомир Остапов
Любомир Остапов, фінансист, письменник, співавтор telegram-каналу про фінансову грамотність «Любов та бюджет»

 

Бодо Шефер, «Пес на ім'я Мані або азбука грошей»

Бодо Шефер

«Книги Бодо Шефера часто перші у знайомстві українців з темою особистих фінансів. Бодо Шефер – фінансовий консультант номер один у Європі, письменник та бізнесмен. Він є практиком у галузі тайм-менеджменту і з управління фінансами, володіє неординарним мисленням, за що і набув широкої популярності. У молодому віці Бодо Шефер опинився в досить скрутному фінансовому становищі, хоч і мав високу заробітну плату. Усьому виною став стиль життя, який вів автор. На цьому етапі він зустрічає наставника, що згодом допомагає йому вилізти з боргів та заробити капітал. 

Я рекомендую його книгу «Пес на ім'я Мані або азбука грошей» ВСЕМ: і дітям і дорослим. Діткам можна читати з 10 років (+/- 2 роки). Дуже хотів би, щоб ця книга була у шкільній програмі Нової Української Школи! Історія про дівчинку, яка находить песика та вирішує доглядати за ним. Невдовзі виявляється, що пес Мані вміє розмовляти! До того ж у минулого власника – фінансового консультанта – Мані навчився багатьом секретам фінансової грамотності. Так починаються пригоди Кірі та Мані.

Книги Бодо Шефера вам дуже допоможуть зрозуміти принципи поводження з грошима. На думку Шефера, успіх – це можливість отримати ті, що бажаєш. А щастя – це вміння насолодитися успіхом. Значення грошей у тому, що вони дають нам можливість вибрати поле діяльності, яке приносить найбільшу радість».

Фото: надане автором, використані фотографії обкладинок книг

Читайте також: КНИЖКОВА КВІТНЯ: Твори про дружбу

Статті на тему