UA
RU

Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна у фотосесії Варварі Барто

Редагувати переклад
Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна, фотографка Діана Андрунік та beauty-стилістка Юлія Кузьменко вже не вперше працюють разом. Створюючи подібні фотопроекти, вони стверджують, що щиро прагнуть популяризувати тему diversity-краси та розвивати її в Україні.

«Дуже хочеться змінювати ставлення суспільства до людей з особливими потребами, щоб ця тема не була табуйованою чи неудобною, щоб вона впліталася в контекст брендів, видань та проектів як частину нашої життя», – стверджує стилістка Варвара Барто.

Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна у фотосесії Варварі Барто-Фото 1

Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна у фотосесії Варварі Барто-Фото 2

Рубашка та штани Vorozhbyt&Zemskova, жакет Bronza (вінтаж)

Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна у фотосесії Варварі Барто-Фото 3

Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна у фотосесії Варварі Барто-Фото 4

Плаття Nadya Dzyak

Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна у фотосесії Варварі Барто-Фото 5

Топ SUNNY, куртка та штани Bronza (вінтаж)

Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна у фотосесії Варварі Барто-Фото 6

Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна у фотосесії Варварі Барто-Фото 7

Інклюзивна модель Уляна Пчолкіна у фотосесії Варварі Барто-Фото 8

Модель Уляна Пчолкіна

Якою має бути впливова жінка?

Перш за все – самодостатньою. Це психологічно зріла людина, у якої ця зрілість виявляється у всіх сферах життя. Фінансові досягнення вже не є єдиною складовою успіху особистості. Самодостатність – це можливість бути собою, коли не потрібно нічого вигадувати та грати чужі чи нав'язані ролі. Саме такою я бачу успішну жінку – цілісною у всіх сферах життя, які вона вибрала.

За що ви щодня дякуєте Всесвіту?

Віднедавна я веду свій Щоденник вдячності, де занотовий кожний дрібничок, за який хочу подякувати Всесвітові, адже це він створює такі можливості для мене.

Які соціальні проблеми в Україні вважаєте найважливішими?

Відсутність реабілітації та можливості обрати якісне освіту для людей з інвалідністю, недоступність якісних медичних послуг. І кожний з цих питань можна розкласти на складові. Кожен з нас може змінювати собі свої стереотипи і впливати на вирішення хоча б найдрібніших питань, аби кожному з нас було комфортно існувати поруч одне з одним. Оце найголовніше.

Варвара Барто

Стілістдо Варвара Барто

Як необхідно підбирати одяг для людей з особливими потребами? Чи є певні вимоги?

Вони такі самі, як і для всіх інших: підкреслити індивідуальність та розкрити характер особистості. Є деякі нюанси – залежно від типу травми людини. З цим я стикнулася, працюючи над проектом для Школи реабілітації, для участі в якому мене кілька років тому запросила Уляна. Там за один день ми відзняли 16 дівчат! Це був надзвичайний досвід, бо кожна з них особлива, і ми створили яскраві образи з незвичайним макіяжем та одягом, який вони носили б у повсякденній житті. Меніхотілося, в першу чергу, підкреслити особистість кожної, розповісти про неї за допомогою стилю. А особливі потреби – це вже, так би мовити, лише технічний нюанс підбору одягу до конкретного образу.

Що саме ви хотіли сказати образами Уляни для фотосесії?

З Уляною я працюю не вперше, адже ми познайомилися осенью 2018р. на зйомці для журналу. Відтоді робили багато спільних особистих та інших проектів. Зважаючи на це, поле для експериментів для мене було відкрите, адже я знаю Уляну дуже добре і можу пропонувати сміливі ідеї. Мені дуже подобається працювати з нею як із моделлю, тому що вона справжня професіоналка і неперевершена в кадрі.

Цього разу ми вирішили зробити контрастні образи, що одночасно підкреслювали б і жіночу силу, і тендітність. Тому ми використали такі фактури, як лакована та штучна шкіра, гофровані фактури, сітка.

Чого можна навчитися, працюючи з людьми з особливими потребами?

Особливо я вважаю, що, працюючи над подібними проектами, я роблю хоч якийсь внесок, аби змінити стереотипи суспільства щодо цієї теми. Люди з особливими потребами бажають того ж, що всі інші. Вони хочуть отримувати освіту, мають талант, прагнути працювати, досягати своїх професійних цілей, подорожувати, ходити на шопінг, розважатися, спілкуватися та відвідувати івенти, бути сексуальними та привабливими. Треба спростовувати стигматизацію, створювати умови для комфортного існування та діяльності, і, в першу чергу, завдяки своєму особистому ставленню до інших.

Діана Андрунiк

Фотографка Дiана Андрунiк

Фотографка Дiана Андрунiк

Перед зйомкою людей з особливими потребами виникають лише технічні проблеми – треба знайти локацію, на яку буде зручно піднятися. Тому дуже важливо, щоб ті, хто проектують студії, враховували той факт, що потрібно встановлювати пандуси, ліфти. Туалети також мають бути зручними для всіх. Люди з особливими потребами мають такі ж права, як і всі. Усі рівні – і на фотозйомках, і в реальній житті. 

Наразі в українському глянці я все більше бачу зйомок про дайверсіті. Це круто, що коллеги з цеху розвивають практику, коли у зйомках беруть участь інклюзивні моделі. Вірю, що для глянцю скоро стане нормою не тільки видаватись рідною мовою, а й мати на обкладинці дівчину чи хлопця на протезі чи на візку.

Найцінніші моменти на будь-яких зйомках – це конект зі всією командою. Коли ви працюєте як одне ціле і результат виходить за межі очікування.

Команда:

Фотографка: Діана Андрунiк @diandrunyk

Стіліст: Варвара Барто @varvarabarto

Макіяж та зачіска: Юлія Кузьменко @smashedeyeshadows

Модель: Уляна Пчолкіна @upcholkina

Читайте також: БАНК-РОК: ІСТОРІЯ УСПІХУ MONOBANK

Статті на тему