UA
RU

Фаїна Тедеєва, Аніта Луценко, Лілія Ребрик у фотопроекті «Мистецтво материнства»

Редагувати переклад
Фаїна Тедеєва, Аніта Луценко, Лілія Ребрик із донбками у фотопроекті "Мистецтво материнства" авторського бренду LOVE та Marie Claire.

  Фаїна Тедеєва, громадська діячка, бізнес-вумен

Фаїна Тедеєва

Який звук міг стати саундтреком вашої дитинства?

Фаїна Тедеєва: Шум води, що розбивається про камінь. Я родом із Осетії. Неподалік від нашої хати протікала дуже бурхлива гірська річка, яка дарувала відчуття прохолоди. Саме ці звуки переносять мої думки у безтурботне детство та до таких рідних моєму серцю краєвидів.

Які у вашої дитини відносини з гаджетами?

Фаїна Тедеєва: На щастя, у моїх дівчат немає залежності від пристроїв, вони навіть мені роблять зауваження: «Мамо, досить сидіти в телефоні». Старша донька в міру проводити годину в телефоні, а від менші дуже часто забувають про їхнє існування взагалі, і тоді я знаходжу їх смартфони в рюкзаку та ставлю їх на зарядку.

Чи контролюєте годину, проведену дитиною за ґаджетами?

Фаїна Тедеєва: Наразі в цьому немає потреби. Адже мої дівчата не виявляють великої цікавості до телефонів.

Дотримуєтеся правил інтернет-безпеки?

Фаїна Тедеєва: Так звичайно. Я слідкую за тим, що їм подобається, до яких каналів вони виявляють інтерес. Але в нас немає жорстких заборон та контролю, у дівчат ще досить дитяче мислення, чому я дуже рада.

Опишіть ваш шопінг із дітьми? Як підбираєте гардероб?

Фаїна Тедеєва: Зовсім недавно у нас відбувся глобальний шопінг із дівчатами. Для Єви це була одна з перших самостійних спроб обирати собі одяг. Я помітила, що їй подобаються яскраві речі, а від Танечки обирає комфортні та зручні. Мої дівчинки зовсім не примхливі в одязі, я приймаю їхній вибір і прислухаюсь до порад щодо моїх образів.

Чим пахне ваше дитинство?

Фаїна Тедеєва: Осетинськими пирогами. Пам'ятаю, як мама випікала неймовірно смачні пироги, і аромат від них розносився по всьому будинку. У 10 років я вперше приготувала пряники. Хотіла пригостити сусідів, тому замісила так багато тіста, що вийшло понад 80 штук! Ними потім смакувала вся вулиця.

Фаїна Тедеєва

Аніта Луценко, телеведуча, фітнес-тренерка

Аніта Луценко

Який звук міг стати саундтреком вашої дитинства?

Аніта Луценко: Шум трамвая, що проїжджав мимо нашого будинку, через що не завжди можна було почути частину мультика або фільму. На трамваї я їздила до школи, на тренування та до художньої академії.

Які у вашої дитини відносини з гаджетами?

Аніта Луценко: Мія взагалі не виявляє цікавості до них, ми можемо дати їй телефон тільки в разі тривалого перельоту, щоб відволікти мультиками або ж іграми.

Чи контролюєте годину, проведену дитиною за ґаджетами?

Аніта Луценко: Мії лише п'ять років, і зараз у неї зовсім інші інтереси, вона дуже активна та допитлива дівчинка, телефон їй нецікавий. Тому, на щастя, необхідності контролювати годину, проведення за ґаджетами, у нас немає.

Дотримуєтеся правил інтернет-безпеки?

Аніта Луценко: Наразі це для нас неактуально, адже Мія не виявляє абсолютного інтересу до телефону.

Опишіть ваш шопінг із дітьми? Як підбираєте гардероб?

Аніта Луценко: Якщо раніше весь одяг купувала я сама, то в останній годині ми все частіше й частіше робимо шопінг разом. Доньці подобається робити примірки, вона навіть навчилася терпіти мої примірки (усміхається). Щоправда, Мія оббирає все яскравіше та блискуче, а от я збалансую її гардероб більш базовими промовами.

Чим пахне ваше дитинство?

Аніта Луценко: Олівцями, фарбами та резинкою.

Аніта Луценко

Аніта Луценко

Аніта Луценко

Лілія Ребрик, ведуча «Ранок з Україною» на каналі «Україна»

Лілія Ребрик

Який звук міг стати саундтреком вашої дитинства?

Лілія Ребрик: Шелесті листя. Навіть зараз, коли ми з батьківщиною приїжджаємо до Чернівців, я сідаю на ганку та слухаю шум листя, згадаю, як у дитинстві мама зварила мене, за те що я сиділа на порозі (усміхається). Мені змайстрували навіть спеціальну лавку, але я все одно бігла, сідала на порозі і слухала цей безтурботний шум. Шум мого дитинства.

Які у вашої дитини відносини з гаджетами?

Лілія Ребрик: Безумовно, пристрої слугують своєрідною чарівною паличкою для батьків, і іноді це дуже нас рятує, наприклад, коли ти приходиш із дитиною на зустріч або ж коли ти на зйомках. Але я не поділяю думку батьків, які постійно скаржаться, що їхні діти проводять багато годин у телефоні. Запропонуйте своїй дитині щось цікавіше, ніж гра на телефоні, і ви відразу помітите, як їй буде цікаво з вами грати та спілкуватися. Це своєрідний челендж для батьків – стати цікавішим за ґаджети.

Чи контролюєте годину, проведену дитиною за ґаджетами?

Лілія Ребрик: Так, звичайно, контролюємо. Батьки мають знати, що дивляться їхні діти та чим живуть. Щоправда, я не сторонник, чітких рамок. Адже чим більше заперечень та правил, тим більше дітям хочеться їх порушувати. Бувають дні, коли діти взагалі забувають про ґаджети, а буває – коли телефон мене дуже рятує.

Дотримуєтеся правил інтернет-безпеки?

Лілія Ребрик: У Поліні телефону ще немає, а від у Діані включений батьківський контроль, у мене є доступ до соціальних мереж доньки, звичайно, вона про це знає. Але взагалі, щоб бути з дітьми на одній хвилі, досить просто грати з ними у їхні ігри. У нас нещодавно трапилася ситуація. Я зняла відео для tiktok, яке опинилося у рекомендаціях. Діана зателефонувала і сказала: «Мамо, ти в тренді». Уявляю, як у цей момент я виросла в її очах (усміхається).

Опишіть ваш шопінг із дітьми? Як підбираєте гардероб?

Лілія Ребрик: На жаль, за карантин ми вже й забули, що це, і шопінг офлайн залишився більш мрією, ніж реальністю. Але дівчата знають, що є шопінг онлайн, можуть обирати собі одяг на картинках. Ми, до речі, великі прихильниці фемілі-луків. Поліна у нас дуже любить сукні, а Діана росте, тому стає прихильником підліткової моди – грубих кросівок, оверсайз, шкіряних легінсів, хоча коли була меншою, то теж дуже любила «сукні принцеси».

Лілія Ребрик

Лілія Ребрик

Над проектом працювали:

Стилізація образів: Ксенія Карпенка LOVE by Ksenia Karpenko @love.fp

Фотограф: Софія Патріна @a_portrait_of_you                                                 

Make&hair: Антоніна Манжос-Крушевська @antonina_mk«Руки-ножиці» @ruki_nozhnitsi

Статті на тему