UA
RU

Несія Фердман: «Люди, з якими я працюю, вміють впливати, вміють приймати рішення та брати за них відповідальність»

Редагувати переклад
Консультант з спадщини та якості життя, коуч впливових людей – так характеризує свою бізнес-роль відомий коуч із Єрусалиму Несія Фердман. Про те, які цілі та завдання перед собою вона ставить, а також як зробити роботу з коучем максимально результативною, Несія розповідає в інтерв'ю Marie Claire.

Nesia Ferdman 4

Яке завдання ви ставите перед собою як коуч і як знаєте, що досягли її?

Це цікаве питання. Відповідати на нього неможливо, не торкнувшись самого поняття «коучинг». Мені, наприклад, подобається визначення Майлза Дауні, який говорить про те, що коучинг - це мистецтво сприяти підвищенню результативності, навчання та розвитку іншої людини. Тоді виходить, що моє завдання полягає у самому процесі. Як коуч я не беру участі у засіданні ради директорів, у створенні капіталізації та прибутку якогось продукту, не наймаю та не звільняю людей. Але в той же час я сприяю тому, щоб людина, з якою я працюю, приймала певні рішення, і тоді вона отримує результат. Я вірю, що кожен з нас має внутрішній потенціал, і в ньому спочатку закладено потяг до руху вперед, до зрілості, самовизначення, до реалізації свого призначення. Його результат – це результат коуча, але це результат нашої спільної роботи.

Ви називаєте себе "коучем впливових людей". Хто ваші клієнти?

Слово "вплив" з'явилося само собою, коли я з клієнтами обговорювала нашу спільну роботу. Це слово назвали одразу кілька людей. Так і виник «коуч впливових людей». Насправді вплив – це певні дії, які чиняться кимось і мають на когось певний вплив. Вплив – це і авторитет, і влада, а й відповідальність, яку беруть ті, хто це впливає. Люди, з якими я працюю, вміють впливати, вміють приймати рішення та брати за них відповідальність. Це та спільна риса, яка поєднує моїх клієнтів. Тому я говорю, що працюю з впливовими людьми.

Nesia Ferdman 2

Як правильно вибрати коуча, чим керуватися?

Я думаю, тут треба розуміти, що вибирають обидві сторони: і клієнт, і коуч. Між ними має бути довіра, яка включає чесність та щирість, без цього навряд чи можливий процес. Перед тим як людині вибрати коуча, потрібно запитати себе, чи готова вона до змін. Якщо не готовий приймати зворотний зв'язок або просто слухати іншу точку зору, то нічого не вийде. Якщо говорити з погляду коуча, важливо розуміти, наскільки людина піддається навчанню. Це взагалі запорука ефективного коучингу. Для цього обидві сторони повинні зустрітися, обговорити, як ви плануєте взаємодіяти, як відбувається цей процес. Вже після першої коуч-сесії можна зрозуміти, чи довіряєте ви людині і чи готові йти з нею далі чи ні. Тим, хто хоче докладніше дізнатися про те, як підібрати коуча, – я можу порадити книгу Сьюзан Бетлі «Тренер для керівника». Там добре описано, на що звертати увагу тощо.

Як правильно формулювати запит до коуча? Що робити, а чого категорично не робити?

Знаєте, я не мислю категоріями «правильно» та «категорично не робити». Такі слова не з мого лексикону. Люди приходять у коучинг з дуже різних сторін, тому й запити у них будуть різні: хтось прийшов, бо це модно, хтось – за порадою свого друга, котрий уже займається з коучем, і так далі. Головне, щоб людина хотіла розвиватись. Коуч допомагає сформулювати сам запит. І найчастіше ті запити, з якими приходять люди спочатку, зрештою видозмінюються і звучать вже інакше. Так буває у 90% випадків.

Nesia Ferdman 5

Хто ваш коуч? Кого б ви хотіли бачити своїм коучем?

Звичайно, у мене є свій постійний коуч, з яким я працюю, але називати хто це не буду. Іноді я прошу стати моїм коучем когось із членів команди, а коли я вела школу коучінга, то могла звернутися до цілої групи та сказати, що мені зараз потрібна ваша допомога. Це був такий варіант групового коуча. Якщо говорити про те, кого я хотіла б бачити своїм коучем, то це, наприклад, Білл Кемпбелл, про нього зараз вийшла дивовижна книга Trillion Dollar Coach. Також мені подобається підхід Майлза Дауні, Маршалла Голдсміта.

Як ви підвищуєте свій рівень як коуч?

Якщо людина сказала собі, що вона вже професіонал і їй не потрібно розвиватися, то вона в цій професії закінчилася. Завжди є кудись розвиватися. У тому числі й у коучінгу, хоча тут є своя специфіка. Світ не стоїть на місці, і щоб встигати за ним, необхідно використовувати всі доступні засоби: книги, лекції, онлайн та офлайн. Але найбільше мені подобається супервізія інших коучів. Це тримає в дуже сильному тонусі, тому що ти працюєш з іншими хорошими та професійними коучами, і тобі потрібно бути максимально увімкненим у вашу спільну роботу.

Nesia Ferdman

Куди, до кого помилково звертаються люди, коли їм варто було звернутися саме до коуча?

Коуч – це психолог і психотерапевт, хоча люди часто плутають ці поняття. Коуч – це людина, яка працює з тобою, починаючи з того місця, в якому ти зараз перебуваєш, і просуває тебе вперед, максимально використовуючи твій потенціал і сильні сторони. Ми рідко використовуємо минуле людини і події, що відбувалися в ньому, тільки якщо це потрібно для досягнення якихось цілей і успіхів.

Поділіться практикою, як швидко прийти до тонусу?

Якщо дуже швидко, існує проста практика. У нас є чотири складові: фізичний стан, духовний, емоційний та інтелектуальний. Коли ви заробилися, необхідно подумки розшифрувати собі, що входить у кожну з цих складових. Після того, як ви в цьому розібралися, потрібно для кожної складової – фізичної, духовної, емоційної та інтелектуальної – зробити щось корисне. Це допоможе швидко привести себе до тонусу.

Nesia Ferdman 1

Що дарує вам відчуття щастя та чого не вистачає для цього?

Наразі всього вистачає. Це цікаво, бо виникає запитання: а що таке щастя загалом? Чи є різниця між щастям та задоволенням? Взагалі, щастя на івриті звучить як «ошер», і значення кореня цього слова перекладається як «дозвіл». Мені здається, що це підказка: щоб випробувати щастя, його треба собі дозволити. Ще мені подобається визначення щастя як «задоволення зі змістом». Але щоб правильно його розуміти, потрібно розібратися, що таке «сенс»? У своїй книзі «Сходи імені себе» я розповідаю, що «якість життя» – це наша здатність робити значущим і надавати сенсу різним подіям, явищам і діям у нашому житті. Це властивість, якою наділена лише людина. Я думаю, що «сенс» формується на основі наших цінностей, проявляється через наші принципи і через них стає важливим та значущим для нас.

Прослухати подкасти Несії Фердман можете тут.

Фото надані прес-службою

Статті на тему