UA
RU

5 фактів, які варто знати про головний оперний проект-2021 «Вишивання. Король України»

Редагувати переклад

Перша повномасштабна академічна сучасна опера незалежної України. Прем'єра «Вишивання. Король України» відбудеться у Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. Миколи Лисенка 1 й 2 жовтня 2021 року (через пандемію дата уточнюється).

Вишивання. Король України 2

Непересічний  головний герой.

Ерцгерцог Вільгельм фон Габсбурґ-Лотарінзький (1995-1948) був представником однієї з найвпливовіших династій Європи, яка правила багатонаціональною монархією близько 600 років. Нащадок Габсбурґів увійшов до історії як великий поклонник України, а саме – як український військовий діяч, політик, дипломат, поет, полковник Легіону Українських Січових Стрільців (у години Першої світової війни). Василь Вишиваний був неофіційним кандидатом на український престол у разі встановлення монархії. Вивчивши українську мову ще юнаком, почав писати на ній поезії, які підписував іменем Василь Вишиваний. Його поетична збірка «Мінають дні…» побачила світ рівно сто років тому у Відні, з присвятою «Борцям, що впали за Волю України». Після Другої світової Вишиваний активно спілкувався з відомими політиками на предмет підтримки українського народу. Зокрема, йому вдалося налагодити зв'язок із Шарлем де Голлем, який погодився допомогти українським повстанцям зброєю. Але цим планам не судилося реалізуватися. У 1947 році у Відні був викрадений радянськими спецслужбами, потім перевезень до Києва, де 1948 року помер у Лук'янівській в'язниці.

Про особисту життя Вишиваного відомо трохи менше. Деякі дослідники біографії Вільгельма фон Габсбурґа вважають, що першою любов'ю юного ерцгерцога була чарівна українка Іванна Шмериковська, піаністка, віолончелістка та камерна співачка.

Вишивання. Король України

Команда зіркових творців.

Опера «Вишивання. Король України» почалася з тексту лібрето, присвяченого тому, хто міг, але не ставши королем України. Автор лібрето – співає, прозаїк, перекладач, громадський активіст, музикант Сергій Жадан. «Це не просто історична опера, не просто історичний твір – він великою мірою спрямований як у минуле, так і в майбутнє, – одразу окресливши собі завдання автор лібрето опери Жадан. Музику запросили писати яскраву та самобутню композиторку Аллу Загайкевич, яка спромоглася тонко обіграти нелінійний сюжет лібрето, втілила народні теми у сучасні образи, задіяла солістів та хор і поєднала тенденції академічної та електроакустичної музыки саме на українському матеріалі. Режисером став відомий експериментатор Ростислав Держіпільський, генеральний директор та художній керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. Сценографкою та художницею по костюмах запросили місткиню Олесю Головач. Олеся старанно вивчала історичні джерела початку ХХ-го, бо костюми мають відображати характери героїв, а вбрання у комплексі з декораціями повинні магічним чином переносити глядача в атмосферу першої половини ХХ століття. Хореографінею вистави стала Ольга Семьошкіна, головна балетмейстерка Національного Академічного Драматичного театру ім. Івана Франка.

Театр як творча лабораторія.

Грандіозний оперний задум реалізує трупа Харківського Національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка / «Схід Opera», одного з найстаріших музичних театрів України. Його сцена є однією з найбільших у Європі – 270 кв. метрів. За останні чотири роки на цій сцені було здійснено понад 30 прем'єр. У виставі «Вишивання. Король України» будуть задіяні близько двохсот виконавців. Сольні партії виконують лауреати міжнародних конкурсів, артисти Харківського театру опери та балету імені М.В.

За задумом режисера Ростислава Держіпільського вже виготовлено метафоричні багатоярусні сценічні конструкції, декорації та понад триста костюмів. Головною декорацією стане унікальна для української театральної сцени алюмінієва конструкція з пандусом. Її ширина становить 14 м, висота – 7 м, а глибина – близько 12 м. Металеві яруси, на яких будуть розміщуватись хорові групи. Конструкція має три яруси та нагадує класичний вертеп.

Інструмент культурної дипломатиї.

Оперний проект «Вишивання. Король України» відновлює історичну пам'ять і повертає з небуття у ювілейний для Української відновленої Незалежності рік гідну шанування посту ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурґ-Лотаринзького, який зробив такий вагомий внесок в ідею суверенної України. Після премьери опери в Україні на проект чекають в Австрії. Одна з ініціаторів та продюсерка проекту Олександра Саєнко відверто: «Масштабна за своєю багатовекторністю подія «Вишиваний. Король України» призвана довести: нам є що показати світу і чим здивувати вибагливу міжнародну публику».

Вишивання. Король України 4

 

 

Статті на тему