UA
RU

Що не так із Сергієм Лозницею та позицією що до нього президента Зеленського: кінокритикиня Лєна Чиченіна

Редагувати переклад
Сьогодні президент України Володимир Зеленський відповів на запитання представників російських ЗМІ. Відеоверсію розмови виклав Офіс президента. Роскомнагляд заборонив російським ЗМІ публікувати інтерв'ю із Зеленським. Серед запитань лунало й про кенселування режисера Сергія Лозниці. Відповідь президента викликала обговорення у мережах. Кінокритикиня та журналістка Лєна Чиченіна ділитися власними думками щодо режисера Сергія Лозниці, цікавістю до його особи російських журналістів та реакцією на це президента Володимира Зеленського та українського суспільства.

колумністка Марі Клер

Дозволю собі дати невелику пораду нашому найліпшому президентові Володимиру Олександровичу. Володимире Олександровичу, якщо вас якийсь російський журналіст буде запитувати про Сергія Лозницю, так і відповідайте: «Чувак, то хто його зна! Ти глянь, який я замаханий. Мені він завтра про третю вставати і на «Оскарах» знову читати промову, щоб усі захоплювалися. Мені зараз зойк не до Лозниці. Не знаю шо там із ним, давай наступне питання.»

Замість цього вийшло так, що президент виправдовував Лозницю, казавши, що неправильно його кенселіті, але й водночас зізнавався, що не знає глибоко про ситуацію з ним. Пане Володимире, не треба стерегтися казати, що не в курсі ситуації, яка не у топі важливості. Шлити тих журналістів у Мінкульт.

А взагалі, у нашій кінотусівці так заведено — артгаусні чувачки зазвичай не знають попсових, а попсові — артгаусних. Усі сидять по своїх норах.

Лозниця

collage by @iryna_tart

Довідка для тих, хто також не в курсі. Режисера Лозницю виключили із Української кіноакадемії. Перед чим він сам вийшов із Європейської. Якщо описати ситуацію коротко, то Сергій опинився десь у такій ситуації, що Світлана Лобода. Тобто впавши із обох стільців. Для офіційної Росії він занадто антиросійський, для України — занадто проросійський.

Але є третій стілець, на який Лозниця і вмостився - це російські типи лібералів і наші неадаптовані ліберали. Вони теж ні туди, і не сюди. До останніх, наприклад, поки не дійшло, що коли на тобі пуляють ракетами і хочуть убити — не час розводити піздьож про те, що кожен має право піти проти системи.

Похід проти системи від Сергія Лозниці — це розповіді, причому на світових майданчиках, що українська мова — це якесь непорозуміння, а сама Україна існує з 91 року. Він вважає, що українці несуть колективну відповідальність за розстріли у Бабиному Ярі, але протестує проти того, щоб обвинувати в тій же колективній відповідальності росіян за путіна і отето від усього. Тобто, херити зараз усі меседжі, які ми намагаємось донести до світу.

Я особисто вважаю Лозницю дуже талантливим режиссером і раніше захищала його від усіх нападок, зокрема за фільм «Майдан». Але інаф із інаф. Зараз його поведінка — це або ілюстрація карикатурного образу відірваного від реальності митця. Або наоборот — хітрозробленого чувака, який намагається віляти, щоб знайти правильне місце у нових обставинах. Лобода провалася у цих спробах. Лозниці ніби може вдатися пропетляти.

Фото Дайніс Граверіс on Unsplash

Читайте також: ДЛЯ ВСЕХ, ХТО МАЄ ВІДЧУТТЯ ПРОВИНУ: КІНОКРИТИКІНЯ ЛЄНА ЧИЧЕНІНА

Статті на тему