UA
RU

Велика Прем'єра. Нову оперу GENESIS буде представлено у Музеї Ханенків.

Редагувати переклад
У Музеї Ханенків відбудеться прем'єра опери GENESIS від лабораторії сучасної опери Opera Aperta. П'ятигодинна вистава «GENESIS. OPERA of Memory in 13 mise-en-scene» - це нова робота композиторів Роман Григорів та Ілля Разумейко за продюсування агенції proto produkci.

Велика Прем'єра. Нова опера GENESIS буде представлена ​​у Музеї Ханенків.-Фото 1

У 2022 році артисти Opera Aperta опиняються у порожньому музеї, чистий простір якого розповідає нам історію цієї війни та всіх попередніх війн. Музичні інструменти, тіні міфічних персонажів та голоси поступово заповнюють галереї та сходи палаццо, для того щоб зіграти містерію книги Буття – сім днів створення світу, що безкінечно повторюються. 13 кімнат музею перетворюватимуться на 13 мізансцен політопічного “театру пам'яті” прогулянка яким буде нагадувати прочитання роману “Rauyela” Кортасара: блукаючи лабіринтами спогадів та звукових ландшафтів, крізь які можна потрапити в будь-який інший музей опери, сповільнюючи годину та деконструюючи історію.

Велика Прем'єра. Нова опера GENESIS буде представлена ​​у Музеї Ханенків.-Фото 2

Велика Прем'єра. Нова опера GENESIS буде представлена ​​у Музеї Ханенків.-Фото 3

«Робота над оперою почалася у липні. В основі лібрето — книга Буття та її варіації в різних культурах, а також вічний міф про Орфея, без якого не обходиться жодна опера. Під час перформансу учасники та глядачі вистави перетворюються на “служителів” музею, його мешканців, переходячи зі стану “концерту”, “виконання” у стан проживання. 13 кімнат Музею перетворюватимуться на 13 мізансцен політопічного “театру пам'яті”. Блукаючи гостинами та галереями, глядач зможе створити власну драматургію опери та потрапити до будь-якого іншого музею чи театру світу, сповільнюючи годину та деконструюючи історію.

Останні три роки нам дуже пощастило із київськими локаціями. Chornobyldorf ми створювали у Мистецькому Арсеналі, Opera Lingua – у бібліотеці імені Вернадського. Цього сезону певну трилогію з попередніми локаціями утворює простір Музею Ханенків. Він розташований поруч із нашою студією на базі Союзу композиторів. Будинок Ханенків ніби сам вибрав нас для створення GENESIS. Кожен сезон певний простір, його архітектура та історія стають для нас розширеною сценографією, місцем, яке надихає на пошук нового оперного формату.

Проектом GENESIS вже зацікавився Роттердамський оперний фестиваль. Організатори фестивалю запропонували нам презентувати цю роботу наступного року. Також розглядаємо співпрацю з іншими європейськими музеями», — Роман Григорів, композитор та режиссер опери GENESIS, співзасновник лабораторії Opera Aperta.

Велика Прем'єра. Нова опера GENESIS буде представлена ​​у Музеї Ханенків.-Фото 4

«Музей завжди намагається створювати умови для якомога більшого сприйняття творів мистецтва. Кілька років у нас діє проект “Голоси епох” у партнерстві з ансамблем солістів “Благовість”, а також класичні концерти Євгена Громова, де ми разом промовляємо епохи через музыку. Ми не знаємо, якою буде наша експозиція після війни, але в цей час потрясіння ми також розуміємо, як багато ми не знаємо і про себе. І зараз ми шукаємо ці ключі пізнання. Співпраця з Opera Aperta є одним із таких ключів.

Опера була створена спеціально для музею, саме в цих обставинах. Вона не є доповненням до існуючого. Це кардинально новий, унікальний досвід відкриття та пізнання музею, будинку через іншу практику. Роман і Ілля разом з митцями раптом підсвічували якісь приховані коди та нову мову, відкриваючи раніше небачені зв'язки. Саме тому і театрам варто йти на експеримент, не фіксувати глядача в одному положенні, а надати досвід просторового і часового блукання, наприклад, у музеї. Музей обмежений стінами та творами, але необмежений кількістю маршрутів, які породжують нові інтерпретації та сенси», — Юлія Ваганова, ст. о. директорки Музею Ханенків.

Велика Прем'єра. Нова опера GENESIS буде представлена ​​у Музеї Ханенків.-Фото 5

Велика Прем'єра. Нова опера GENESIS буде представлена ​​у Музеї Ханенків.-Фото 6

Побачити виставу глядачі зможуть також 1 та 2 жовтня. Початок о 14:00.

Фотографії з репетиції надала прес-служба Музею Ханенків.

Читайте також: SMALL TALK: РОМАН ГРИГОРІВ ТА ІЛЛЯ РОЗУМЕЙКО, УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ, АВТОРИ OPERA LINGUA

Статті на тему