Кіно про людяність: пʼять стрічок з чуйним серцем

Редагувати переклад
1 лютого в український прокат вийшла стрічка «Ідеальні дні», яку західні критики вже охрестили гірко-солодкою, ніжною одою про пошуки щастя. Головний герой — звичайний токійський робітник, який знаходить задоволення від життя у дрібницях. Фільм знято в Японії німецьким режисером Вімом Вендерсом, і ця робота вже номінована на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

Кіно про людяність: пʼять стрічок з чуйним серцем-Фото 1

З нагоди українського прокату Marie Claire зібрали пʼять фільмів з великим серцем та любовʼю до людей, які варто подивитися легально у складні зимові дні.

«Ідеальні дні», реж. Вім Вендерс (2023)

де дивитися: в кіно з 1 лютого

Номінант на «Оскар» в категорії «Найкращий міжнародний фільм» від Японії оповідає про життя прибиральника міських туалетів у Токіо. Попри ранні підйоми та рутинну роботу, Хіраяма (Кодзі Якусьо — «Вавилон») насолоджується кожною деталлю свого життя — походами в лазню, смачною їжею, книгами, ранковою музикою в машині та вирощуванням рослин. Неочікувано в його життя прокрадаються зустрічі з людьми. Чи правда його дні ідеальні тільки коли він на самоті?

Це питання ставить німецький режисер, який знімає кіно з 70-х років в різних країнах світу. Як і його герой, Вендерс фотографує на плівку та любить життя і мистецтво за їх деталі. Тому знімає про гедонізм чи не найкраще в історії кіно. 

«Свиня», реж. Майкл Сарноскі (2021)

де дивитися: Apple TV+

Стрічка про любов до тих, кого ми приручили. Але молодий режисер повертає її в неочікувану сторону. Його герой Роб — колишній шеф-кухар. Після смерті дружини він став відлюдником, і живе у хижі в лісі зі своєю трюфельною свинею. Але одного дня цінну свиню та найліпшого друга викрадають. Чоловік в надії знайти єдине близьке земне створіння стикається з болісним та не прожитим минулим.

Питання любові режисер-дебютант  і виконавець головної ролі Ніколас Кейдж вклали в кілька площин історії — любов до кулінарії, тварини та власних спогадів. 

«Маленька міс щастя», реж. Джонатан Дейтон, Валері Феріс (2006)

де дивитися: Youtube

Куди ж без теплих сімейних історій. Особливо коли йдеться про командну роботу. Крихітка Олів (Ебігейл Бреслін — «Смак життя») мріє взяти участь у конкурсі краси. І коли вперше випадає така нагода — вся її родина, включно зі старшим братом-мовчуном (Пол Дано — «Бетмен») та дідом-буркотуном (Алан Аркін — «Метод Комінськи») вирушає в інше місто на жовтому фургоні. Ні дівчинка, ні її родина не підпадають під стандарти красивих та щасливих. Але щось справжнє вони відкриють одне в одному в цій непростій подорожі. 

Попри простоту сюжету, в цьому фільмі багато сміливиз рішень, достатньо чорного гумору, а також чимало приводів для глибоких роздумів після перегляду. Для режисерського дуету музичних відео і фільмів стрічка стала найпопулярнішою в їхній карʼєрі. 

«Сімейка Тененбаум», реж. Вес Андерсон (2001)

де дивитися: Megogo

Куди ж у добірці про людяні фільми без Веса Андерсона. Особливо якщо ми говоримо про його ранні роботи, то оминути «Сімейку Тененбаум» — злочин. 

Сюжет розгортається зі спогадів. Колись Роял Тененбаум (Джин Гекмен — «Французький зв’язковий») покинув свою сім’ю. Тепер його дружина і троє дітей, що геніальні кожен у своїй області, живуть у своєму маєтку. Проте, дізнавшись про свою смертельну недугу, або ж просто знудьгувавшись від самотності, Роял вирішує повернутись у сім’ю та віднайти сімейне тепло. 

«Мій сусід Тоторо», реж. Хаяо Міадзакі (1988)

де дивитися: Netflix

Така сама історія і з японським аніматором — в темі кіно з великим серцем він один із найкращих. Вже багато років його історії про людей, тварин та чудернацьких створінь залишаються актуальними та несуть важливі тези у фантастичній формі. 

Двоє молодих дівчаток, Сацукі та Мей, переїхали з батьком у новий будинок за містом, щоб бути ближче до шпиталю, де лікується їхня мати. На свій подив, вони виявляють, що мають сусідів —– незвичайних істот, охоронців лісу, що живуть у цьому ж будинку. Після дівчата знайомляться з Тоторо, який, коли стається біда, стає на допомогу у відновленні надії. 

Автор: Єлизавета Сушко

Читайте також: УНІКАЛЬНИЙ ГЛЯДАЦЬКИЙ ДОСВІД: ФІЛЬМИ З МИНУЛОГО СТОЛІТТЯ, ВІД ЯКИХ МАЄШ ДИВНІ ВІДЧУТТЯ, АЛЕ НЕ МОЖЕШ ЗУПИНИТИСЯ ДИВИТИСЯ 

Статті на тему