UA
RU

Чемпіонат BBQ на Ulichnaya Eda: Змажимо, коптимо, томимо заради побед

Редагувати переклад

Переможе BBQ! Відкритий чемпіонат на Ulichnaya Eda 18-19 вересня.

Чемпіонат BBQ на Ulichnaya Eda: Змажимо, коптимо, томимо заради побед-Фото 1

Одне тільки слово барбекю викликає безліч асоціацій. Це і страва, що тане в роті, і особливий соус, і вулична вечірка, де на спеціальному обладнанні люди готують м'ясо. А ще це ціла культура зі своїми традиціями, яка поширилася на весь світ. Наприклад, у США чемпіонати з приготування барбекю — звичайна справа. А ось в Україні такий формат заходів з'явився зовсім недавно.

Ulichnaya Eda, звичайно, не могла обійти стороною барбекю. Саме тут три роки тому в Україні з'явився перший BBQ-фестиваль. Організатори знову запрошують поціновувачів вуличної їжі разом провести вихідні 18-19 вересня на Арт-заводі «Платформа». У програмі: змагання серед 20 команд у чотирьох традиційних номінаціях, приготування страв BBQ, дегустація від найкращих ресторанних бренд-шефів країни, майстер-класи відомих шеф-кухарів, квест, стендап від переможців проекту «Розсміши коміка» та сучасна українська музика від LATEXFAUNA і PATSYKY Z FRANEKA. 

Чемпіонат BBQ на Ulichnaya Eda: Змажимо, коптимо, томимо заради побед-Фото 2

Українцям подобається американський формат

Головний суддя Чемпіонату BBQ Сергій Мантулін упевнений, що культура барбекю в Україні має велике майбутнє. І це підтверджує наша історія. Сергій ділитися: «Барбекю близьке за духом українцям. У козацькій кухні велику роль відігравало м'ясо, приготоване на свіжому повітрі та живому вогні. А ще у козаків було багато схожих технік — наприклад, бочки з багаттям усередині, де змаститься їжа. У багатьох українських ресторанах, кафе та кейтерингах барбекю вже посіло своє місце. І ми тільки підходимо до того, щоб воно з'явилося у приватних будинках і на виїзних заходах».

Чемпіонат BBQ на фестивалі Ulichnaya Eda – перший масовий захід в Україні, присвячений приготуванню м'яса за цією технологією. Засновник фестивалю Роман Тугашев згадує, як усе починалося: «Завданням нашої команди завжди було давати трохи більше, ніж від нас очікують, дивувати наших гостей новими форматами та концепціями. Кілька років тому ми думали про те, що у нас є «Вулична їжа», пивний та кавовий фестивалі, але потрібно ще щось цікаве. І прийшли до того, що нашому гостю напевно сподобається м'ясо. Нас спонукав американський формат проведення Чемпіонату BBQ — у США це ціла індустрія, а в Україні нічого подібного до нас не було».

Чемпіонат BBQ на Ulichnaya Eda: Змажимо, коптимо, томимо заради побед-Фото 3

Організатори стверджують, що барбекю — це не просто посмажити шматок свинини на свіжому повітрі, це передусім велика майстерність приготування м'яса усілякими способами. Формат фестивалю сприяє тому, щоби учасники ділилися досвідом, показували своє вміння, а отже — розвивали культуру барбекю. Роман розповідає: «На кожному Чемпіонаті BBQ ми збираємо і нових, і старих учасників. Тих, хто тільки хоче навчитися готувати м'ясо на смокері, грилях та інших девайсах, і тих, хто вже вміє».

Про культуру барбекю та підвійну победу

У складі журі Чемпіонату BBQ — відомі українські шеф-кухарі, за плечима яких співпраця з найкращими ресторанами країни. Експерти поділилися своїми думками про розвиток культури барбекю в Україні.

Ведучий нового сезону «Пекельна кухня» Олександр Якутов впевнений, що українці — нація, яка любить м'ясо, тому вони оцінюватимуть барбекю за гідністю. Олександр розповідає: «Ця техніка дуже пасує нашому менталітету та нашим продуктам. Наприклад, під свинину в будь-якому вигляді: копчену, тушковану, брискет — всі ці страви, які готуються на барбекю. Ми дуже допитлива нація і зараз пробуємо пірнути у шкірну культуру і взяти з неї найкраще. Сам я готовлю барбекю переважно удома. Передусім для мене важливе якісне м'ясо, потім година — до нього не потрібно прив'язуватися, а ще хороше обладнання».

Читай також: Урбаністична кампанія “Місто vs. Урбазаврі” завершилася вечіркою на трансформованій київській локації

Олексій Юсупов, бренд-шеф МХП, вважає, що такі заходи, як Чемпіонат BBQ, сприяють розвитку гастрономічної культури в країні: «Учасники можуть поділитися своїми напрацюваннями, глядачі – відкрити для себе нові техніки та смаки, а дегустатори – оцінити рівень барбекю. Ця культура поки що тільки шукає своє місце в Україні. Традиційна українська кухня більше для тушкування, ніж для змаження. Але принесені тюрками шашлик і кебаб — це добрий міст для переходу в культуру барбекю».

Чемпіонат BBQ на Ulichnaya Eda: Змажимо, коптимо, томимо заради побед-Фото 4

Володимир Ташаєв, бренд-шеф закладів Eastman, «Улюблений дядько», «Італійська редакція» і «ЖЗЛ», погоджується зі своїми колегами і зазначає, що українці тільки починають своє знайомство з барбекю: «Ця культура практично невідома на пострадянському просторі. Саме завдяки таким івентам, як Чемпіонат BBQ, вона стає більш пізнаваною. Якість продукту та любов до м'яса, безумовно, сприяють тому, щоб українці полюбили барбекю».

Геннадій Шумейко переміг у Чемпіонаті BBQ двічі — у 2018 та 2019 роках. Кухар впевнений: запорукою його перемоги став великий досвід, а також те, що його страва припала до смаку багатьом людям. Геннадій згадує: «Моими суперниками були 15 команд, серед яких були як початківці, так і сильні київські ресторани. Коли переміг, почув дуже сильні емоції, які складно передати. Я зрозумів, що у мене є до цього справи талант, і це розвіяло будь-які сумніви, які у мене були до чемпіонату».

Чемпіонат BBQ на Ulichnaya Eda відбудеться 18-19 вересня на Арт-заводі "Платформа".

У Програмі:

  • змагання 20 команд у чотирьох номінаціях: "Курячі крильця в соусі Баффало", "Свинячі ребра", "Брискет" та "Sausages BBQ" (крафтові ковбаски);
  • концерти LATEXFAUNA та PATSYKY Z FRANEKA;
  • стендап від переможців проекту «Розсміші коміка» дуету «НЕМАЧІ»;
  • квест із призами від радіостанції «Перець ФМ»;
  • дегустація страв від топових ресторанних брендів України: "М'ясторія", "Сосискова", "MEET Busters", "Humu Sapiens", "Ребро", "Смак Кореї" та інші;
  • майстер-класи від експертів барбекю Сергія Мантуліна, Джеффрі Камінса, Сергія Кожукала, Тетяни Волинець, Георгія Сові;
  • зліт жінок-байкерів зі всієї України від Harley Davidson;
  • 700 м² спорту від X-PARK;
  • велика зона для собак, де працюватимуть кінолог, собачий психолог і дієтолог;
  • кінотеатр Marvel.

Статті на тему