Поки літо ще не закінчилося, давайте ж дізнаємося, у чому різниця між цими двома десертами.
Морозиво – ласощі, які завжди асоціюються з літом, але з недавніх пір все частіше в мегаполісах і не тільки зустрічаються лавочки з десертом під назвою джелато. Ми вирішили розібратися, у чому різниця між цими двома солодощами і яка з них краще підходить для спекотної погоди.
Джелато та морозиво – це вершкові, заморожені десерти, приготовані з інгредієнтів, які включають молочні продукти і цукор.
Хоча достовірно невідомо, хто винайшов морозиво, його коріння сягає стародавнього Китаю. Кажуть, що суміш із коров’ячого та буйволиного молока, борошна та льоду була улюбленим десертом короля Тан Шана. Пізніші версії цього десерту включали фрукти, сік або мед.
Пізніше морозиво почали виготовляти виключно з коров’ячого молока, з додаванням яєчних жовтків – така суміш стала делікатесом, призначеним для еліти. Кремовий лід, як його називали, прикрашав десертні чаші Карла I та його гостей у 17 столітті.
А ось джелато вперше був виготовлений в Італії, хоча існує деяка плутанина з приводу його походження. Дехто вважає, що його вперше зробили на Сицилії, тоді як інші впевнені, що його батьківщина – Флоренція.
Читайте також: МОЄ МОРОЖЕНЕ: 5 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО УЛЮБЛЕНИЙ ДЕСЕРТ
Морозиво і джелато включають три основні інгредієнти – молочний продукт (молоко або вершки), цукор і повітря. Різниця полягає лише у їх пропорціях.
Молочні продукти та цукор рівномірно перемішують та пастеризуються, потім додаються натуральні або штучні ароматизатори, а потім усі інгредієнти ретельно змішують та відправляють на заморожування.
Пористість – це показник кількості повітря, що додається до морозива або джелато під час виробництва. Остання має низький рівень збивання, а морозиво навпаки. Відповідно, морозива виходить більше і воно повітряніше, ніж джелато.
Крім того, що морозиво містить більше повітря, у ньому також міститься більше вершків, що означає високу місткість жиру. Більш того, в морозиво зазвичай додають яєчні жовтки, тоді як у джелато вони відсутні. Натомість воно зазвичай містить більше молока.
Управління контролю за продуктами визначає морозиво як молочний продукт, принаймні, 10% його калорій походить з жиру. А джелато зазвичай має набагато нижчий вміст жиру, близько 4-9%. Він також містить більше цукру, ніж морозиво.
Проте варто пам’ятати, що обидва десерти калорійні. Порція ванільного морозива на 1/2 чашки (78 грам) може містити 210 калорій та 16 загальних грамів цукру. Тим часом, у рівній порції джелато міститься близько 160 калорій та 17 грам цукру.
Джелато має більш шовковисту структуру і трохи щільніше, ніж морозиво. Ця щільність дозволяє йому бути ароматнішим, ніж традиційне морозиво. У джелато зазвичай додають натуральні ароматизатори.
Більш високий вміст повітря в морозиві робить його текстуру м’якою та легкою. У ньому більше жирів, ніж у його колезі, а це означає, що воно не таке ароматне.
Читайте також: 15 НЕБАНАЛЬНИХ ІДЕЙ ДЛЯ ЛІТНЬОЇ ВЕЧІРКИ: ЯК ВІДМІННО ПРОВІСТИ ЧАС НА СВІЖОМУ ПОВІТРІ
Джелато традиційно подається приблизно на 6-8 ° C тепліше, ніж морозиво. Це допомагає ароматам розкритися і не дозволяє замерзнути мові, і приголомшити смакові рецептори, як при вживанні морозива. Його подають за допомогою плоского шпателя, що називається лопаткою, що допомагає пом’якшити десерт.
Тим часом морозиво, як правило, видобувається за допомогою глибоко округленої ложки. Через високий вміст жиру, є можливість формувати тверді круглі кульки.
Якщо ви віддаєте перевагу холодному, міцнішому частування з більш маслянистим смаком, тоді морозиво задовольнить ваші потреби.
Якщо ви віддаєте перевагу більш концентрованому аромату і більш шовковистим замороженим ласощам з низьким вмістом жиру, найкраще вибрати джелато.
Незалежно від ваших уподобань, морозиво та джелато слід вживати у помірних кількостях, тому що в них багато цукру та калорій.
Сподіваємося, ви зробили для себе висновки і вирішили, які літні ласощі вам до душі.
Фото: unsplash.com