Прості рецепти корисних пасок на Пасху
Редагувати перекладЩо спекти замість традиційних пасок, до яких ми так звикли?
Сьогодні кожна дівчина слідкує за своїм харчуванням. Навіть у свята ми не дозволяємо собі зайвого, щоб не порушувати режим, адже потім буде досить складно знову повернутися до форми! Тим більше, що сьогодні є багато корисних альтернатив класичній пасці.
Ми попросили дипломованого нутриціолога, а також засновницю школи правильного харчування theBODY school Софію Рожко поділитися з редакцією Marie Claire своєю думкою, чому класична паска не така корисна і як можна мінімізувати вред для свого здоров'я та фігури.
Нутриціолог також поділилася рецептами, які стануть смачною альтернативою і не зашкодять вашій фігурі — від звичайної корисної паски до дієтичної паски з сухофруктами та цукатами.
З Пасхою пов'язано багато давніх традицій, і у багатьох це свято асоціюється з пасками. Але в класичній рецептурі, це — не найкорисніша страва: біла мука, багато олії, цукру і ще дріжджі,
— каже Софія.
Зробити так, щоб паска вийшла зовсім легкою та корисною, звичайно, досить складно. Навіть за умови, якщо все вийде, ви все одно отримаєте не улюблені пасхальні ласощі, а просто ароматний хліб із цукатами. У цьому харчуванні все залежить від вашого бажання: пекти традиційну солодку випічку і з'їсти не більше 50 грамів на день, або заспівати корисну пасхальну паску.
«Тут залежить від людини — чи готова вона відмовитися чи ні. Пам'ятайте — завжди можна зробити паску здоровішою! Ви можете модернізувати улюблений пасхальний рецепт за допомогою заміни таких інгредієнтів:
- вершкове масло - будь-яка рослинна олія;
- вершки, сметана – нежирний йогурт або кефір;
- пшенична мука - мука з високим вмістом клітковини (цільнозернова, спельтова);
- білий рафінований сахар — сухофрукти та мед.
Але важливо пам'ятати, що корисна паска – це теж мучний продукт, тому з ним теж переборщувати не варто. Можна зробити й сирну паску, це буде ще більш здоровим варіантом», — каже нутріціолог.
Як і обіцяли, ділимося з вами рецептами корисних пасок:
Паска корисна
Інгредієнти:
(На дві невеликі паски)
- Цільнозернова пшенична мука — 2 склянки
- Сухофрукти - 1 склянка
- Рослинне (горіхове) молоко - 1.5 склянки
- Сода - 1 чайна ложка
- Морська сіль — 1 дрібка
- Насіння анісу, кориці або шафрану — 1 чайна ложка
- Лимонний сік - 2 столові ложки
Приготування:
- Нагрійте духовку до 165 градусів.
- Підготуйте форми: змастити їх олією.
- У глибоку миску просійте муку (якщо в сіті щось залишитись, поверніть це у муку).
- Додайте спеції, морську сіль, соду та вимішайте.
- Додайте сухофрукти і добре перемішайте, щоб|аби| вони повністю покрилися мукою.
- Влийте в миску з мукою приблизно 1,5 склянки горіхового молока і вимішайте. Якщо тісто виходить дуже крутим, із сухою мукою, додайте ще трохи. Але вливайте порціями, щоб тісто не стало рідким.
- Додайте|добавляйте| лимонний сік і ще раз обережно перемішайте.
- Відразу ж розподіляйте за формами і відправляйте до печі. Випікайте близько 40 хвилин. Останні 10 хвилин можна прикривати фольгою, щоби верхівка не підгоріла.
- Через 40 хвилин паски можна діставати, а після того, як охолонути — виймати з форм.
Паска дієтична на кефірі.
Інгредієнти:
- Кефір - 500 мл
- Мед - 3 столові ложки
- Яйця - 3 курячі або 9 перепелиних
- Сода - на кінчику чайної ложки
- Уксус - 1 столова ложка
- Цільнозернова мука - 400 гр
- Сухофрукти, горіхи - за бажанням
Приготування:
- Змішуємо кефір, яйця, соду (погашену уксусом!), палив мед.
- Тепер потрібно додати муку. Все добре вимісити, щоб не було комочків.
- Підготувати сухофрукти та орехи, які потрібно подрібнити у блендері.
- Все змішати, вилити у форми для пасок та випікати у духовці (180-200°С) 40-45 хвилин.
- Можна полити кремом з меду, нежирного йогурту та какао.
Дієтична паска з сухофруктами та цукатами
Інгредієнти:
- Нежирний сир (до 5%) – 1 кг
- Грецький йогурт 2,5-10% - 0,5 склянки
- М'який сир – 150 гр
- Мед - 2 столові ложки
- Сухофрукти та цукаті — за бажанням
Приготування:
- Беремо сир і кладемо його на 3-4 години під вес, щоб стекла лишня рідина.
- Потім протираємо через сито.
- М'який сир перетираємо із цукровою пудрою і додаємо до сиру. Туди ж викладаємо сметану або йогурт, сухофрукти та цукаті.
- Все ретельно перемішуємо, викладаємо у спеціальну форму, в яку попередньо кладемо вологу марлю.
- Потім витримуємо 12 годин на холоді.