Вечеря для закоханих: добірка страв від Євгена Клопотенка
Редагувати перекладЗамість тисячі валентинок. Приготуйте ідеальну вечерю для своєї другої половинки.
Якщо й готувати на 14 лютого, то щось особливе. Причому «особливе» – не означає складне. Головне – це смак. Він має бути таким, щоб зігрівав зсередини та закохував. А процес приготування може бути дуже простим. Не вірите? Ось рецепти.
Теплий салат з телятиною та вишнею
Ніжна телятина, насичена вишня, солодкуватий, трохи карамельний бальзамічний оцет. Ідеально.
Інгредієнти на 2 порції: 200 г міксу салатів; 150 г телячої вирізки; 100 г замороженої вишні; 2 ст. л. соєвого соусу; оливкова олія (для смаження); 1 ч. Л. цукру; 1 ч. л. бальзамічного оцту; кілька щіпок сухого перцю чилі; сіль за смаком
Як приготувати салат з телятиною?
1. Спочатку приготуйте соус. У невеликій каструлі нагрійте соєвий соус, бальзамічний оцет, заморожену вишню та цукор. Проваріть соус, поки він трохи загусне.
2. Телячу вирізку поріжте тонкими слайсами і обсмажте на сковороді з оливковою олією, додавши трохи солі та пластівці перцю чилі.
3. У салатницю викладіть листя салату, зверху викладіть м'ясо та заправте вишневим соусом.
Читайте також: 5 РЕЦЕПТІВ ДЛЯ РОМАНТИЧНОЇ ВЕЧЕРІ ВІД ЄВГЕННЯ КЛОПОТЕНКА
Ананас на грилі з перцем чилі
Здавалося б, що може здивувати ананас? Але ананас на грилі з гострим чилі – це зовсім інша історія. Можна їсти, як закуску, гарнір до соковитого м'яса або як десерт з кулькою ванільного морозива.
Інгредієнти на 4 порції: 1 ананас; 3-4 шепотки сухого гострого перцю чилі у пластівцях; 1 ст. л оливкової олії
Як приготувати ананас на грилі?
1. Видаляємо зелену верхівку ананаса, обрізаємо ножем шкірку і ріжемо кільцями. Посипаємо з усіх боків сухим перцем чилі.
2. Обсмажуємо кільця ананасу на сковороді гриль з невеликою кількістю оливкової олії, доки з кожного боку не з'являться характерні темні смужки. Подаємо ананас з перцем чилі як гарнір до страв з м'яса або птиці обсмаженим на грилі.
Равіолі з індичкою та білими грибами
Приготувати тісто для равіолі – це у мільйон разів простіше, ніж здається. А якщо до домашнього тесту додати приголомшливу начинку з індички та білих грибів і полити це все вершковим соусом з пармезаном, то вийде божественно.
Інгредієнти на 2 порції: 100 г борошна; 1 жовток; дрібка солі; 200 г філе індички; 100 г білих грибів або печериць; половина сушеної груші; 10 г вершкового масла для смаження; сіль, перець - за смаком
Для соусу: 100 мл жирних вершків; 30 г пармезану; щіпка меленого перцю
Як приготувати равіолі з індичкою:
1. М'ясо індички солимо, перчимо і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин. Дістаємо та охолоджуємо.
2. Гриби обсмажуємо на вершковому маслі протягом 5-7 хвилин. Сушену грушу дрібно ріжемо. У блендері перебиваємо м'ясо індички, обсмажені гриби та сушену грушу.
3. Готуємо тісто. Змішуємо борошно, з жовтком, додаємо щіпку солі та трохи води. Добре вимішуємо – тісто має бути досить щільним та не прилипати до рук. Тонко розкочуємо тісто і ріжемо ножем на невеликі квадратики однакового розміру. Викладаємо начинку на один квадратик тіста і зверху накриваємо таким же квадратиком. Защипуємо равіолі за допомогою вилки. Відварюємо в підсоленій окропі протягом 2 хвилин після спливання. Дістаємо, викладаємо на тарілку та поливаємо невеликою кількістю оливкової олії, щоб вони не злиплися.
4. Готуємо соус. У невеликій ємності розігріваємо вершки, додаємо пармезан та мелений перець. Варимо 30 секунд після закипання. Равіолі подаємо разом із вершковим соусом.
Різотто з буряком та козячим сиром
Не існує кращого поєднання, ніж буряк та козячий сир. Вони просто створені один для одного. А якщо додати цю смакову бомбу до різотто, то вийде неможливо смачно. Можна сказати, що це різотто в українському стилі.
Інгредієнти на 2 порції: 120-150 г рису карнаролі; 40 г цибулі; 1 зубчик часнику; 50 г тертих буряків; 1 ч. л. столового оцту; 50 мл білого сухого вина; 20 г вершкового масла; 500-600 мл овочевого або курячого бульйону; 20 г сиру пармезан; 40 г м'якого козиного сиру; сіль, перець за смаком
Як приготувати різотто з буряком?
1. Курячий або овочевий бульйон ставимо на плиту та доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь, але не вимикаємо – він нам потрібний гарячим. На сковорідці з високими бортами розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо дрібно подрібнену цибулю, доки вона не стане прозорою. Додаємо щіпку солі, не перестарайтеся, тому що у нас ще буде солоний пармезан.
2. Додаємо рис, добре перемішуємо та продовжуємо обсмажувати на середньому вогні протягом декількох хвилин. Додаємо біле вино, перемішуємо і даємо йому упаритися.
3. Починаємо додавати гарячий бульйон невеликими порціями. В ідеально приготовленому різотто рис має бути трохи твердим усередині, тому постійно куштуйте страву. Як тільки бульйон випарується, додайте наступну порцію. І так, доки рис не буде готовий. По консистенції різотто має нагадувати густу кашу.
4. За кілька хвилин до приготування додаємо тертий на великій тертці буряк і оцет, щоб буряк не втратив колір. Тушимо, постійно помішуючи. На завершення процесу додаємо тертий пармезан. Розкладаємо різотто по тарілках, зверху викладаємо шматочки м'якого козиного сиру, посипаємо перцем свіжомеленим.
Читайте також: 5 ІДЕЙ ДЛЯ ПРАВИЛЬНОГО сніданку
Чізкейк у склянці з розмарином та цедрою
Чізкейк. Без випічки. З пряним імбиром, апельсиновою цедрою та хвойним розмарином. Шалено ніжний, як саме кохання.
Інгредієнти на 2 порції: 8-10 паличок бісквітного печива савоярді; 125 г сиру маскарпоне; 30 г вершкового масла; 100 г кулінарних вершків (33%); кілька гілочок розмарину; 10 г тертого кореня імбиру; цедра чверті апельсина; 2 ч. Л. цукрової пудри
Як приготувати чизкейк у склянці:
1. Бісквітне печиво трьом на великій тертці, додаємо розтоплене вершкове масло і добре перемішуємо.
2. Листя розмарину обриваємо зі стебел і дуже дрібно рубаємо.
3. Зливання збиваємо з цукровою пудрою до появи стійких піків. Сир маскарпоне перекладаємо в невелику миску і перемішуємо лопаткою або ложкою, додаємо збиті вершки, розмарин подрібнений, тертий на дрібній тертці імбир і апельсинову цедру. Добре перемішуємо та розкладаємо по склянках шарами – шар печива, потім шар крему, другий шар печива та верхній шар крему.
4. Відправляємо у холодильник мінімум на годину. Подаємо на стіл, прикрасивши бісквітними крихтами та гілочкою розмарину.
Фото: Юлія Горін/надано прес-службою Євгена Клопотенка