Відьма чи Великомучениця: Рецензія Ганни Завальської на фільм «Вічне світло»

- Все це злісний наклеп на відьом, - підсумувала Маграт. – Ми живемо у гармонійному єднанні з Природою, з її великим кругообігом, і нікому нічого поганого не робимо. Я пропоную кинути їх у котел із розплавленим свинцем.» (Террі Пратчет "Річі сестрички")

Відьма чи Великомучениця: Рецензія Ганни Завальської на фільм «Вічне світло»-Фото 1

Фільм «Вічне світло» розкриває тему чи то Відьми, чи то Великомучениці (з алюзією на історичний конфлікт язичництва та християнства) в ефектному контексті та ракурсі. Нас чекає непроста подорож кінопавільйоном, де свій фільм знімає кінозірка Беатріс Даль, під керівництвом якої її ж режисерський дебют стрімко перетворюється з сакральної меси на шалений неконтрольований шабаш.

Дурняюче і незручне зілля заварив Гаспар Ное, який явно зло іронізує над тим, що жінка «біля керма» здатна все перетворити на тотальний хаос. Хоча, як казав Ніцше, «хто в собі не носить хаос, той ніколи не породить зірки»… І його власний фільм (точно вино з води) у результаті перетворюється на тонкий баланс між висококласним пранком, стебом та щирою водою самої природи кіно.

Після відкривають фільм кадрів з архівів кіно-класики про відьом і формально-робочих діалогів двох головних героїнь у кулуарах кінопавільйону про особистий досвід зйомок і специфіку таких ролей для жінок, прив'язана до стовпа перед масовкою, Шарлотта Гензбур, в ролі самої себе, стає особистості (в даному випадку актриси), яка живцем згоряє, присвячуючи себе своїй професії без шансів на порятунок та співчуття… Та й як точно помітила моя подруга Катя (до речі, прекрасна актриса), з якою я ділилася враженнями про побачене, — у кожному часу, від дрімучого середньовіччя до високотехнологічного сьогодення, є свій витончений спосіб спалити відьму. Вогонь, хоч би яким був: реальним чи цифровою його імітацією, — однаково гіпнотизує, заворожує, притягує і… знищує. Усіх без винятку. І тих, хто на очах у всіх опинявся язиками живого полум'я, або ж приносить себе в жертву у світлі софітів, і тих, хто жадає видовища заради розваги: ​​на площі XVI століття або біля екранів телевізорів, гаджетів у XXI… Принцип не змінюється.

Відьма чи Великомучениця: Рецензія Ганни Завальської на фільм «Вічне світло»-Фото 2

Читай також: Група My Chemical Romance випустила колекцію веганської косметики

У хитру пастку фем.повістки мене не вдалося затягнути: за їдким сарказмом і висміюванням кіноіндустрії, явно домінує думка не про складну долю Жінки в ній, і закони виживання в патріархальному суспільстві, а про те, що справжня творчість народжується на межі божевілля що воно за своєю суттю – добровільне автодафе, а вся система кіновиробництва – «свята інквізиція», що знищує справжніх творців, залишаючи по собі лише «вічне світло» творів мистецтва.

Ное – відомий провокатор, кожен фільм якого – нещадне поле для дослідження та руйнування психо-емоційних та усіляких інших рамок, цього разу з головою занурює глядача у вищезгаданий «котел з розплавленим свинцем», яким виявляється кіно та фешн-індустрія (оскільки сам твір є колаборацією з брендом Yves Saint Laurent). Ймовірно, і ви зазнаєте «іспанського сорому», підглядаючи за «внутрішньою кухнею» кіно-зйомки, коли все йде не за планом, руйнується, горить і летить у Тартарари – завдає біль та насильства над усіма причетними, незалежно від гендерної ідентифікації чи функції у цьому пекельному занедбаному механізмі.

Відьма чи Великомучениця: Рецензія Ганни Завальської на фільм «Вічне світло»-Фото 3

І повірте, атмосфера нервозності та роздратування на бекстейджі: з усіма типовими та зрозумілими для присвячених скандалами, зривами, конфліктами, істериками та іншими проявами творчих мук поступово нагнітатиметься настільки, що досягнувши свого апогею, стане майже катуванням для того, хто дивиться. Вашу психіку остаточно перевірять на міцність неоновим блиманням страбоскопа в поєднанні з несамовитими криками і голосіннями, благаннями і прокльонами людей на майданчику.

Читай також: Які книжки варто прочитати до кінця року. Радить Білл Гейтс

Цей ефект (та інші складні візуальні прийоми, наприклад, поділ екрана на дві половини та паралельний монтаж), робить картину якимось повноцінним фізіологічним та одночасно художнім досвідом, який ми часто отримуємо у просторах арт-галерей, де сучасне мистецтво впливає на нас усіма доступними методами. , Іноді викликаючи у глядача складні рефлексії: відторгнення, ворожість, огиду, нудоту.

Відьма чи Великомучениця: Рецензія Ганни Завальської на фільм «Вічне світло»-Фото 4

І коли дія зовсім скочується в агонію, коли всі виявляються паралізовані в цьому псевдо-палаючому абсурді, крім оператора, що продовжує свою зйомку-спостереження, головна героїня, так і не зуміла звільнити свої руки від вузлів, немов переступає через публічні страждання, височіючи над усім Святий з лицем Діви Марії, досягаючи якоїсь божественної нірвани-коми.

І це такий загальний катарсис у фіналі, прихід якого з математичною точністю вивірений режисером, але який, безперечно, варто випробувати!

Відьма чи Великомучениця: Рецензія Ганни Завальської на фільм «Вічне світло»-Фото 5

Серед інших цитат різних великих режисерів-небожителів від Годара до Дрейєра, якими періодично розбивається фільм Ное, квінтесенцією «Вічного світла» особисто для мене виявляється ось ця: «Коли напруга стає нестерпною, – я перетворююся на режисера». І це стосується буквально кожного, хто щось створює, увічнюючи себе у створеному.

Статті на тему