UA
    RU

    Євген Клопотенко записавши майстер-клас із приготування куті

    Редагувати переклад
    Відомий шеф-кухар записавши для онлайн-курсу «Знай свою Україну» майстер-клас із приготування куті та традиційних різдвяних пряників «панянок»

    Євген Клопотенко записавши майстер-клас із приготування куті-Фото 1


    1 грудня Музей Івана Гончара та Благодійний фонд «Коло» презентуватимуть перший модуль онлайн-курсу про традиційну українську культуру «Знай свою Україну», створений за підтримки УКФ. Перший модуль присвячений найбільшому зимовому святу — Різдву, після нього творці курсу запишуть ще три освітні модулі — присвячені Великодню, Івану Купайлу і Покрові, через які розкажуть дітям, підліткам і охочим дорослим про традиційний спосіб життя наших предків у різних регіонах України: як виходили заміж , у що одягалися, що їли, як поминали покійних, як співали, вчилися і працювали, у що вірили і що цінували.

     Тим часом студія онлайн-освіти EdEra вже записала відео чотирьох майстер-класів — із виготовлення дідуха, колядницької зірки, різдвяного павука та приготування куті та різдвяних пряників панянок. Кулінарний майстер-клас записав найвідоміший шеф-кухар України, борець за право українського борщу називатися нематеріальним культурним наслідком ЮНЕСКО Євген Клопотенко.


    Якщо кутя — це вже відома святкова і ритуальна страва, без неї не обходитися жодного дому, то рецепти «панянок», що найбільше побутували на Полтавщині і слугували неодмінними гостинцями для хрещеників, колядників на Різдвяні свята, — дуже рідкісні. Киянка Леоніда Прончук-Верещинська багато років вивчала традицію виготовлення «панянок», практикувала, зробила чимало майстер-класів, і зокрема консультувала знімальну групу щодо автентичності та дотримання традиції. Євген Клопотенко, показуючи народний рецепт, заразом і пояснював, чим, наприклад, відрізняється мак, перетертий у макітрі макогоном, від маку, змеленого блендером.

    Євген Клопотенко записавши майстер-клас із приготування куті-Фото 2

    Читайте також: Артпроект «Діабет не вирок»


    Одна з особливостей рецептів Євгена Клопотенка полягає в тому, що вони завжди вдаються, бо кухар і його команда заздалегідь пропрацьовують їх дуже детально — пропорції, технологію, смаки. Тож можна бути впевненими у тому, що повторити кутю та «панянки» за рецептами Клопотенка зможуть і ентузіасти-початківці. 

    Своєї години українська культура, як і культура інших союзних республік, була знищена для формування єдиного “радянського народу”. І зараз ми проходимо етап відродження власної ідентичності. Найголовніша риса будь-якої традиції — вживаність. Якщо річ/страва відроджена, але не вживана, вона помирає. Саме тому такі проекти, як «Знай свою Україну», важливі. Вони не лише розповідають про традиції, які були колись давно, але й показують нам, що ці традиції можуть пройти період осучаснення та стати актуальними сьогодні. Це те, що допомагає нам ідентифікувати собі як націю,

    — каже шеф-кухар і дослідник української кухні Євген Клопотенко.



    Євген Клопотенко записавши майстер-клас із приготування куті-Фото 3

    Останнє відео з майстер-класом для Різдвяного модуля запишуть ізколядування, і він також буде зірковий. У курсі буде ще й детальна інструкція процесу — як викликати господаря дому, кому першому адресувати колядку, коли слід казати віншівку, — щоб нічого не забути і повернутися додому не з порожніми руками.


    Редактори студії онлайн-освіти EdEra придумали аж 8 типів різних додатків, щоб вчителям та учням точно не було нудно навчатися онлайн: це конспекти, пам'ятки, текстові лекції та статті, шаблони, списки-звірки, інструкції, інфографіки, робочі тетради. Крім того, в курсі будуть тести, анімація, і елементи гри Майнкрафт.

    Фото: Юлія Остроушко

    Статті на тему