Головна/Життя/ЗОЖ-Великодня: три корисні альтернативи паскам
Що пекти замість традиційних пасок, до яких ми так звикли?
До Великодня лишилася нічого — підготовка до свята йде повним ходом. І йдеться не лише про прибирання. Сучасна дівчина, яка стежить за своїм харчуванням, вперто шукає ідеальний рецепт паски, який не зашкодить її фігурі. Адже вона точно знає – такий існує!
Ми попросили дипломованого нутріціолога ірландського Institute of Health Sciences, а також засновницю школи правильного харчування theBODY schoolСофію Рожко поділитися із редакцією Marie Claire коментарями чому класична паска не так корисна і як можна мінімізувати шкоду для свого здоров’я та постаті. Нутриціолог також поділилася рецептами, які стануть смачною альтернативоюі не завдадуть шкоди вашій фігурі – від звичайної корисної паски до дієтичної паски з сухофруктами і цукатами.
З Великоднем пов’язано багато давніх традицій, і у багатьох це свято асоціюється з ремнями. Але в класичній рецептурі, це – не найкорисніша страва: біле борошно, багато олії, цукру та ще дріжджі,
— каже Софія.
Зробити так, щоб паска вийшла абсолютно легкою і корисною, звичайно, досить складно. Навіть за умови, якщо все вийде, ви все одно отримаєте не улюблені пасхальні ласощі, а просто ароматний хліб з цукатами. У цьому питанні все залежить від вашого бажання: пекти традиційну солодку випічку і з’їсти не більше 50 грамів на день, або спекти щільну і корисну пасху.
«Тут залежить від людини — готова вона відмовитися чи ні. Пам’ятайте – завжди можна зробити паску здоровішим! Ви можете модернізувати улюблений пасхальний рецепт за допомогою заміни таких інгредієнтів:
вершкове масло – будь-яка рослинна олія;
вершки, сметана – нежирний йогурт чи кефір;
пшеничне борошно – на борошно з високим вмістом клітковини (цільнозернове, спельтове)
білий рафінований цукор – на сухофрукти та мед
Але важливо пам’ятати, що корисна паска – це теж борошняний продукт, тому з ним теж переборщувати не варто. Можна зробити і сирну паску, це буде ще здоровішим варіантом”, — каже нутріціолог.
Як і обіцяли, ділимося з вами рецептами корисних пасок:
Паска корисна
складові:
(На дві невеликі паски)
Цільнозернове пшеничне борошно – 2 склянки
Сухофрукти – 1 склянка
Рослинне (горіхове) молоко – 1.5 склянки
Сода – 1 ч. ложка
Морська сіль – 1 щіпка
Насіння анісу, кориці або шафрану – 1 чайна ложка
Лимонний сік – 2 ст. ложки
Приготування:
Нагрійте духовку до 165 градусів.
Підготуйте форми: змастіть їх олією.
У глибоку миску просійте борошно (якщо у сіті щось залишиться, поверніть це борошно).
Додайте спеції, морську сіль, соду та вимішайте.
Додайте сухофрукти і добре перемішайте, щоб вони повністю вкрилися борошном.
Влийте в миску з борошном приблизно 1,5 склянки горіхового молока та вимішайте. Якщо тісто вийде занадто крутим, із сухим борошном, додайте ще трохи. Але вливайте порціями, щоб тісто не стало рідким.
Додайте|добавляйте| лимонний сік і ще раз акуратно перемішайте.
Відразу ж розподіляйте за формами та відправляйте у піч. Випікайте близько 40 хвилин|мінути|. Останні 10 хвилин можна прикривати фольгою, щоб верхівка не підгоріла.
Через 40 хвилин паски можна діставати, а після того, як охолонуть – виймати з форм.