UA
RU

Найкращі цитати Марини Цвєтаєвої про життя, моду, красу та кохання

Редагувати переклад
"У світі обмежена кількість душ та необмежену кількість тіл".

Марина Цветаєва

Марина Цвєтаєва – поетеса, чиї вірші зачіпають душу будь-якого читача і дуже часто знаходять свій відбиток у його житті. Вона почала писати свої перші твори російською, німецькою та французькою мовами, ще будучи дитиною, у 6-річному віці. За все життя Цвєтаєвої вдалося написати безліч віршів, які назавжди увійшли до історії літератури.

Читайте також: Все про найвідоміші вигадані мови

Незважаючи на досить важку долю, війну, злидні, загибель чоловіка та дитини, вона завжди залишалася жінкою, якою сучасникам хотілося захоплюватися. Цвєтаєва мала свій неповторний стиль одягу та образ. Навіть перебуваючи на межі бідності, вона намагалася слідувати йому. Перекладачка прози та поезії, донька Марини Цвєтаєвої Аріадна Ефрон згадувала, що її мати завжди уникала модних підробок і «у роки імміграції з гідністю носила одяг із чужого плеча».

«У речах вона понад усе цінувала міцність, випробувану часом: не визнавала тендітного, мчить, що рветься, кришиться, вразливого, одним словом - витонченого (Аріадна Сергіївна Ефрон).

Портрет Марини Цвєтаєвої

Марина Цвєтаєва, портрет роботи М. Нахмана, 1915 рік

31 серпня 1941 року, поетеса наклала на себе руки, не витримавши потрясінь останніх кількох років життя.

Ми зібрали найвідоміші цитати Марини Цвєтаєвої, у яких чітко простежується глибина свідомості поетеси, її ставлення до життя, кохання та самої себе.

«Творчість – спільна справа, чинна відокремленими».

"Немає на землі другого Вас".

«Улюблені речі: музика, природа, вірші, самотність. Любила прості та порожні місця, які нікому не подобаються. Люблю фізику, її загадкові закони тяжіння та відштовхування, схожі на любов та ненависть».

«…Моя формула одягу: те, що не гарно на вітрі, є потворним».

Читайте також: Що читати: ілюстрована книга про життя Коко Шанель

Марина Цветаєва

«Чоловіки не звикли до болю, як тварини. Коли їм боляче, у них одразу такі очі, що все що завгодно зробиш, аби тільки перестали».

«В одному я – справжня жінка: я всіх і кожного суджу по собі, кожному вкладаю у вуста – свої промови, у груди – свої почуття. Тому все в мене в першу хвилину: добрі, великодушні, щедрі, безсонні та божевільні».

«Якщо я людину люблю, я хочу, щоб їй від мене стало краще - хоча б пришитий гудзик. Від пришитого гудзика – до всієї моєї душі».

«Чи мріяти разом, чи спати разом, але плакати завжди на самоті».

«Любити – значить бачити людину такою, якою її задумав Бог і не здійснили батьки».

“Скульптор залежить від глини. Художник від фарби. Музикант від струни. У художника, музиканта може зупинитись рука. У поета – лише серце».

Статті на тему