UA
RU

10 найнезвичайніших музеїв України

Редагувати переклад

Якщо слово «музей» у вас асоціюється зі старими глиняними горщиками і заржавілими стародавніми знаряддями праці, що навіюють нудьгу, вам варто заглянути в інші місця, які зможуть розповісти анітрохи не менше, а можливо, і набагато захоплюючі історії з минулого і сьогодення. У нашій добірці – 10 найнезвичайніших музеїв України.

Музей гуцульської магії
Напевно, багато хто чув про карпатських магів – мольфарів. Їх дуже яскраво описав у своїй повісті «Тіні забутих предків» Михайло Коцюбинський. Нещодавно у селищі Верховина на Прикарпатті відкрився музей, у якому місцевий житель зібрав предмети, які раніше належали справжнім мольфарам. Тут можна побачити: ніж «громовий чепелик», що вміє розганяти хмари; камінь, в який колись вдарила блискавка, зарядивши його найвищими силами; засушену трахею вовка, яку чоловіки брали із собою на полювання; палиця, за допомогою якої врятували жабу від змії, і тепер вона має чарівні властивості - мирить подружжя, що посварилося, і багато інших магічних «знаряддя праці». Також тут можна взяти участь у майстер-класі з прядіння, виготовлення спеціальних дерев'яних ложок та старовинної техніки листа – дзеркальної каліграфії.
Де: Івано-Франківська обл., сел. Верховина, садиба Михайла Данилюка, відвідування за домовленістю

Музей сексу та сексуальних культур світу
Музей було створено у 1999 році співробітниками кафедри сексології та медичної психології Харківської медакадемії з метою статевого виховання молоді та освіти людей у ​​галузі сексуальних стосунків. У 12 тематичних залах представлені сексуальні культури Греції, Риму, Китаю, Японії, Індії, Єгипту, Африки, Південної Америки та навіть Київської Русі. Експозиція включає скульптури, кераміку, фотографії, малюнки, репродукції полотен Пікассо та Мане, спеціалізовану літературу та багато іншого. Окрема виставка присвячена сексуальним стосункам тварин. У деякі зали допускають лише повнолітніх.
Де: Харків, вул. Мироносицька, 81-А, 1 пов.

Музей популярної науки та техніки «Експериментаніум»
Це найкраще місце для наочного вивчення законів фізики, хімії та біології. Особливість музею полягає в тому, що всі експонати можна доторкнутися руками і навіть взяти участь у наукових експериментах. Тут можна кидати блискавки за допомогою плазмової кулі Тесла, відправити в політ магніт, пускати парові кільця, розгадати оптичний обман, загубитися в лазерному лабіринті та переконатися, що знаменитий міст Леонардо да Вінчі насправді створений без жодного цвяха. Загалом у музеї представлено понад 200 унікальних пристроїв, які можна випробувати на міцність.
Де: Київ, вул. Верхній Вал, 2а

Музей космонавтики та уфології
У цьому музеї можна дізнатися все про космос та його мешканців. Мабуть, найбільший інтерес має експозиція, присвячена інопланетянам. Тут представлені фотографії НЛО, макети тарілок та фігури гуманоїдів, створені за описами очевидців, знімки NASA, послання землянам та інші тематичні речі. Також тут є апарат «Планетарій», за допомогою якого можна спостерігати зоряне небо, схід та захід Сонця, північне сяйво та зорепад.
Де: Харків, пров. Кравцова, 15

Музей космонавтики та уфології «Космос»

Музей писанки
Це єдиний у світі музей, присвячений мистецтву розпису великодніх яєць. Колекція музею налічує понад 12 тисяч експонатів – писанок із усіх регіонів України, а також країн Європи, Азії та Африки. Тут можна дізнатися про історію писанки, символи, зображені на ній, а також взяти участь у тематичному майстер-класі. Унікальною є не лише експозиція музею, а й будівля, де вона розташована. Його центральна частина виконана у формі великого розписного великодні яйця висотою 13,5 м, що робить його найбільшою писанкою у світі. Вечорами включається ілюмінація, і яйце сяє зсередини теплим світлом.
Де: Івано-Франківська обл., м. Коломия, пр-т Чорновола, 43-Б

Музей звуку
У цьому одеському музеї зібрана унікальна колекція звукової апаратури: механічні музичні шкатулки, грамофони та патефони, радіоли та транзистори, магнітофони та аудіоплеєри. Що найцікавіше, все це перебуває у робочому стані. Відвідувачі можуть послухати раритетні записи, голоси знаменитих співаків, поетів, політиків, записані на дротові носії, вінілові платівки та магнітні стрічки. Також у музеї можна дізнатися безліч цікавих фактів зі світу музики, наприклад, що «прадід» сучасного плеєра з'явився ще в 1924 році: він називався «мікіфон», і вже тоді його можна було носити в кишені.
Де: Одеса, вул. Дворянська, 25

Музей історії туалету
Колекція цього музею розповідає про розвиток туалету та каналізації, починаючи з давніх часів і до наших днів. Серед експонатів, яких налічується понад 400, – макети стародавніх туалетів, вікторіанські горщики, німецький керамічний портативний біде 19 століття, японський унітаз із сенсорним керуванням, а також різні сувеніри на туалетну тематику: запальнички, попільнички, статуетки. Чимало цікавого можна дізнатися і від екскурсоводів, наприклад, чому в середньовічних замках туалет називали гардеробом або як паризький вуличний сморід спонукав Леонардо да Вінчі зробити нове відкриття.
Де: Київ, вул. Рибальська, 22

Музей праски
У колекції музею – понад 300 експонатів, багато з яких купувалися на барахолках. Тут можна побачити стародавню праску-скалку з дерева, середньовічні чавунні праски, які нагрівалися за допомогою вугілля та були схожі на сковорідки, а також перші електричні прилади. Є в колекції і величезні праски вагою по 10-15 кг, і мініатюрні, якими гладили коміри, мережива та рюші. Найменша праска важить 100 г і міститься на долоні.
Де: Запоріжжя, острів Хортиця, вул. Заповідна, 23

Музей праски

Музей контрабанди
Портова Одеса здавна приваблювала контрабандистів, які йшли на неймовірні хитрощі, щоби нелегально провезти товар. Колекція музею включає понад 150 конфіскованих у зловмисників предметів та ілюстрацій методів їх переправлення. Наприклад, сигарети вони провозили під обшивкою автомобілів, пачки грошей зашивали в плюшеві м'які іграшки, а коштовності ховали в підборах жіночих черевичків та авторучки. Також у музеї є точний макет підземного тунелю, який було прорито з Ужгорода до Словаччини для переправлення контрабанди та виявлено у 2012 році.
Де: Одеса, вул. Катерининська, 6

Музей іграшки
Цей музей буде цікавим як дітям, так і дорослим. У його колекції – близько 10 тисяч експонатів різних епох. Тут можна побачити українські народні іграшки із соломи, глини та сиру, радянські іграшки на кшталт пупсів, схожих на вождя пролетаріату, та неваляшки у вигляді кукурудзи, а також ексклюзивну колекцію ляльок. Особливими раритетами вважаються діюча модель парової машини, перша штучна ялинка з курячого пір'я та залізниця 1954 року.
Де: Київ, Кловський узвіз, 8

Музей іграшки

Читайте по темі:

12 найнезвичайніших пам'яток України
10 природних чудес України, які варто побачити кожному
5 унікальних храмів України
Найвідоміші українські стартапи

Фото: fotofact.in.ua, muzey-igrashki.com.ua, planetarium-kharkov.org

Статті на тему