UA
RU

12 найменш вивчених місць планети

Редагувати переклад

У той час як наші космічні кораблі бороздять простори всесвіту, на Землі залишається ще стільки невивчених місць, що вистачить не на одне покоління дослідників.

 

Маріанська западина
Найбільша біла пляма на нашій планеті – це Світовий океан. Вчені кажуть, що навіть Місяць вивчений краще. А найзагадковішим місцем океану є Маріанська западина, найглибше місце Землі. Її глибина сягає 11 тис. метрів. Тут живуть унікальні істоти, адаптовані до екстремальних температур та величезного тиску води.

Крижаний щит Гренландії
Найбільший острів світу на 81% покритий льодовиком і, як можна здогадатися, приховує величезну територію недосліджених земель. Проте вивчати Гренландію складно не лише через її важкодоступність, а й через жахливі погодні умови: частих снігових бур, постійного морозу та сильного вітру.

Дощові ліси Амазонії
Дощові ліси Амазонії охоплюють територію 9 країн та вважаються найбільшим лісовим масивом у світі. Їх важко досліджувати через щільний ліс та небезпечні тварини. Тут живуть ягуари, анаконди, каймани, отруйні павуки, гримучи змії, москіти. Також тут збереглися стародавні племена, які не мають уявлення про зовнішній світ.


Намібія
Намібія - найменш населена країна Африки. Більшість її, особливо пустеля Калахарі, залишається недослідженою. Пустельна земля відома стародавніми наскальними малюнками, гігантськими дюнами та метеоритними кратерами. 80 млн років тому тут мешкали динозаври.

Папуа - Нова Гвінея
Папуа — Нова Гвінея вражає своєю природною красою і могла б зійти за рай на Землі, якби не одне але: тут живуть дикі племена, які практикують канібалізм, що й ускладнює вивчення цього місця.

Північні гори Колумбії
Цю територію облюбували колумбійські наркоторговці, адже незвідані гірські хребти, що поросли лісом, — ідеальне місце для укриття. Але вчені на свій страх і ризик все одно проводять тут дослідження і щоразу відкривають нових представників флори та фауни.


Трістан-да-Кунья
Невеликий архіпелаг, що складається з чотирьох островів, є одним із найвіддаленіших місць на планеті. Дістатись сюди можна тільки на рибальських судах, що курсують раз на місяць, та гелікоптерах наукових експедицій.

Фото опубліковано @fstopgear


Канкар-Пунсум
Канкар-Пунсум залишається найвищою непокореною вершиною світу. Гора висотою 7 метрів знаходиться на кордоні Бутану і Китаю. Відомо чотири спроби сходження, але всі вони виявилися невдалими через сильний снігопад. У 570 році з поваги до місцевих вірувань уряд Бутану взагалі заборонив займатися тут альпінізмом.

Антарктида
Незважаючи на те, що тут працює близько 45 цілорічних наукових станцій, Антарктида залишається однією з найменш вивчених частин Землі. Середня товщина крижаної кірки на континенті становить близько 2,5 км, приховуючи багато археологічних артефактів минулого. Крім того, дослідженням заважає суворий клімат: середня температура взимку коливається від -75 до -60 ° С, влітку від -50 до -30 ° С.


Фіордленд
Національний парк Фіордленд знаходиться в Новій Зеландії і вважається одним з найдикіших місць планети. Тут живе безліч рідкісних тварин. Наприклад, учені знайшли тут такахе — вид птахів, що не літають, який більше століття вважався вимерлим.


Півострів Кейп-Йорк
До заповідника на північному півострові Австралії можна дістатися виключно повітрям. Великі безлюдні рівнинні ділянки чергуються із поселеннями аборигенів, які вкрай недружелюбно ставляться до туристів.

Гори Намулі
Це місце, розташоване північ від Мозамбіку, дуже мальовничо і романтично, але досліджувати цю територію можуть лише професійні альпіністи.

Статті по темі:

Найпопулярніші місця на карті в Instagram
Європа: куди вирушити подорожувати цього літа?
Є тільки мить: як зробити подорож незабутньою
Ріо-де-Жанейро за три дні: найкращі місця у місті, які варто відвідати

Фото: Instagram

Статті на тему