UA
RU

12 найнезвичайніших пам'яток України

Редагувати переклад

На вулицях українських міст, окрім класичних, можна зустріти й абсолютно нестандартні твори монументального мистецтва, де скульптори змогли висловити весь свій креатив. У нашій добірці 12 найнезвичайніших пам'яток України.

Пам'ятник жабі, Бердянськ (Запорізька обл.)
Пам'ятник є уособленням відомого виразу «жаба тисне». 250-кілограмова жаба сидить на чотирьох людських головах – чоловіки, жінки, старого та дитини, – нагадуючи про те, що почуття заздрості притаманне кожному.

Пам'ятник жабі, Бердянськ (Запорізька обл.)

Пам'ятник галушці, Полтава
Пам'ятник символізує достаток та добробут сім'ї. Його відкриття приурочили до дня народження Миколи Гоголя, котрий неодноразово згадував національну українську страву у своїх творах. Щороку поряд із монументом влаштовують свято полтавської галушки, яка вважається візитівкою міста.

Пам'ятник бабусі з насінням, Горішні Плавні (Полтавська обл.)
Скульптура розміщена на центральній площі міста, де місцева влада довгі роки безуспішно воює з вуличною торгівлею. З монументом пов'язана прикмета: вважається, якщо посидіти поруч із ним до сходу сонця, то торгівля весь день буде вдалою.

Пам'ятник огірку, Ніжин (Чернігівська обл.)
Ніжин славиться своїми огірками. Вважається, що особливий хрускіт у тутешнього овоча виникає завдяки багатій іонами срібла землі, на якій його вирощують, а також джерельній воді, що використовується для засолювання. Композиція складається з трьох елементів: льох для зберігання консервації, бочки, в якій за старих часів засолювали овочі, і самого ніжинського огірка.

Пам'ятник водопровіднику, Черкаси
Скульптура зображує водопровідника у кашкеті та з ключами, що вилазить із колодязя. Поруч із ним лежить люк, на якому написано: «Воду я вам подав». Пам'ятник відлили з 26 старих зношених чавунних труб черкаського «Водоканалу» до його 90-річчя.

Пам'ятник «Малюки-ласунки», Суми
Скульптурна композиція створена як данина пам'яті цукрової промисловості сім'ї Харитоненко, завдяки якій місто досягло процвітання в 19 столітті. Бронзовий хлопчик сидить на стільці і їсть цукор з мішка поруч стоїть дівчинка. До них приєднатися може будь-який перехожий, присівши на вільний стілець. Неподалік також встановлено пам'ятник цукру-рафінаду.

Пам'ятник кавуну, Гола Пристань (Херсонська обл.)
Невелике містечко Гола Пристань вважається столицею кавунів: тут вирощують майже половину українських солодких ягід. Щороку, починаючи з 2002 року, у місті відбувається фестиваль «Український кавун – солодке диво». Пам'ятник виготовлений з бетону та досягає у висоту 175 см. Нещодавно поруч з ним з'явилися також пам'ятники дині та гарбузові.

Пам'ятник рюкзаку, Львів
Перший у світі пам'ятник туристичному рюкзаку встановлено на подвір'ї географічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Монумент виконаний за зразком стандартного похідного рюкзака із прикріпленими до нього спальником, карематом та черевиками.

Пам'ятник «Пікассо у трусах», Львів
Пікассо був неординарною особистістю, тому пам'ятник йому встановили незвичайний. Згідно з легендою, одного разу митець вийшов з одного львівського закладу в одних трусах та босоніж. Саме у такому вигляді його й вирішили зобразити. Бронзовий Пікассо задумливо палить цигарку, кінчик якої сяє червоним полум'ям.

Пам'ятник «Пікассо у трусах», Львів
Фото: MSha/uk.wikipedia.org

Пам'ятник стоптаним черевикам, Київ
Пам'ятник присвячений страховим агентам та всім, хто витоптав своє взуття у пошуках нових клієнтів. Довжина бронзових черевиків – 80 см, що приблизно відповідає 92 розмірам взуття. Арт-об'єкт занесений до Книги рекордів України як найбільше взуття, яке можна приміряти.

Пам'ятник жіночій білизні, Київ
Пам'ятник є глобусом, обліплений жіночою спідньою білизною, і важить близько тонни, що, втім, не заважає йому обертатися навколо власної осі. За словами автора скульптури Володимира Білоконя, його творіння є символом жіночої краси, здатної підкорити весь світ.

Пам'ятник закоханим ліхтарям, Київ
Ще одна робота Володимира Білоконя, композиція «Закохані ліхтарі», є лавкою, на краю якої сидить, обійнявшись, закохана «електрична» пара. Будь-хто може присісти поруч. За задумом автора скульптура є уособленням невгасаючого кохання. Щороку ліхтарі перефарбовують, одягаючи на них то вишиванки, то морські костюми.

Статті по темі:

10 природних чудес України, які варто побачити кожному
Де провести відпочинок: заміські готелі України
Редакція радить: де поїсти смачного українського морозива

Фото: brd.ua

Статті на тему