UA
RU

5 головних пісень Леонарда Коена

Редагувати переклад

У віці 82 років пішов із життя легендарний канадський співак, поет та письменник Леонард Коен.

Леонард Коен

На 83 році життя помер знаменитий канадський співак, поет та письменник Леонард Коен. Про це стало відомо із Facebook артиста сьогодні.

З глибоким сумом ми повідомляємо, що легендарний поет, композитор і артист Леонард Коен пішов від нас. Ми втратили одного з найшанованіших і найпродуктивніших мрійників у світі музики,

− йдеться у повідомленні.

Причина смерті поки що невідома. Коен буде похований у Лос-Анджелесі, де він проживав останні кілька років.

Леонард Коен народився 1934 року в Монреалі. У 22 роки він випустив свій перший поетичний збірник - Let Us Compare Mythologies («Давайте порівняємо міфології»). Потім було опубліковано 2 романи: Favourite Game ("Улюблена гра") і Beautiful Losers ("Прекрасні невдахи"). Музична кар'єра Коена розпочалася у 1967 році після переїзду до США.

Артиста ставлять в один ряд із Бобом Діланом та Томом Уейтсом. Його глибокі пісні про самотність, любов і релігію зробили великий вплив на багатьох музикантів і звучать у десятках відомих фільмів. Музикант введений до Зали слави рок-н-ролу, а також є Компаньйоном Ордену Канади – найвищої нагороди для канадця.

За три тижні до смерті Коен випустив новий, 14-й, альбом You Want It Darker, який присвятив темі прощання. Він розумів, що, можливо, це його остання платівка і був готовий до цього. Ми вирішили згадати найзнаковіші пісні артиста.

алілуя

Цю пісню, яка по праву вважається однією з найкращих ліричних композицій усіх часів, чув, мабуть, кожен. Щоб написати остаточний варіант пісні, Коену довелося переписувати текст 80 разів. Композиція побачила світ у 1984 році. На неї існує понад 200 каверів. Hallelujah можна почути в таких фільмах, як «Збройовий барон», «Шрек», «Зберігачі», «Босиком по бруківці».

Сюзанна

Зворушлива балада, записана в 1966-му році, розповідає про платонічне кохання Коена до танцівниці Сюзанни Вердаль. Вони подобалися одне одному, але романтичні стосунки не склалися.

So Long Маріанна

Цю композицію Коен записав у 1967 році, присвятивши її своїй коханій – Маріанні Ілен. За словами музиканта, вона була «найкрасивішою жінкою, яку він колись зустрічав». Разом вони прожили кілька років. Пісня увійшла до списку 200 найкращих пісень 1960-х років за версією видання Pitchfork Media.

Waiting For The Miracle

Пісня вийшла в 1992 році і стала відомою багато в чому завдяки фільму Олівера Стоуна «Природжені вбивці», в якому вона звучить як саундтрек. Пізніше програш пісні використали багато музикантів.

Dance Me to the End of Love

Ця прониклива композиція була записана у 1984 році. Спочатку багато хто сприйняв її як ліричну пісню про кохання, і лише через кілька років в одному з інтерв'ю Коен розповів, що насправді написав її на згадку про Голокост, а образ «палаючої скрипки» пов'язаний з тим фактом, що в концтаборах струнні оркестри змушували грати для людей, які йшли до газових камер. У 1995 році режисер Аарон А. Гоффман зняв однойменний короткометражний фільм із Квентіном Тарантіно у головній ролі. Фільм триває 6 хвилин, упродовж яких звучить пісня Коена.

Статті по темі:

Достукатися до небес: 10 головних пісень Боба Ділана
Про легендарну блюзову співачку Дженіс Джоплін знімуть фільм
Стало відомо, хто зіграє Фредді Мерк'юрі

Фото: Gettyimages

Статті на тему