UA
RU

5 цікавих фільмів, що пройшли ґендерний тест

Редагувати переклад

Жінкам доводиться боротися за гендерну рівність на екрані: за статистикою, лише третину жіночих персонажів названо на ім'я і вимовляють за весь фільм хоча б одну репліку. Ми вибрали п'ять фільмів минулого року із цікавими жіночими персонажами, які ви могли пропустити.

Тест Бекдел – елементарна перевірка художніх творів на гендерну упередженість, вигадали ще в середині 1980-х і назвали на честь американської карикатуристки Елісон Бекдел. Щоб, наприклад, фільм його пройшов, у ньому мають бути як мінімум дві героїні, які обговорюють між собою щось, крім чоловіків і, в ідеалі, у них є імена. На сайті bechdeltest.com, наприклад, за 2015 рік таким чином проаналізовано 182 фільми, і близько 40 відсотків із них перевірку не пройшли. Зате тест цих 5 фільмів дав позитивний результат. Їх варто подивитися!

Бруклін03

Бруклін (Brooklyn)

Історія ірландської іммігрантки, яка заводить у Нью-Йорку романтичні стосунки, проте минуле у рідній країні її не відпускає. У ролях – ірландці Сірша Ронан і Донал Глісон, а також неповторний Джим Бродбент. Для виконавиці головної ролі Сірші Ронан цей фільм став знаковим - її сім'я колись переїхала з Ірландії до Америки, і Сірша народилася на американській землі. «Бруклін» знято за однойменним романом Колма Тойбіна - можливо, після перегляду вам захочеться ознайомитися з оригіналом.

american-ultra04

Ультраамериканці (American Ultra)

Екшен-комедія з Крістен Стюарт, Джессі Айзенбергом і Тофером Грейсом, в якій лінивий курок раптово перетворюється на суперагента з крутою бойовою підготовкою. За ним починають полювання, тож герою Айзенберга та його подружці доводиться рятуватися.

the-age-of-adaline-img09

Вік Адалін (The Age of Adeline)

Красива романтична драма про дівчину на ім'я Адалін (Блейк Лайвлі), яка не старіє, але готова стати смертною заради коханого чоловіка. Чоловіка грає Міхіл Хаушман - той самий красень Дааріо Нахаріс з "Ігри престолів", від якого не відірвати очей. Фільм дуже красиво стилізований – естетам сподобається.

the-dressmaker01

Портниха (The Dressmaker)

Австралійська драма з Кейт Уінслет у ролі кравчини, яка повертається в недружелюбно налаштоване рідне містечко, жителі якого поступово відтають. Ліам Хемсворт додається. "Портниху" (до речі, за однойменним романом письменниці Розалі Хем) зняла жінка-режисер Джослін Мурхаус.

landscape-1434576906-elm070115intel3-4-002

 Я, Ерл і дівчина, що вмирає (Me and Earl and the Dying Girl)

Незалежна драмеді про не дуже популярний підліток, що захопився зйомками аматорського кіно. Він знаходить споріднену душу в однокласниці, яка страждає від лейкемії, і намагається їй допомогти. У фільмі звучить музика Брайано Іно — чим ще один привід його подивитися.

Статті на тему