UA
RU

7 найзагадковіших місць планети

Редагувати переклад

На Землі існує чимало місць, які вчені вивчають вже багато років, але так і не змогли дати наукового пояснення тому, що вони насправді є. Висуваються найнеймовірніші версії: від інопланетян до паралельних світів. Хоча, хто знає, може бути не настільки вони й неймовірні, як нам зараз може здатися. У нашій добірці - кілька найдивовижніших місць планети, оповитих містикою та таємницями.

Стоунхендж, Великобританія
Одне з найзагадковіших місць на нашій планеті – це, безсумнівно, Стоунхендж, що за 130 км від Лондона. Монумент є композицією з кам'яних блоків вагою до 50 тонн. Вчені висувають різні гіпотези про створення цієї гігантської споруди, але жодна з них поки не підтвердилася. За однією з версій Стоунхендж побудували надлюди, які проживали тут тисячі років тому і мали більш високорозвинені технології, ніж сучасна цивілізація, і служив він якимсь пам'ятником на могилах. Ще одна версія говорить про те, що пам'ятник спорудили інопланетяни як космодром або як своєрідний подарунок майбутнім поколінням землян.

Лінії Наска, Перу
Гігантські фігурні малюнки, що зображають тварин, птахів, комах, людей, а також смуги та геометричні фігури нанесені на плато Наска, яке займає площу понад тисячу квадратних кілометрів. Вчені сходяться на думці, що вони були створені давньою індіанською цивілізацією між 200 роком до н. е. та 700 роком н. е., але з якою метою залишається загадкою. Одні кажуть, що малюнки служили для релігійних обрядів, інші для вирішення астрономічних завдань. Лінії Наска можна добре розглянути лише з повітря.

Піраміди Йонагуні, Японія
Підводний монумент поблизу японського острова Йонагуні є рядом висічених гірських формувань, включаючи масивні платформи і гігантські кам'яні стовпи, що знаходяться на глибині від 5 до 40 метрів. Місце виявили у 1987 році водолази, які спостерігали за акулами. Найпопулярніше формування називається "черепаха" через свою унікальну форму. Вчені досі сперечаються, яке походження має дивовижний пам'ятник – природне чи штучне. Це місце популярне серед дайверів.

Катакомби Йіглава, Чехія
Катакомби чеського містечка Йіглав оповиті безліччю загадок. На думку вчених, будівництво Йіглавських катакомбів почалося в епоху середньовіччя, наприкінці 13 століття. З якою метою їх будували, досі невідомо. У підземеллі творяться справжні дива: за свідченнями очевидців, уночі тут звучить органна музика. Місце вивчила група археологів, підтвердивши, що звуки органу справді чутні, причому поряд немає жодних приміщень, звідки вони могли б виходити. Психологи, які обстежили учасників експедиції, унеможливили масову слухову галюцинацію.

Гора Кайлас, Китай
Тибетська гора Кайлас хоч і не найвища у світі, але однозначно найзагадковіша. Її висота досі викликає суперечки: поширена думка, що вона дорівнює містичним 6 метрам, вчені ж надають різні цифри: від 666 до 6 м. Зовні Кайлас схожий на піраміду, грані якої практично точно орієнтовані по сторонах світла, що дає підставу припускати, що ця частина гірського хребта була створена штучно. На південній стороні гори тріщини утворюють символ, дуже схожий на свастику. Жодній людині ще не вдалося підкорити Кайлас. За легендою він є центром світобудови, а на його вершині живе бог Шива, тому гора скидає будь-кого, хто спробує на неї піднятися. Вважається, що ритуальний обхід (кора) навколо Кайласа позбавляє всіх гріхів і дає просвітлення, саме тому сюди стікаються тисячі паломників з усього світу.

Бермудський трикутник, Атлантичний океан
Бермудський трикутник здобув погану славу через безліч зниклих тут кораблів і літаків. У цьому місці, яке є трикутною ділянкою океану з вершинами у вигляді Флориди, Бермудських островів і Пуерто-Ріко, таємничим чином починає давати збій або зовсім виходить з ладу навігаційна техніка. Саме тут нерідко зароджуються цунамі, що обрушуються на флоридське узбережжя. Вчені не можуть дати виразного пояснення явищам, що відбуваються тут, тому існують різні гіпотези. Одні вважають, що зниклі люди переміщуються в часі або потрапляють до іншого виміру, інші вважають, що їх викрадають інопланетяни або мешканці затонулої Атлантиди.

Острів Великодня, Чилі
Найвіддаленіший населений острів (відстань до материка – 3 км) приваблює туристів з усього світу групою величезних людиноподібних статуй моаї заввишки до 514 метрів і вагою до 20 тонн. За припущеннями вчених, скульптури були вирізані між 90 та 1250 роками н. е. найпершими жителями острова і зображають чи то предків людей, чи богів. Принаймні зовні вони не схожі на жодну відому людству расу. Величезні зображення розставлені по всьому периметру острова спиною до океану. Вони виготовлені із вулканічного туфу. Передбачається, що місцеві аборигени висікали їх з гори, а потім переміщали до кам'яних платформ. Як вони це робили, вчені не змогли сказати достовірно. Місцеві жителі стверджують, що скульптури на місце своєї стоянки йшли самі.

Статті по темі:

7 місць на планеті, куди не пускають туристів
12 найменш вивчених місць планети
Нотатки мандрівника: п'ять місць, які варто відвідати в Африці
10 природних чудес України, які варто побачити кожному

Статті на тему