UA
RU

Як це працює: цікаві факти про головний мозок

Редагувати переклад
Вчені мають пояснення навіть тому, чому втома провокує найкреативніші ідеї.

Цікаві факти про мозок

Незважаючи на прогрес сучасної науки, деякі питання досі залишаються загадкою. Наприклад, дослідники та лікарі до кінця не знають, як працює людський мозок. Проте зрозуміти деякі феномени таки вдалося.

Вплив стресу

Не дарма про шкоду нервових ситуацій так багато пишуть та кажуть. Переживаючи скрутні моменти, ми схильні вважати, що все минеться безслідно. Проте це не так. Мало того, що сильний стрес негативно впливає на весь організм, впливаючи на артеріальний тиск і стан серця, він ще й зменшує розміри головного мозку.. У прямому значенні цього слова. Завдяки серії досліджень вчені з університету Єльського визначили, що переживання людини стають причиною деформації в префронтальній корі мозку. Якщо ж перенапруга відбувається протягом тривалого періоду, це може позначитися на стані пам'яті.

Час для творчості

Вчені вважають, що писати вірші, малювати картини та креативити на роботі краще у періоди втоми. Парадокс, але це справді працює. Вся справа в тому, що людський мозок постійно аналізує інформацію, що надходить, і пропонує розв'язання проблем, розділяючи їх на раціональні та ірраціональні. Як правило, за основу ми приймаємо пропозиції, які здаються нам правильними. Коли «гвинтики» і «шестерні» вже не здатні швидко генерувати ідеї і людина відчуває втому, на перший план виходять «нерозумні припущення», які ми відкидаємо. Загалом саме так і були зроблені деякі світові відкриття.

Читайте також: ОБХІД БЛОКУВАНЬ: ЯК НАВЧИТИСЯ ДУМКАТИ ТВОРЧИ

Жодної мультизадачності

У світі дуже модно займатися кількома завданнями одночасно. Вважається, що це час економить, і допомагає швидше розвиватися. Насправді, все зовсім не так. Мозок неспроможна поступово обробляти кілька потоків інформації. Вчені підрахували, що виконання людиною двох і більше завдань одночасно збільшує ймовірність появи помилки на 50%. Мозок намагається розділити дані, що надходять, і проаналізувати їх, але швидко втомлюється і втрачає концентрацію.

важливість сну

Будь-який, навіть найтриваліший відпочинок дозволяє нашому мозку, у прямому значенні цього слова, перезапуститися. Насамперед, денний сон протягом 15-40 хвилин сприятливо впливає на пам'ять (обсяг запам'ятовування нової інформації збільшується до 85 %). Крім того, покращується здатність до навчання, оскільки голова очищається від усієї непотрібної інформації.

Читайте також: ЧОМУ МИ СТРАЄМО БЕЗСОННИЦЕЙ І ЯК З НЕЮ БОРОТИСЯ?

Це потрібно побачити

Виявляється, велику частину всієї зовнішньої інформації ми засвоюємо завдяки зору. Наприклад, після прослуховування аудіозапису людина через 3 дні згадає лише 10 %. Якщо запис буде супроводжувати відео або картинки, відсоток запам'ятовування досягне 65%. Саме тому, готуючись до іспитів чи презентації, краще задіяти зорову пам'ять.

Сила спорту

Якщо ви хочете змусити свій мозок працювати швидше та продуктивніше, не пропускайте тренування у спортзалі. Вони покращують пам'ять, концентрують увагу і підвищують шанси вирішити будь-яке, навіть нетривіальне завдання. Мозок сприймає тренування або звичайну пробіжку як небезпеку. В результаті організм згруповується та виробляє ендорфіни. Вони потрібні для того, щоб упоратися з можливим болем та принести відчуття щастя.

Читайте також: СПОРТ-РЕЖИМ: 6 ВАЖЛИВИХ МОМЕНТІВ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ТРЕНУВАННЯ

Чарівні помилки

Людина, яка раз у раз робить неприємні помилки, зовсім не викликає гніву або невдоволення у оточуючих. Принаймні далеко не завжди. Навпаки, помилки схильні до симпатії. Це ще одна дивовижна особливість мозку. Іншими словами, не варто хвилюватись, якщо ви випадково, наприклад, перевернули склянку з водою або пролили на себе каву.

Машина часу

Вчені визначили, що, серед іншого, людський мозок вміє «сповільнювати час». Щоб годинник тягнувся довше, постарайтеся зайнятися чимось новим та незвичним. Справа в тому, що рутинні завдання обробляються свідомістю досить довго, а ось інноваційні змушують нас струснути. Ще один спосіб – повна концентрація уваги. Коли людина напружено думає про щось, переживає чи зайнята, їй здається, що час тягнеться нескінченно довго. Це теж один із феноменів мозку.

Фото: Gettyimages

Статті на тему