UA
RU

Погляд знизу: як жінки розпочали боротьбу із взуттям на підборах

Редагувати переклад
Демократизація моди вміло обдурила нашу свідомість, і ми, сам того не помічаючи, вийшли на стежку війни з підборами. Алла Родигіна задумалася, чи це добре - спуститися з небес на землю.

Боротьба жінок з підборами

Ще кілька років тому картина, коли дівчата стрункими рядами атакували вагони метро на 10-сантиметрових шпильках, була повсякденною. Сьогодні ж взути щось, крім сліпонів, більшість з нас може змусити тільки дуже особливий випадок. Ми прямо чи опосередковано зрозуміли, що каблуки – це як мінімум неактуально. А ще це те, що може призвести до об'єктивації та травм.

Читайте також: Про те, як Голлівуд експлуатує жіночу сексуальність

Вторять нашому «колективному несвідомому» та факти. Так, медичне видання The Journal of Foot and Ankle пише про те, що за останні десять років дівчата все частіше стали травмувати ноги незручним взуттям. Ще 2002 року в США жертвами розтягувань та вивихів стали 7097 осіб, а до середини 2010-х їхнє число зросло до 14 140.

Втомився мовчати про шкоду підборів та світ моди. Критик Сьюзі Менкес, не боячись зруйнувати зв'язки із дизайнером, говорить про те, що підошва черевиків Christian Louboutin зовсім не дарма пофарбована в криваво-червоний колір, І сьогодні дівчата нічого не винні катувати себе його взуттям, оскільки суспільство немає права диктувати нам, що носити.

соціальний тренд - відмова жінок від підборів

Читайте також: Скільки пар взуття потрібно для щастя?

Вторить їй і оглядач світових фешн-видань Лорен Гольдштейн, яка зазначає, що довгі роки вона по-справжньому страждала від того, що робота в моді змушувала її носити шпильки в режимі 24/7, а тепер вона нарешті звільнилася від цих кайданів. . А дизайнер Стелла Маккартні дивиться ще глибше: на її думку, більше неактуально носити підбори, щоб почуватися впевненою та сексуальною, та набагато крутіше доводити свою спроможність маскулінним, «рівним» взуттям.

Звичайно, не залишаються осторонь і феміністки – тема для них благодатна. Ексцентрична співачка Доріан Електра випустила відеоманіфест у відповідь на мімімішний ролик, що розлетівся по Мережі про те, як мінялося взуття на підборах. Виконавиця виступила з альтернативною історією: у трихвилинному відео вона запитує: We suffer for fashion but why? («Ми страждаємо заради моди, але навіщо?») і співає про те, що підбори носили пусті аристократи на кшталт Марії-Антуанетти, а в середині ХХ століття дівчата стали активними і, нарешті, проголосували карбованцем за комфортне взуття, але потім настала ера пін. -Апа та порнографії, які і вкрутили шпильки в постамент «справжньої жінки».

Згадує Доріан і про те, що каблуки придумали для чоловіків – хизувалися ними Людовик XIV та його оточення, і пропонує повернутися до коріння, щоб обидві статі відчули на собі, що це таке.

Але настільки розкріпачитися чоловіки поки що не готові. І справа тут не стільки уявленнях про моральність, скільки, ви не повірите, у комфорті. Після недавнього скандалу із британкою Миколою Торп, яка втратила роботу через те, що відмовилася змінити балетки на туфлі-човники, і запущеної на її підтримку акції з хештегом #myheelsmychoice в одному з канадських ресторанів провели експеримент. Барменів та офіціантів попросили переодягтися у форму дівчат та обслуговувати у такому вигляді відвідувачів. Під кінець дня ніхто не скаржився на сукні, що обтягують, - всі відчували дискомфорт тільки через каблуки.

Все це вкотре доводить, як мода чуйно реагує на соціальні процеси. Сучасні жінки більше не хочуть перебувати під підборами: ритм життя та рівень впевненості у своїх силах змінилися настільки, що вони більше не потребують підтримки power dressing'а.

Однак безглуздо було б зациклюватися на боротьбі з підборами: якщо вам комфортно дивитися на світ з висоти Manolo Blahnik, то це такий самий особистий і шановний вибір, як і відмова від них.

Фото: Gettyimages

Статті на тему